ΔΗΜΟΙ

Διεθνής διάκριση για την Κορώνη και τον Δήμο Πύλου-Νέστορος

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, κατά τη σημερινή Διακυβερνητική συνάντηση του Δικτύου των Εμβληματικών Κοινοτήτων της Μεσογειακής Διατροφής, που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο, ανέλαβε την Προεδρία του Δικτύου για το έτος 2026 από την Κορώνη, ως εμβληματική κοινότητα της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση μιας μακρόχρονης, συστηματικής και συλλογικής προσπάθειας της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος και του Μανιατακείου Ιδρύματος, το οποίο διαχρονικά στέκεται συνοδοιπόρος και στρατηγικός εταίρος στην προώθηση των αξιών της Μεσογειακής Διατροφής, με καθοριστική τη συμβολή της διεθνώς αναγνωρισμένης επιστημονικής κοινότητας που το πλαισιώνει.

Η απόφαση αυτή βασίζεται στο πολυεπίπεδο έργο που υλοποιεί ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, σε συνεργασία με το Μανιατάκειο Ίδρυμα, με δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αναδεικνύουν τη Μεσογειακή Διατροφή, την ελιά και το ελαιόλαδο, την τοπική παραγωγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα, εγκρίθηκε σε διεθνές επίπεδο η καθιέρωση της 19ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μεσογειακής Διατροφής, μια απόφαση ορόσημο που ενισχύει την παγκόσμια αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως προτύπου υγείας, βιωσιμότητας, πολιτισμού και κοινωνικής συνοχής.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, δήλωσε: «Η ανάληψη της Προεδρίας για το 2026 δεν αποτελεί μόνο τιμή για την Κορώνη και τον Δήμο μας, αλλά και ευθύνη. Ευθύνη να υπηρετήσουμε τη Μεσογειακή Διατροφή όχι ως μουσειακό αποτύπωμα του παρελθόντος, αλλά ως ζωντανή πολιτιστική πρακτική που συνδέει την υγεία του ανθρώπου με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, την τοπική παραγωγή και τη διεθνή συνεργασία».

Η Προεδρία του 2026 φιλοδοξεί να αποτελέσει έτος διεθνούς εξωστρέφειας, συνεργασιών και ουσιαστικών πρωτοβουλιών, με την Κορώνη στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου διαλόγου για τη Μεσογειακή Διατροφή ως κοινό πολιτιστικό αγαθό των λαών.

Τελευταία άρθρα

Απομάκρυνση μπάζων & απορριμμάτων από Λίνδο και Αρχάγγελο

Η πολυετής "ντροπή" για το νησί της Ρόδου έγινε παρελθόν.

15 δευτερόλεπτα ago

Σύμβαση αναβάθμισης του οδικού δικτύου στην ορεινή Τριχωνίδα

Στην τελική τους ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες, πριν την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου…

5 λεπτά ago

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2026, η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά…

16 λεπτά ago

Πολιτιστικό & αθλητικό καλοκαίρι στην Αλόννησο

Ο Δήμος Αλοννήσου συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια του νησιού και…

24 λεπτά ago

Μετέωρα: Θεσμός γίνεται το Φεστιβάλ Αναρρίχησης Σαρακήνας

Το Φεστιβάλ Αναρρίχησης εξελίσσεται σε έναν σημαντικό θεσμό για την περιοχή, προάγοντας τον αθλητισμό, την…

37 λεπτά ago

Στήριξη των σχολείων ζητούν οι γονείς από το Υπ. Παιδείας

Το ζήτημα της επαρκούς στήριξης των σχολείων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε σταθερή βάση,…

43 λεπτά ago