Δε. Απρ 29th, 2024

Για να βλέπουμε την Αθήνα που αγαπάμε με τα μάτια μας ορθάνοιχτα

* Της Κατερίνας Κατριβάνου 

Είμαι ίσως από τους λίγους τυχερούς που, όποια κατεύθυνση κι αν πάρουν ξεκινώντας από το σπίτι τους, θα βγουν σε ένα πάρκο με 10 έως 15 λεπτά περπάτημα. Η αίσθηση της φύσης, εκεί, δεν μπορεί παρά να σε ηρεμήσει και να σε λυτρώσει από τη βοή της πόλης. Ένα παγκάκι, ένα βιβλίο, ο χαρούμενος τετράποδος φίλος σου, μια χρονικά μικρή αλλά πολύτιμη διαφυγή.

Νιώθω τυχερή που όλοι οι δρόμοι από το σπίτι μου οδηγούν σε πάρκα ή άλση. Σκέφτομαι ότι τέτοιες οάσεις αξίζει να τις προσεγγίζει κανείς εξίσου εύκολα, σε όλες τις περιοχές της Αθήνας. Τι φταίει που δεν τις αναζητάμε στην καθημερινότητά μας; Που δεν εκμεταλλευόμαστε την ύπαρξή τους ή που δεν επιδιώκουμε τη δημιουργία τους; Φταίει ασφαλώς ο ρυθμός της ζωής μας, φταίνε όμως κι όλες οι δυσκολίες και οι ασχήμιες που θα μπορούσαν να ελαττωθούν δραστικά, αν κάποιος φρόντιζε την πόλη που ζούμε.

«Η Αθήνα δεν είναι και τόσο άσχημη, δεν είναι και τόσο τσιμεντούπολη», θα σκεφτεί κανείς. Θα το σκεφτεί, αν δεν ξέρει την κατάσταση των πεζοδρομίων, αν δεν υπολογίσει την κατάσταση των ανοιχτών κάδων, από τους οποίους θα πρέπει να περάσει κολλητά, και αν παραβλέψει την εν γένει καθαριότητα των δημόσιων χώρων.

Προφανώς, το πράσινο, τα ψηλά δέντρα, το αεράκι που περνά ανάμεσά τους, μας δίνουν πάντα την απαραίτητη ανάσα, μειώνεται όμως πολύ η θετική τους ενέργεια όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εγκατάλειψη. Έργα τέχνης μουτζουρωμένα, έδαφος καλυμμένο από παχιά στρώματα ξερών φύλλων, σπασμένα μπουκάλια, σύριγγες, πεταμένα πλαστικά και χαρτιά ολόγυρα… Φανερή η έλλειψη φροντίδας, η έλλειψη αγάπης γι’ αυτό που είναι πηγή ευεξίας και ζωής.

Ξέρετε κάτι, όμως; Είναι όμορφη η Αθήνα! Εμείς που την αγαπάμε, κλείνουμε τα μάτια και τη φανταζόμαστε υπέροχη. Τι χρειάζεται για να γίνει το όνειρο, πραγματικότητα; Φροντίδα και αγάπη. Πρόγραμμα και μεράκι!

Για όλα αυτά και πολλά περισσότερα, βρίσκομαι στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη και σας καλώ να μας βοηθήσετε, ώστε να ανεβάσουμε την πόλη μας ψηλά!

Για να βλέπουμε πια την Αθήνα που αγαπάμε, με τα μάτια μας ορθάνοιχτα!

*Η Κατερίνα Κατριβάνου είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά»