Πέτρος Φιλίππου: Τέλος ο δήμος Σαρωνικού – Σκέφτεται να είναι υποψήφιος βουλευτής
Συνέντευξη στο Νaftemporiki TV παραχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, θέτοντας στο επίκεντρο της συζήτησης τα προβλήματα του δήμου, τις δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την παρακαταθήκη που αφήνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ύστερα από οχτώ συνεχόμενες θητείες αλλά και τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια.
«Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Σκέφτομαι να είμαι υποψήφιος βουλευτής. Είμαστε πάντα συγκρατημένοι σε αυτά τα θέματα αλλά πιστεύω ότι τελικά θα είμαι υποψήφιος για την εθνική αντιπροσωπεία», ανέφερε ο Π. Φιλίππου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαχείριση των ακτών: «Έρχονται χιλιάδες επισκέπτες στα 23,5 χλμ παραλίας που διαθέτουμε. Αυτό είναι και καλό και κακό. Το καλό είναι ότι χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας και τουρίστες απολαμβάνουν τις θάλασσές μας. Το κακό είναι ότι, δυστυχώς ,είμαστε το μοναδικό κράτος στον κόσμο που οι δήμοι δεν διαχειρίζονται τις παραλίες τους. Στον δήμο Σαρωνικού, για παράδειγμα, η διαχείριση γίνεται από την Κτηματική Υπηρεσία και την ΕΤΑΔ και τα έσοδα πηγαίνουν στα ταμεία τους. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι μόνο για την περισυλλογή των απορριμμάτων, χωρίς ούτε να λαμβάνουμε τα νόμιμα έσοδα. Για το λόγο αυτό, έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη».
Ο Π. Φιλίππου απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που λαμβάνει ο δήμος, σημείωσε: «Έχουμε αλλάξει τους συμβατικούς λαμπτήρες οδοφωτισμού με LED. Ωστόσο η σύμβαση που είχε κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είναι επωφελής. Δηλαδή για να το πούμε με απλά λόγια, όση εξοικονόμηση κι αν κάνουμε εμείς, όσους λαμπτήρες κι αν αφήσουμε κλειστούς, πάλι ο εργολάβος θα πάρει τα ίδια χρήματα. Θα πάρει δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο το χρόνο. Είναι κάτι που επαλειμμένα έχω καταγγείλει χωρίς να μπορεί να αλλάξει».
Για το αυξημένο λειτουργικό κόστος των δήμων της Ανατολικής Αττικής και τις επιχορηγήσεις της κυβέρνησης τόνισε: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έξτρα επιχορηγήσεις στους δήμους της Ανατολικής Αττικής, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Οι δήμοι μας παίρνουν το νερό από την ΕΥΔΑΠ το μεταφέρουν στις δεξαμενές τους και από εκεί, με αντλιοστάσια, στους δημότες. Ο δήμος Σαρωνικού έχει 27 αντλιοστάσια που δεν μπορείς να τα σταματήσεις για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Ο Ωρωπός έχει 72. Όταν λες λοιπόν ότι θες να ενισχύσεις τους δήμους λόγω ενεργειακής κρίσης πρέπει να λάβεις υπόψη σου και αυτή την παράμετρο, για λόγους ισονομίας».
Για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων τόνισε: «Είναι τεράστιο το ποσό που δίνουμε στον Ενιαίο Σύνδεσμο. Πέρυσι είχαμε πληρώσει 1 εκατομμύριο ευρώ και φέτος, με τις αυξημένες αποψιλώσεις που κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε πυρκαγιές, θα πληρώσουμε 2 εκατομμύρια 700 χιλιάδες στον ΕΔΣΝΑ».
Για την παρακαταθήκη που αφήνει στο δήμο: «Η οικονομική κατάσταση στον δήμο είναι δύσκολη, όπως σε όλους τους δήμους της χώρας. Δεν έχει σχέση με τον τρόπο διοίκησης των δημάρχων αλλά σε μια συγκυρία που συνδυάζει στέρηση εσόδων, ενεργειακή κρίση, αύξηση πληθωρισμού και έλλειψη κρατικής ενίσχυσης τα οικονομικά δεν μπορούν να είναι καλά.
Όσον αφορά τη διάδοχη κατάσταση, από τη δική μου παράταξη δυο θα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Προσπαθώ να τους πείσω να ενωθούν γιατί αυτό είναι καλύτερο για τον τόπο.
Πέρα από αυτό, η τωρινή διοίκηση αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη σε υποδομές. Δρομολογούμε με την ΕΥΔΑΠ την αποχέτευση όλου του παραλιακού μετώπου, ένα έργο απολύτως απαραίτητο που βάλτωνε για χρόνια, προχωράμε την αποχέτευση στα Καλύβια, έχουμε φτιάξει σχολεία, κέντρα αθλητισμού, έχουμε αντιπλημμυρικά έργα, έχουμε μπει στις νέες τεχνολογίες με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, smart cities κα. Εδραιώσαμε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Το έργο μας είναι πλούσιο, συνεχίζουμε, ωστόσο με όλες μας τις δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο.