Πα. Απρ 19th, 2024

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στο e-ota: Θα είμαι και πάλι υποψήφιος περιφερειάρχης – Διαρκής αγώνας για τη Δυτική Ελλάδα

*Στον Σωτήρη Πολύζο

Οταν, το 2019, ο 38χρονος τότε δικηγόρος Νεκτάριος Φαρμάκης πήρε τις «ευλογίες» της Πειραιώς για να κατέλθει στη μάχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όλοι αναρωτήθηκαν ποιος είναι ο φιλόδοξος νέος που τα βάζει με τα μεγαθήρια. Βέβαια, οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, ιδίως της Αιτωλοακαρνανίας, γνώριζαν πολύ καλά τον Νεκτάριο, λόγω της ενασχόλησής του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Ν. Φαρμάκης πέτυχε μια ιστορική νίκη για την κεντροδεξιά παράταξη, βάφοντας μπλε ένα παραδοσιακό προπύργιο του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, έχοντας συμπληρώσει το ήμισυ της θητείας του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας μιλάει στο «e-ota» για το όραμά του για την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, ενώ απαντά για πρώτη φορά για τα πολιτικά του σχέδια, ξεκαθαρίζοντας πως θα διεκδικήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του ως υποψήφιος περιφερειάρχης.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μιλάει για την επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, για το μεγάλο πρότζεκτ δημιουργίας ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, αλλά και για τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

 Γνωρίσαμε τον Νεκτάριο Φαρμάκη πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν έκανε την έκπληξη και κέρδισε στις εκλογές απέναντι στον επί δύο θητείες περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα. Και από τότε μέχρι σήμερα διαβάζουμε και ακούμε για έναν περιφερειάρχη που «αλλάζει το τοπίο» στη Δυτική Ελλάδα. Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά, με κάθε ειλικρίνεια, σας λέω ότι η επιτυχία, έτσι όπως την εννοώ εγώ, δεν έχει έρθει ακόμα. Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος για να αγωνιστώ για τον τόπο μου. Και εκλέχτηκα από τους πολίτες δεσμευόμενος για αλλαγή ρυθμών και νοοτροπίας. Αυτό κάνω. Κάθε μέρα είναι και ένας αγώνας για να αλλάξουν οι ταχύτητες και οι νοοτροπίες του χθες, που κράτησαν τη Δυτική Ελλάδα πίσω και την έκαναν να χάσει πολλές ευκαιρίες. Η επιτυχία, λοιπόν, θα είναι ακριβώς αυτή: να ξεφύγει αυτός ο τόπος από τη μοίρα του ουραγού και αυτό να είναι αντιληπτό σε όλους. Χαίρομαι που λέτε ότι υπάρχει ένας τέτοιος απόηχος, όμως είμαι ρεαλιστής. Ξέρω πως ο δρόμος έχει ακόμη πολλές στροφές και ανηφοριές. Και τη συνταγή την έχει περιγράψει ο μεγάλος μας ποιητής, ο Οδυσσέας Ελύτης. «Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή»…

Καλή η μετριοφροσύνη, εμείς όμως μαθαίνουμε ότι στη Δυτική Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ξεμπλοκάρουν και τελειώνουν έργα που εκκρεμούν επί χρόνια και η περιοχή σας εντάσσεται πλέον στο δίκτυο φυσικού αερίου. Αυτά, ίσως και άλλα που δεν ξέρουμε, δείχνουν πως σε μόλις ενάμιση χρόνο έγιναν πολλά. Εσείς δεν αισθάνεστε ικανοποιημένος;

Σας είπα ότι η Δυτική Ελλάδα έχασε πολύ χρόνο και έμεινε πολύ πίσω από τις δυνατότητές της. Από την αρχή γνωρίζαμε ότι πρέπει να δώσουμε μεγάλο αγώνα και γι’ αυτό σηκώσαμε τα μανίκια. Εξορθολογίσαμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εξοικονομήσαμε πόρους και παράλληλα δημιουργήσαμε ένα πρώτο πακέτο έργων, που ήταν απολύτως ώριμα και μπορούν να ξεκινήσουν και να τελειώσουν στην ώρα τους. Επιταχύναμε προγράμματα και δράσεις του ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα γιατί μεσούσης της πανδημίας έπρεπε να στηρίξουμε με κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που είχαμε στα χέρια μας τις τοπικές επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Δημιουργήσαμε σχέδια τριετίας για τις οδικές συντηρήσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μην τρέχουμε κάθε χρόνο πίσω από τις ανάγκες, αλλά να έχουμε έναν καθαρό ορίζοντα, προλαμβάνοντας τις ζημιές. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ελλάδα, έχουμε ήδη φτιάξει σχέδια για την ηλεκτροκίνηση, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την ανάδειξη της κυκλικής οικονομίας και, επιπλέον, αυτό το διάστημα ολοκληρώνουμε τις μελέτες για τα επιχειρηματικά πάρκα και το επενδυτικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδας. Είναι αλήθεια πως κάναμε πολλή δουλειά, σε βάθος. Ομως, εγώ δεν θα πανηγυρίσω γιατί έγιναν τα αυτονόητα και αυτά που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια. Θα πανηγυρίσω όταν όλα όσα κάνουμε μεταφραστούν σε πραγματική ανάπτυξη, σε επενδύσεις και σε νέες θέσεις εργασίας.

Αληθεύει ότι σχεδιάζετε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη;

Δεν ξέρω αν θα είναι το μεγαλύτερο ή ένα από τα μεγαλύτερα. Εκείνο που ξέρω καλά είναι ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα σπάσει την ενεργειακή φτώχεια των αγροτών μας και θα προσφέρει ένα νέο και σημαντικό «εργαλείο» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλωστε, το πάρκο δεν θα είναι του Φαρμάκη ή της Περιφέρειας. Το πάρκο θα ανήκει σε περίπου 40 φορείς της περιοχής και ίσως σε πολύ περισσότερους που θα θελήσουν να γίνουν στο μέλλον συμμέτοχοι της προσπάθειας. Εχω την αίσθηση πως είναι το μεγαλύτερο συνεργατικό πράσινο έργο στην Ελλάδα και μάλλον ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Θα μας εξηγήσετε λίγο το πρότζεκτ και πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Η ιδέα γεννήθηκε από ένα μεγάλο πρόβλημα και μια μεγάλη ανάγκη. Ολοι ξέρουμε το πρόβλημα που υπάρχει με τους αγροτικούς αρδευτικούς οργανισμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν υψηλά και συσσωρευμένα χρέη για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιούν στα αντλιοστάσια, προκειμένου να ποτίζονται τα κτήματα. Ποια θα μπορούσε να είναι, λοιπόν, η λύση; Να γίνουν οι αγροτικοί οργανισμοί παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος. Το θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες υπάρχει από το 2018. Γιατί να μην το αξιοποιήσουμε, λοιπόν; Ετσι, σκεφτήκαμε να προτείνουμε στους αγρότες μας τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να παράγουν οι ίδιοι ρεύμα με το οποίο θα ποτίζουν τα χωράφια τους και, παράλληλα, το πλεόνασμα θα συμψηφίζεται με τα παλιά χρέη. Για να μη μακρηγορώ, λοιπόν, αναλάβαμε την πρωτοβουλία και ήρθαμε σε συνεννόηση με το σύνολο των τοπικών φορέων, καταλήγοντας σε ένα σχέδιο δημιουργίας επτά ενεργειακών κοινοτήτων, στο οποίο μετέχουν 26 ΤΟΕΒ, 2 ΓΟΕΒ, 11 δήμοι, 4 εταιρείες ύδρευσης και άλλα 9 νομικά πρόσωπα, οι συνολικές ανάγκες των οποίων σε ρεύμα ξεπερνούν τα 110.000 KW. Ενα σχέδιο που αφορά ένα σύνολο άνω των 300.000 πολιτών, εκ των οποίων περίπου οι 140.000 είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Ας περάσουμε για λίγο στην πανδημία. Από το πρώτο γκρουπ προσκυνητών στους Αγίους Τόπους μέχρι το πιο πρόσφατο, παρατεταμένο lockdown στην Πάτρα, η περιοχή βρέθηκε αρκετές φορές στο «μάτι του κυκλώνα». Τι έφταιξε και πώς ξεπεράσατε το πρόβλημα;

