Πα. Απρ 19th, 2024

Δημοσκόπηση GPO σε Λάρισα και Τρίκαλα: Φαβορί για επανεκλογή οι δήμαρχοι Απ.Καλογιάννης και Δ.Παπαστεργίου

Του Αντώνη Παπαργύρη

Οι µετρήσεις στους δήµους Λαρισαίων και Τρικκαίων επικεντρώθηκαν στους πρωταγωνιστές και στα κεντρικά πρόσωπα της αυτοδιοικητικής σκηνής των δύο δήµων και επιχειρούν να αναδείξουν τις δυναµικές και την πολιτική επιρροή που έχει το καθένα από τα πρόσωπα ως καθοριστικοί παράγοντες της εκλογικής διαδικασίας.

Είναι, άλλωστε, επιβεβαιωµένο ότι, ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα πρόσωπα των υποψήφιων δηµάρχων ξεπερνούν και υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις τα κοµµατικά στεγανά, διαµορφώνοντας ένα ξεχωριστό πλαίσιο εκλογικής συµπεριφοράς, διαφορετικό από αυτό της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Στον ∆ήµο Λαρισαίων, λοιπόν, ο νυν δήµαρχος, Απόστολος Καλογιάννης, συνεχίζει να απολαµβάνει υψηλή δηµοφιλία, µε τις θετικές απόψεις να φτάνουν στο 57,6%, την ίδια στιγµή, ωστόσο, είναι και το πολιτικό πρόσωπο που συγκεντρώνει και τις περισσότερες αρνητικές κρίσεις, σε ποσοστό 30,4%, απότοκο προφανώς της εύλογης φθοράς που προκαλεί η άσκηση εξουσίας.

Το νέο πρόσωπο στα αυτοδιοικητικά δρώµενα του δήµου είναι ο πρόσφατα εκλεγείς στη θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Θανάσης Μαµάκος, ο οποίος στη πρώτη δηµοσκοπική αποτύπωση καταγράφει ένα σηµαντικό ποσοστό θετικών απόψεων, µε 46,3%, ενώ σε σχετικά χαµηλό ποσοστό βρίσκονται οι αρνητικές απόψεις για τον ίδιο.

Σε αυτήν τη φάση και όπως είναι µάλλον αναµενόµενο, ο κ. Μαµάκος έχει ένα πρόβληµα αναγνωρισιµότητας, αφού το 38,2% των συµµετεχόντων στην έρευνα δεν τον γνωρίζει, έτσι ώστε να έχει συγκεκριµένη άποψη. Ο συσχετισµός αυτός αποτυπώνεται και στην πρόθεση ψήφου, µε τον κ. Καλογιάννη να συγκεντρώνει το 37,8% των προτιµήσεων και τον κ. Μαµάκο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, µε 26,2%, ενώ οι υπόλοιποι επικεφαλής των δηµοτικών παρατάξεων κινούνται στα ποσοστά των προηγούµενων δηµοτικών εκλογών .

Στη δεδοµένη, ωστόσο, χρονική στιγµή το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι σηµαντικό (21,4%) και σε µεγάλο βαθµό είναι το κοµµάτι του εκλογικού σώµατος στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούν οι υποψήφιοι στο διάστηµα έως τις εκλογές.

Στον ∆ήµο Τρικάλων ο κ. Παπαστεργίου συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά δηµοφιλίας, της τάξης του 66,9%, µε τις αρνητικές απόψεις να είναι στο 28,2%, ενώ υψηλή δηµοφιλία καταγράφει και ο κ. Καΐκης µε 53,8%.

Το νέο πρόσωπο σε σχέση µε την προηγούµενη εκλογική αναµέτρηση είναι ο κ. Οικονόµου, ο οποίος, χωρίς να έχει επίσηµα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό δηµοφιλίας, 51,1%, το οποίο στην πρόθεση ψήφου τον φέρνει στη δεύτερη θέση, µε 20,2%, µακριά ωστόσο ακόµα από τον κ. Παπαστεργίου, που µε 46,2% φαίνεται αυτήν τη στιγµή να συνεχίζει να έχει τον πρώτο λόγο και για την επόµενη εκλογική αναµέτρηση.

Από το ένθετο e-ota της εφημερίδας Παραπολιτικά