«Κάτω από τη βάση» οι 10 μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας στην αξιολόγηση των πολιτών
Η συγκεκριμένη διαδικτυακή σφυγμομέτρηση κατέγραψε γενικευμένη δυσαρέσκεια για βασικές δημοτικές υποδομές και υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής αξιολόγησης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους πολίτες είναι σε γενικές γραμμές απογοητευτικά, καθώς η πλειονότητα των δήμων έλαβε χαμηλές βαθμολογίες. Μόνο λίγοι δήμοι φαίνεται να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοτών τους.
Ακόμα και οι 10 μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας αξιολογήθηκαν αρνητικά, με μόλις το Περιστέρι και τη Λάρισα να ξεχωρίζουν ελαφρώς, συγκεντρώνοντας μέσο όρο 4,7. Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων βαθμολογήθηκαν με 3,4 από 4.962 κατοίκους, της Θεσσαλονίκης με 3,6, της Πάτρας με 3,3, ενώ το Ηράκλειο Κρήτης βρέθηκε στην προτελευταία θέση με μόλις 2,5. Ο Πειραιάς συγκέντρωσε μέσο όρο 3,8, ο Βόλος 4,4, η Ρόδος 2,8 και τα Ιωάννινα 3,5.
Η συγκεκριμένη διαδικτυακή σφυγμομέτρηση, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατέγραψε γενικευμένη δυσαρέσκεια για βασικές δημοτικές υποδομές και υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Από τις συνολικά αξιολογηθείσες υπηρεσίες, 17 βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση. Θετικά σχόλια συγκέντρωσαν μόνο τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι Λέσχες Φιλίας/ΚΑΠΗ.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με τους πολίτες, εντοπίζονται στην κατάσταση των πεζοδρομίων (με άμεσες συνέπειες στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ), στους δρόμους – λόγω έργων φυσικού αερίου, αποχέτευσης και οπτικών ινών – στη δυσκολία εύρεσης στάθμευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, στις υπηρεσίες δόμησης και στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα βρίσκονται η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός, χωρίς ωστόσο να ξεφεύγουν αισθητά από τον μέσο όρο.
Πάντως, θετική εικόνα έχουν ήδη οι συμμετέχοντες στην έρευνα κάτοικοι τριών όμορων δήμων των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα της Γλυφάδας, του Αλίμου και του Ελληνικού – Αργυρούπολης, με τον οποίο ισοδυναμούν στην τρίτη θέση του δείκτη αξιολόγησης οι δήμοι Καλαμάτας, Καστοριάς και Μετεώρων και ακολουθεί ο δήμος ‘Αργους Ορεστικού. Οι συγκεκριμένοι είναι οι μοναδικοί από τους συνολικά 184 δήμους με επαρκές δείγμα απαντήσεων, που πέρασαν τη βάση.
Με τις απαντήσεις τους 863 κάτοικοι της Γλυφάδας έδωσαν στην πόλη τους γενικό βαθμό 5,4 με άριστα το 10 και στους επιμέρους τομείς την καλύτερη αξιολόγηση πανελλαδικά στις ψηφιακές υπηρεσίες, στο οδικό δίκτυο, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στα ΚΑΠΗ, στους χώρους πρασίνου, στις παιδικές χαρές και στη διαχείριση αδέσποτων ζώων. Δεύτερη καλύτερη αξιολόγηση έδωσαν στον ηλεκτροφωτισμό, στους παιδικούς σταθμούς και στα δημοτικά ιατρεία.
Την καλύτερη αξιολόγηση στην καθαριότητα έλαβε ο δήμος Καστοριάς, στον ηλεκτροφωτισμό ο ‘Αλιμος, στο Βοήθεια στο Σπίτι, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΕΠ το ‘Αργος Ορεστικό (απάντησαν όμως μόνο 58 κάτοικοι), στους χώρους στάθμευσης και τα δημοτικά ιατρεία ο Τύρναβος (51 συμμετέχοντες) στην ανακύκλωση η Κοζάνη, στις υπηρεσίες δόμησης το Κιλελέρ (51 συμμετέχοντες), στη δημοτική συγκοινωνία ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, στα πεζοδρόμια η Καλαμάτα, στις υποδομές για ΑμεΑ η Κομοτηνή και στη δημοτική αστυνομία ο δήμος Ιεράπετρας.