Σα. Μάι 4th, 2024

«Για μια Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που παράγει, αναπτύσσεται και ευημερεί», άρθρο του Χρήστου Μέτιου

*Του Χρήστου Μέτιου, περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είχε πάντα στην ιστορία της έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο: ήταν πέρασμα και σταυροδρόμι στην κίνηση ανθρώπων, εμπορευμάτων, ιδεών και πολιτισμών από και προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο Πέλαγος, την Ασία.

Από εδώ περνούσε η αρχαία Εγνατία Οδός, που για αιώνες ήταν ο βασικός χερσαίος άξονας που ένωνε τη Δύση με την Ανατολή. Εδώ υπήρχαν σημαντικές πόλεις – λιμάνια, όπως τα Άβδηρα, η Μαρώνεια, η Ζώνη, η Νεάπολη, που εξυπηρετούσαν το θαλάσσιο δρόμο που ένωνε τα μικρασιατικά παράλια με το Αιγαίο και τις ακτές του Θρακικού Πελάγους.

Τον ίδιο αυτό ρόλο του περάσματος και της γέφυρας, η περιοχή μας καλείται να παίξει και σήμερα. Σημαντικά έργα υποδομών τα οποία διεκδικούσαμε συστηματικά, δρομολογούνται στους τομείς των οδικών μεταφορών, του σιδηροδρομικού δικτύου, της ανάπτυξης των λιμανιών μας της αναβάθμισης των αεροδρομίων μας, της παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας.

Όλα αυτά τα έργα αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και την καθιστούν πέρασμα και κόμβο στην ενέργεια, στις μεταφορές, στο εμπόριο για την πατρίδα μας και την ευρύτερη περιοχή.

Και βέβαια, είμαστε ικανοποιημένοι που η περιοχή μας αποκτά ξανά το ρόλο του περάσματος. Θέλουμε όμως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πέρα από πέρασμα, να αποτελεί και προορισμό. Προορισμό για ανθρώπους και επιχειρήσεις.

Για αυτό το λόγο, παρουσιάσαμε στους πολίτες της Περιφέρειάς μας το Σχέδιό μας για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ένα Σχέδιο για μια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη Περιφέρεια. Ένα Σχέδιο, με εκατοντάδες έργα και δράσεις, το οποίο εμπλουτίζουμε συνεχώς.

Τον Απρίλιο του 2019, όταν το παρουσιάσαμε, το Σχέδιό μας περιλάμβανε 334 έργα και δράσεις. Σήμερα, το Σχέδιό μας αποτελείται πλέον από περισσότερα από 690 έργα και δράσεις για τις υποδομές, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, την ενέργεια, την υγεία, την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την ψηφιακή μετάβαση. Επιπλέον, περιλαμβάνει και πάνω από 70 νέα έργα που σχεδιάζουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το Σχέδιο αυτό αποτυπώνει το έργο που έχουμε ήδη κάνει τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί όμως και την πρότασή μας για το αύριο. Είναι η κοστολογημένη, ρεαλιστική, εφαρμόσιμη πρόταση της Διοίκησής μας και της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης για μια Περιφέρεια που ανταποκρίνεται με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις των καιρών.

Για μια Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που παράγει, αναπτύσσεται και ευημερεί.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο e-ota της εφημερίδας Παραπολιτικά