Είναι αλήθεια πως ήμασταν οι πρώτοι που υποστήκαμε το ισχυρό σοκ του κορονοϊού, με τα πρώτα μαζικά κρούσματα που αναφέρατε, χάνοντας μάλιστα έναν καλό συνάδελφο και φίλο, τον Μ. Αγιομυργιαννάκη. Και τα σοκ συνεχίστηκαν αργότερα, με το μεγάλο lockdown στην Αχαΐα, αλλά και με εξάρσεις της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία. Δεν έφταιξε κάτι συγκεκριμένο. Αντιμετωπίσαμε τον ίδιο αόρατο και ύπουλο εχθρό που αντιμετωπίζουν όλοι. Προφανώς, θυμάστε τη μεγάλη έξαρση στην Θεσσαλονίκη το περασμένο φθινόπωρο ή τα προβλήματα που υπήρξαν σε διάφορες περιοχές, στη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και αλλού.

Η Πάτρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, με έντονη κινητικότητα και, όπως όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, αντιμετώπισε έντονο πρόβλημα, κυρίως με τις ενδοοικογενειακές μεταδόσεις. Είναι πολύ δύσκολο να παλεύεις με έναν αόρατο εχθρό. Και ακόμα πιο δύσκολο να κρατηθεί μια κοινωνία με απαγορεύσεις και στερήσεις ελευθεριών. Ομως, νομίζω ότι δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί, ο καθένας από το μετερίζι του. Το τοπικό υγειονομικό σύστημα αποδείχτηκε… βράχος και η προσπάθεια των υγειονομικών μας ήταν συγκινητική. Και εμείς στην Περιφέρεια, όμως, αλλά και οι δήμοι, σταθήκαμε στο πλευρό τους και στο πλευρό της κοινωνίας με κάθε τρόπο.

Η Περιφέρεια διέθεσε πάνω από 3 εκατ. ευρώ μόνο για εξοπλισμούς των Τοπικών Μονάδων Υγείας και 21 εκατ. ευρώ για προσλήψεις προσωπικού, ενώ, επιπλέον, διαρκής ήταν η βοήθεια που δίναμε σε υγειονομικό υλικό σε ιδρύματα και κοινωνικούς φορείς. Επίσης, όμως, θα ήταν άδικο να μην πω ότι και πολλοί άλλοι, με πρώτους τους ίδιους τους επαγγελματίες, συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Οταν αποφασίστηκε να ανοίξουν τα καταστήματα στην υπόλοιπη χώρα, αλλά στην Πάτρα παρέμειναν κλειστά για ακόμα μία εβδομάδα, οι τοπικοί επιχειρηματίες πικράθηκαν, γιατί ήξεραν πως αυτοί δεν θα γίνονταν αιτία να αυξηθούν τα κρούσματα. Και αυτό αποδείχτηκε στη συνέχεια, όταν άνοιξαν τα καταστήματα, αλλά τα κρούσματα συνέχισαν να μειώνονται. Με λίγα λόγια, όπως έχω πει πολλές φορές, όλοι μαζί μπήκαμε στο πρόβλημα και όλοι μαζί θα βγούμε. Και αυτό συνεχίζω να λέω και τώρα, γιατί δεν τελειώσαμε ακόμη με την πανδημία.

 Αρκετοί λένε πως ο Φαρμάκης είναι ένας νέος «πολιτικός σταρ», που σύντομα θα βρει θέση στο ψηφοδέλτιο ή στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Είστε έτοιμος για το επόμενο βήμα, μετά την Περιφέρεια, ή θα είστε εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης;

Παρακαλώ, μη βιάζεστε να… με διώξετε από την Περιφέρεια και μακριά από μένα το σταρ σίστεμ. Είμαι απλά ο Νεκτάριος, ο άνθρωπος που αγωνίζεται για τον τόπο του. Εδώ είναι ο χώρος μου, το σπίτι μου, η ζωή μου. Το μοναδικό επόμενο βήμα για μένα είναι η αυριανή μέρα δουλειάς εδώ. Δεν σκέφτομαι καθόλου την προοπτική οποιουδήποτε ψηφοδελτίου, γιατί το χρέος μου προς τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας είναι ακόμη ανοικτό. Εδώ θα παραμείνω για όσο διάστημα η κοινωνία το επιθυμεί και, ναι, θα διεκδικήσω εκ νέου την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μου.