Την δέσμευση τους για στενή συνεργασία σε όλα τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν για την ενίσχυση των πολιτικών κοινωνικής συνοχής επιβεβαιώνουν, μέσα από το κοινό τους άρθρο ο Νίκος Χαρδαλιάς και Sari Rautio.
Ως Πρόεδρος και Ά αντιπρόεδρος της Πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, οι Rautio και Χαρδαλιάς, αντίστοιχα, στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενδυνάμωση της άμυνας και μια δίκαιη μετάβαση για όλους.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο τους, ενόψει της νέας συνεδρίασης της πολιτικής ομάδας του EPP CoR σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες και της διαβούλευσης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θεωρούν την πολιτική συνοχή, ως ακρογωνιαίο λίθο της δίκαιης ανάπτυξης, της καινοτομίας και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.
Το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαβούλευσης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ενόψει της ερχόμενης, κρίσιμης Ολομέλειας της Επιτροπής Περιφερειών στις Βρυξέλλες, με την πολιτική ομάδα του ΕΛΚ να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των συζητήσεων.
Οι δύο επικεφαλής του EPP CoR τονίζουν ότι η Πολιτική Συνοχής δεν είναι μόνο μία γραφειοκρατική διαδικασία χρηματοδότησης, αλλά αποτελεί ουσιαστικά τον τρόπο, με τον οποίο η Ευρώπη γίνεται απτή στην καθημερινότητα των πολιτών.
Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο αναφέρονται ως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, δύο κομβικά έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής με ευρωπαϊκούς πόρους:
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, «οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν είναι γραμμές σε έναν προϋπολογισμό, αλλά επενδύσεις γενεών στην ποιότητα ζωής».
Αναφερόμενοι στον κεντρικό ρόλο των Περιφερειών – Αποκέντρωση και αποτελεσματικότητα
Ο Νίκος Χαρδαλιάς και η Sari Rautio υπογραμμίζουν ότι η επιτυχία των επενδύσεων στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. εξαρτάται από :
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Όταν οι περιφέρειες έχουν ουσιαστικό ρόλο στον σχεδιασμό και στην παρακολούθηση των προγραμμάτων, η απορρόφηση αυξάνεται και οι επενδύσεις ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών».
Παράλληλα, τονίζουν ότι οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές πρέπει να έχουν ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη χάραξη των κεντρικών πολιτικών για τη συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των δαπανών.
Υπενθυμίζοντας τις «χρυσές αρχές» της Πολιτικής Συνοχής: κοινή διαχείριση, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, εταιρική σχέση, εδαφική στόχευση, επισημαίνουν ότι το νέο ΠΔΠ πρέπει:
Πάντως, οι Χαρδαλιάς και Rautio χαιρετίζουν τις βελτιώσεις που περιλαμβάνει η αναθεωρημένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως:
Ωστόσο, τονίζουν ότι η πρόταση δεν εξασφαλίζει ακόμα δεσμευμένο προϋπολογισμό για όλες τις κατηγορίες περιφερειών ούτε επαρκή εγγύηση ότι η Πολιτική Συνοχής θα παραμείνει αυτόνομο χρηματοδοτικό μέσο».
Τέλος, να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο, η πολιτική ομάδα του EPP CoR θα παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της στην επιτροπή COTER, επιβεβαιώνοντας ότι η Πολιτική Συνοχής πρέπει να παραμείνει «η μακροπρόθεσμη επένδυση της Ευρώπης στην ισόρροπη ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δημοκρατική σταθερότητα».
Διευκρινίσεις για τις επαφές του με πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην αστυνομική έρευνα για την υπόθεση…
Με μια ανοιχτή πολιτική εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρεμβαίνει…
Στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, της υποστήριξης των οικογενειών και της φροντίδας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων…
Σοβαρό περιστατικό βανδαλισμού σημειώθηκε στο Δημοτικό Κοιμητήριο Νέων Παλατίων του Δήμου Ωρωπού, όπου άγνωστοι προκάλεσαν…
Οι προκλήσεις της σύγχρονης διοίκησης, οι προοπτικές της τοπικής ανάπτυξης και η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης…
Η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026 την ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων της προκήρυξης…