ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Πλήρη, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην κάθε περιοχή της χώρας και τον βαθμό κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, έχουν και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, με την  έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Στο πλαίσιο των μέτρων και για την φετινή αντιπυρική περίοδο, σε ισχύ τέθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη.

Η έκδοση του Χάρτη πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση, αφορά την πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Χάρτης αποτελεί βασικό εργαλείο στον συνολικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της οργάνωσης, του συντονισμού και της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με βάση τα όσα ορίζει το «Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών λόγω Δασικών Πυρκαγιών “ΙΟΛΑΟΣ 2”.

Μέσω του Χάρτη, οι φορείς ενημερώνονται εγκαίρως σχετικά με τις περιοχές όπου για το επόμενο 24ωρο προβλέπεται αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση αντίστοιχης ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας και να αντιμετωπίσουν άμεσα και από κοινού τυχόν συμβάντα.

Συνολικά, περιλαμβάνει πέντε επίπεδα κινδύνου, τα οποία συνεπάγονται αντίστοιχη κλιμάκωση ετοιμότητας και λήψη μέτρων από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Τα επίπεδα κινδύνου είναι:

Κατηγορία 1 (Πράσινο): Χαμηλός κίνδυνος

Κατηγορία 2 (Μπλε): Μέτριος κίνδυνος

Κατηγορία 3 (Κίτρινο): Υψηλός κίνδυνος

Κατηγορία 4 (Πορτοκαλί): Πολύ υψηλός κίνδυνος

Κατηγορία 5 (Κόκκινο): Κατάσταση συναγερμού.

Παράλληλα, ο Χάρτης λειτουργεί ως σημαντικό μέσο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενισχύοντας την πρόληψη μέσω της αποφυγής ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Σημειώνεται ότι πέραν της αποστολής του σε όλους τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους φορείς, ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς αναρτάται καθημερινά στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τελευταία άρθρα

Attica Roots Festival: Η Αττική αποκτά το δικό της μουσικό φεστιβάλ

Η Περιφέρεια Αττικής εγκαινιάζει ένα νέο μεγάλο πολιτιστικό θεσμό με το «Attica Roots Festival», ένα…

12 ώρες ago

Δημογραφικό: 2.873 λιγότερες γεννήσεις το 2025

Οι σημαντικότερες μειώσεις καταγράφονται στις περιφέρειες Αττικής, Κ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου, κατά 1.007, 656 και…

13 ώρες ago

Μαντούδι-Λίμνη-Αγ. Άννα: Μεγάλα έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2021-2027

Ξεχωρίζει η πλήρης ανάπλαση του Προκοπίου, από το προσκύνημα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου έως…

14 ώρες ago

Καβάλα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα εγκαίνια του νέου Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Καβάλας, στο…

14 ώρες ago

Το Μεσολόγγι αξιοποιεί το θαλάσσιο μέτωπό του

Επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο Μεσολόγγι με επίκεντρο τις αναπτυξιακές προοπτικές του…

15 ώρες ago

Το πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής των Λοκρών παρουσίασε ο Φ. Σπανός

Παρουσιάστηκε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας 2026-2030 στο Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών.

15 ώρες ago