Σα. Απρ 20th, 2024

Οι «κομμένοι» αντιπεριφερειάρχες της ΝΔ: Τα πρόσωπα που «έπαιζαν» δυνατά για τα γαλάζια ψηφοδέλτια πριν το «stop» από το Μαξίμου

Της Πένυς Αβραμίδη

Μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε στους γνώστες του «γαλάζιου» παρασκηνίου η απόφαση  του Μεγάρου Μαξίμου να αποκλείσει τους εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχες από τις εκλογικές λίστες της Νέας Δημοκρατίας για τις εθνικές εκλογές, με το Μαξίμου να επιλέγει ανανέωση στις λίστες, αλλά με… μέτρο.

Το θέμα της συμμετοχής των νυν αντιπεριφερειαρχχ5ρηστον στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, που θεωρείται ότι έκλεισε οριστικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, σε συνέντευξή του στη «Real News», αποτελούσε για καιρό «αγκάθι» για το Μαξίμου και την τριανδρία Μπρατάκου – Νέζη – Μαρινάκη, που έχουν λάβει το «γενικό πρόσταγμα» για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

«Διαμαρτυρίες»

Ο λόγος του προβληματισμού για τις εν λόγω υποψηφιότητες ήταν οι «διαμαρτυρίες» των κυβερνητικών βουλευτών κυρίως της περιφέρειας. Οι δηλώσεις του Γιάννη Μπρατάκου, άλλωστε, αξιολογείται ότι απηχούν την απόφαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει «απαγορευτικό» στους αντιπεριφερειάρχες, επιλέγοντας να μην ανοίξει «μέτωπα» στις τοπικές κοινωνίες και, παράλληλα, να εξασφαλίσει εσωκομματική ισότητα ευκαιριών στον δρόμο προς τις κρίσιμες κάλπες.

Την ίδια ώρα, αντιρρήσεις είχαν και οι ίδιοι οι περιφερειάρχες, οι οποίοι, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα έβλεπαν τα «δυνατά τους χαρτιά» να τους… εγκαταλείπουν και να εμπλέκονται στον προεκλογικό αγώνα για τις βουλευτικές εκλογές.

Από τα Τρίκαλα

Ένα από τα ονόματα της περιφερειακής ενότητας των Τρικάλων που φιγουράριζε στη λίστα των προσώπων που βολιδοσκοπούσε η Πειραιώς για το εθνικό ψηφοδέλτιο του νομού είναι ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος στις περιφερειακές εκλογές του 2019 συγκέντρωσε 33.738 σταυρούς, στοιχείο που θα αύξανε σημαντικά τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψήφιων βουλευτών Τρικάλων, σε περίπτωση που ο κ. Μιχαλάκης έδινε τη μάχη του «σταυρού» στον νομό. Επίσης, από την ομάδα του Κώστα Αγοραστού η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, φερόταν να βρίσκεται σε συνομιλίες για το ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας.

Θεσσαλονίκη

Σημαντικό ενδιαφέρον κατεγράφη το τελευταίο διάστημα και από αντιπεριφερειάρχες του Απόστολου Τζιτζικώστα, οι οποίοι είχαν αρχίσει να σκέφτονται σοβαρά τη μεταπήδησή τους από τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή, με το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Ιωάννη Γιώργου, και της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, να έχουν έρθει κατά καιρούς στο προσκήνιο των συζητήσεων.

Όσο για την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, και τον αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κεντρικής Μακεδονίας, Αγγελο Χαριστέα, που ακούγονταν εντόνως για τη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης, αμφότεροι έχουν διαψεύσει τα σενάρια περί υποψηφιότητάς τους εκεί και συνεχίζουν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Φήμες

Στην Αχαΐα υπήρχε έντονη φημολογία ότι ο αντιπεριφερειάρχης του Φαρμάκη, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος εξελέγη στις περιφερειακές εκλογές πρώτος στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα με 7.841 σταυρούς, θα «μετακόμιζε» στη «γαλάζια» λίστα για τις βουλευτικές εκλογές. Στην Αρκαδία η δήλωση Μπρατάκου βάζει φρένο στις βλέψεις του αντιπεριφερειάρχη Διοικητικών Οικονομικών Εκπαιδευτικών Θεμάτων και Δίκαιης Μετάβασης, Χρήστου Λαμπρόπουλου, ο οποίος φέρεται να είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος βουλευτής στις εθνικέςμιχαλακησ χρησ εκλογές του 2023. Η ονοματολογία του τελευταίου διαστήματος περιλάμβανε και την αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.

Ανατροπή

Αρκετά και τα στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου που «έπαιζαν» δυνατά για τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, ωστόσο οι γενικές αποφάσεις του Μαξίμου ανατρέπουν τα σχέδιά τους. Τέσσερις από τους εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχες, και συγκεκριμένα ο Βασίλης Ψαθάς στον νομό της Αρτας και οι Χάρης Λαζάνης, Αγνή Νάκου και Γιώτα Ναυρόζογλου στα Ιωάννινα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αττικής, Γιώργος Δημόπουλος, βρισκόταν επίσης στα «συρτάρια» της Πειραιώς για την εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών, ενώ ένα άλλο σενάριο που είχε ακουστεί προέβαλλε την υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρη Πέτροβιτς, για την εκλογική περιφέρεια του Εβρου. Στα ονόματα των νέων υποψηφίων που «έπαιξαν» για τη λίστα της Κοζάνης ήταν και αυτό του αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Μετάβασης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιου Κιάνα.

Άλλη τακτική

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ στη Ν.Δ. ξεκαθαρίστηκε ότι οι εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχες θα μείνουν εκτός των εθνικών ψηφοδελτίων, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. τα πράγματα είναι διαφορετικά, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναμένεται να αξιοποιήσει -σε πρώτη φάση για τα ψηφοδέλτια της Κρήτης- στελέχη της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, για το Ηράκλειο ακούγεται ο περιφερειακός σύμβουλος Σταύρος Τζεδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Παύλος Μπαριτάκης. Μια από τις δυνατές υποψηφιότητες που εξετάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛ. είναι επίσης αυτή του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, ο οποίος φέρεται να έχει «κλειδώσει» για τη λίστα των Χανίων.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Δεκεμβρίου 2022.