Σα. Απρ 20th, 2024

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι υποψήφιοι των κομμάτων για την Περιφέρεια Αττικής

Του Περικλή Καπετανόπουλου

Αναμφισβήτητα η «μάχη» για την Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των πολιτικών κομμάτων, καθώς εδώ κατοικεί το 40% των κατοίκων όλης της χώρας (3.800.000). Αν και όλες οι Περιφέρειες έχουν το δικό τους πολιτικό βάρος, η Περιφέρεια της Αττικής κερδίζει τις εντυπώσεις, όσον αφορά το πολιτικό αποτέλεσμα στην αιρετή Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση. Η ψήφος στην Περιφέρεια έχει πρωτίστως πολιτικά κριτήρια και δευτερευόντως τοπικά και διαπροσωπικά.

Εκτός από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, που έχει εκδηλώσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος και να επανεκλεγεί στο αξίωμα του πρώτου πολίτη της Αττικής, ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός έχουν γνωστοποιήσει την απόφαση τους να είναι και αυτοί υποψήφιοι. Υποψήφιος επίσης για Περιφερειάρχης Αττικής με την Λαϊκή Συσπείρωση, θα είναι ο Γιάννης Πρωτούλης.

Καθώς όμως οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου μονοπωλούν το ενδιαφέρον αυτό το διάστημα, «η μάχη της Αττικής» διεξάγεται σε «χαμηλούς τόνους» στο περιθώριο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται κινήσεις στρατηγικής για την απόκτηση τακτικών πλεονεκτημάτων, πριν τα φώτα της δημοσιότητας στραφούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος διατέλεσε δήμαρχος Αμαρουσίου από το 2006 ως το 2019, διεκδικεί την επανεκλογή του έχοντας να επιδείξει 2.000 μικρά και μεγάλα έργα, που εκτελέστηκαν ή εκτελούνται σε όλη την Αττική και σχέσεις συνεργασίας και με τους 66 δημάρχους της Περιφέρειας.
Λίγοι δήμαρχοι στην Ελλάδα μπορούν να ισχυριστούν ότι κατέχουν το ρεκόρ των 7 θητειών στο δημαρχιακό αξίωμα που κατέχει ο Γιώργος Ιωακειμίδης. Από καιρό ο κ.Ιωακειμίδης έχει ανοίξει ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων με αυτοδιοικητικούς από όλους τους κομματικούς χώρους, από Περιστέρι έως Ηλιούπολη, ενώ ευελπιστεί σε κάποια στήριξη από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσέγγιση της παράταξης του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού με στελέχη της παράταξης της Ρένας Δούρου, η οποία «μετακόμισε» στη Βουλή, έχει ξεκινήσει από καιρό. Ο Χρήστος Καραμανος, δεξί χέρι της κας Δούρου, πρώην αντιπεριφερειαρχης Οικονομικών και μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ έχει στήσει «γέφυρες» επικοινωνίας με τον Δημήτρη Κατσικάρη στενό συνεργάτη του Γιάννη Σγουρού και πρώην αντιπεριφερειάρχη Νήσων, με στόχο «τη σύγκλιση των Δημοκρατικών και Προοδευτικών δυνάμεων σε ένα κοινό ενωτικό ψηφοδέλτιο» στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Υποψήφιος Περιφερειάρχης της Λαϊκής Συσπείρωσης θα είναι και πάλι ο κ.Πρωτούλης, μέλος του Π.Γ του ΚΚΕ. Τελικά, η συμπόρευση με το ΚΚΕ του Σπύρου Τζόκα, έμπειρου αυτοδιοικητικού και πρώην αντιπεριφερειάρχη με την Ρένα Δούρου, δεν οδήγησε στην αναμενόμενη υποψηφιότητα του ως υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής με την στήριξη του ΚΚΕ, αν και μια τέτοια επιλογή έμοιαζε η ποιο πιθανή επιλογή, εφόσον το ΚΚΕ επιθυμούσε να διευρύνει την επιρροή του.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για την Περιφέρεια Αττικής, στην ερώτηση ποιον θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη, ο Γιώργος Πατούλης συγκέντρωσε 35%, με δεύτερο τον Γιάννη Σγουρό με 12,5%. Ακολουθούν ο Γιώργος Ιωακειμίδης με 7% και ο Γιάννης Πρωτούλης με 4.8%. Ωστόσο καταγράφηκε ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, περίπου 27%, που αναμένεται να τοποθετηθεί μέχρι τις περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο. Οι μήνες οι οποίοι μεσολαβούν έως τις Αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου, θα δόσουν την ευκαιρία στις παρατάξεις να παρουσιάσουν τα προγράμματα τους και οι πολίτες να κρίνουν με την ψήφο τους πρόσωπα και προγράμματα.