Πε. Απρ 25th, 2024

Πώς η Φώφη και ο Βαρουφάκης θα «ροκανίσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές

*του Δημήτρη Κουνιά

Δύο ισχυρούς αντιπάλους –πλην της κυρίαρχης πλέον στο πολιτικό σκηνικό Νέας Δημοκρατίας- απέκτησε από το βράδυ των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο λόγος για την Φώφη Γεννηματά και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και της ΜεΡα25 μετά τα θετικά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής κάλπης αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς ενόψει των εθνικών πρόωρων εκλογών στις 30 Ιουνίου. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει πλέον μόνος του. Το Κίνημα Αλλαγής –ουσιαστικά ΠΑΣΟΚ- συγκράτησε τις δυνάμεις του ενισχύοντάς τες και αναδείχθηκε σε τρίτο πόλο του εγχώριου πολιτικού συστήματος.

Ο πολιτικός φορέας, συνεχιστής του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου δείχνει να έχει περισσότερη «ανθεκτικότητα» από αυτή που πίστευαν οι πολιτικοί αναλυτές και τα κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Έχοντας στις τάξεις του στελέχη με μεγάλη πολιτική εμπειρία κατάφερε σε αυτές τις εκλογές να «χαλάσει» το… παιχνίδι του κ. Τσίπρα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υπουργοποίησε ούκ ολίγους προερχόμενους από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ (Θεοχαρόπουλος, Μωραϊτης, Τόλκας, Ξενογιαννακοπούλου), ενώ έβαλε στην πρώτη γραμμή άλλους, όπως οι Λούκα Κατσέλη, Γιάννη Ραγκούση, Στέφανο Τζουμάκα.

Τα παραπάνω στελέχη της Κεντροαριστεράς απέτυχαν να δώσουν έστω και μία μικρή δυναμική στην μάχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά. Έτσι, από την τρίτη θέση του πολιτικού συστήματος, η κ. Γεννηματά συνεπικουρούμενη από τους Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και άλλους είναι πολύ πιθανόν να «υποδεχθεί» στις επόμενες εθνικές εκλογές ακόμα περισσότερους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας σε διψήφια ποσοστά την δύναμη του ΚΙΝΑΛ. «Όπως είναι γνωστό… οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ βλέποντας εξουσία συσπειρώνονται στο κόμμα που θα κυβερνήσει. Παλιά ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα είναι πιθανόν να είναι το ΚΙΝΑΛ», σχολιάζουν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές.

Αντίστοιχα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, απέδειξε ότι είναι πολιτικός survivor. Μετά την… πολυκύμαντη πολιτική διαδρομή του από το 2015 και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου τον θεωρούσε πολιτικά «ξοφλημένο», συγκέντρωσε ποσοστό περί το 3%, δείχνοντας ότι το κόμμα του ήρθε για να μείνει. Ο πολιτικός του φορέας όπως είναι φυσικό ενόψει των πρόωρων εκλογών του Ιουνίου θα αγωνιστεί στο πεδίο της Αριστεράς, έχοντας αποκτήσει δυναμική. «Οι δυσαρεστημένοι πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ μόλις βρήκαν… αποκούμπι για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Που σημαίνει ότι βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει θα πιάσουν στασίδι στα ψηφοδέλτια του κυρίου Βαρουφάκη», έλεγε έμπειρος πολιτικός αναλυτής «με ότι αυτό σημαίνει για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ» .

Έτσι, με διαρροές από τα Κεντροαριστερά και τα Αριστερά του, προς το ΚΙΝΑΛ και την ΜεΡα25 δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές να βρεθεί αντιμέτωπος με ποσοστά κάτω του 15%, με δεδομένο ότι στις ευρωεκλογές κατέγραψε ποσοστό 23,8%, δηλαδή έχασε από το 2015, ποσοστά 11,6%.