Πε. Μαρ 28th, 2024

ΚΕΔΕ: Από 1η Ιουλίου οι προτάσεις για ένταξη σε πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ

Από 1η Ιουλίου οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα μπορούν να καταθέσουν προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ” του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνολικού προϋπολογισμό 228 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους 315 δήμους της χώρας με πληθυσμό μικρότερο των 100.000 κατοίκων και στα νομικά πρόσωπα αυτών.Ενόψει της έκδοσης της πρόσκλησης πραγματοποιήθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τη συμμετοχή πλέον των 200 αιρετών και υπαλλήλων των δήμων, υπό τον πρόεδρο της Ένωσης Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο τελευταίος υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά πέφτουν τόσα χρήματα στους δήμους για έργα ψηφιακής διακυβέρνησης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Συνέστησε οι δήμοι να δουν ποιες εφαρμογές έχουν πραγματικά ανάγκη “για να μην πάνε τα χρήματα χαμένα”.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γιάννης Τσιάμης τόνισε είπε ότι για τις 38 δράσεις που περιλαμβάνει η πρόσκληση έχουν γίνει πρότυπα τεύχη μελέτης, πρότυπα τεύχη διακήρυξης, ενώ υπάρχουν δύο υποδείγματά της που αφορούν ένα τον σύμβουλο και ένα τις δράσεις δημοσιότητας, τα οποία δεν αποτελούν κομμάτι της πρόσκλησης, και τα οποία μπορούν να αποσταλούν στους δήμους, εφόσον επιθυμούν για να διευκολυνθεί το έργο τους.

Σημειώνεται ότι το έργο έχει αντικείμενο την υλοποίηση ψηφιακών λύσεων στις οποίες συγκαταλέγονται η βιώσιμη μετακίνηση, η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση των δημοτικών τελών και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων, η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας, η προστασία από κυβερνο-επιθέσεις και διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας, η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών.