ΔΗΜΟΙ

Συνάντηση του δημάρχου Τήνου με κυβερνητικά στελέχη για τα μεγάλα έργα του νησιού

Ιδιαίτερα αποδοτική κρίνεται η πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά, στην Αθήνα για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, καθώς είχε σειρά ουσιαστικών συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη στην προσπάθειά του να αλιεύσει νέους πόρους για μια σειρά έργων στο νησί. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τόσο το σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά την επιτάχυνση των λιμενικών έργων, όσο και τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην υδρευτική θωράκιση του νησιού, και τις μεγάλες χωροταξικές αλλαγές που αφορούν το νησί.

​Αρχικά, ο Δήμαρχος Τήνου συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε, όπου συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα του Νέου Αυτοδιοικητικού Κώδικα. Ο Παναγιώτης Κροντηράς, υπό την θεσμική του ιδιότητα ως Δήμαρχος Τήνου στήριξε τις θέσεις για έναν Νέο Αυτοδιοικητικό Κώδικα που θα θωρακίζει την οικονομική αυτοτέλεια και την επιχειρησιακή ικανότητα των νησιωτικών Δήμων, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.

Ιδιαίτερα παραγωγική ήταν η συνάντηση του στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο Δήμαρχος συνομίλησε με τον αρμόδιο Υπουργό, Βασίλη Κικίλια, με τον Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας & Λιμένων, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο. Στη συνάντηση εξετάστηκε η πορεία της τρέχουσας εργολαβίας «Αποκατάσταση ζημιών στον προσήνεμο μώλο Έξω Λιμένα Τήνου», έργο το οποίο μόλις προ ημερών ξεκίνησε. Ο κ. Κροντηράς αιτήθηκε την χρηματοδότηση και την ένταξη στην υπάρχουσα εργολαβία και του συμπληρωματικού έργου της αποκατάστασης των δυτικών κρηπιδωμάτων του Έξω Λιμένα Τήνου, προϋπολογισμού 200.000€, λαμβάνοντας τη θετική ανταπόκριση της ηγεσίας του Υπουργείου.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί επίσης η δρομολόγηση της «Αποκατάστασης Λειτουργικών Βαθών στο «Μέσα Λιμάνι» Λιμένα Τήνου, προϋπολογισμού 220.000€ ένα έργο που πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα, με το κόστος να καλύπτεται πλήρως, μετά από την χθεσινή συνάντηση, από το Υπουργείο.

Τέλος, συζητήθηκαν τα κρίσιμα υδρευτικά ζητήματα του νησιού, με έμφαση στην ενίσχυση των υποδομών προκειμένου να θωρακιστεί υδρευτικά το νησί.

Παράλληλα, συζητήθηκε με τα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής η εξέλιξη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.)- Π.Ε.Α.Λ Τήνου. Βάσει του επικαιροποιημένου χρονοδιαγράμματος και μετά τις σχετικές νομοθετικές αλλαγές, η μελέτη αναμένεται να κατατεθεί για γνωμοδότηση και διαβούλευση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο εντός του Φεβρουαρίου 2026.

Στο πλαίσιο των επαφών στην πρωτεύουσα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Αργύριος Δεσύπρης, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία των χωροταξικών θεμάτων και ειδικότερα η εξέλιξη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου νήσου Τήνου, το οποίο αποτελεί το θεμέλιο για τη σωστή οργάνωση και την αειφόρο ανάπτυξη της Τήνου τα επόμενα χρόνια. Επίσης ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Νομοθετική Πρωτοβουλία για την αποφυγή εφαρμογών της βάσει του Άρθρου 11, παράγραφος 1 του Ν.4495/17 περί έγκρισης επί αρχιτεκτονικών μελετών (έγκριση μετά την παρέλευση διμήνου).

Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων, ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, δήλωσε: «Συνεχίζουμε τη διεκδίκηση πόρων και λύσεων για την Τήνο μας. Η στενή συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και τα συναρμόδια Υπουργεία αποδίδει καρπούς, διασφαλίζοντας ότι τα μεγάλα έργα υποδομής του νησιού μας προχωρούν με σταθερά βήματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας».

Τελευταία άρθρα

Αλλάζει το Πεδίον του Άρεως στο Βόλο

Σε χώρο πρασίνου και αναψυχής μετατρέπεται το Πεδίον του Άρεως στο Βόλο, με την Περιφέρεια…

4 ώρες ago

Στην 51η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς η Π. Δυτικής Μακεδονίας

Την 51η Διεθνή Έκθεση Γούνας, που αποτελεί κορυφαίο σταθμό για τον κλάδο της γουνοποιίας και…

4 ώρες ago

Αποκλεισμένο για έκτη μέρα το λιμάνι της Μυτιλήνης

Αποκλεισμένο για έκτη μέρα παραμένει το λιμάνι της Μυτιλήνης, με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και…

4 ώρες ago

«Ψαρεύουν» θύματα προσποιούμενοι δήμαρχο

Το όνομα του δημάρχου της Πάτρας χρησιμοποιούν, μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι άγνωστοι…

5 ώρες ago

Στη Νέα Υόρκη η δήμαρχος Λήμνου

Η δημιουργία μόνιμων διαύλων επικοινωνίας που θα διασφαλίσουν ότι η Λήμνος θα παραμείνει ζωντανή στη…

6 ώρες ago

Βράβευση δύο νεαρών αθλητριών της Νίκαιας

Δύο νεαρές αθλήτριες, για τις επιδόσεις και τις διακρίσεις τους στον απαιτητικό στίβο των μαχητικών…

6 ώρες ago