Πε. Σεπ 19th, 2024

Στο υπουργικό μέσω Αυτοδιοίκησης – Τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν περάσει από δήμους και περιφέρειες της χώρας

Αρκετά είναι τα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που πριν καθίσουν στα υπουργικά έδρανα, έκαναν το πέρασμά τους από δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια της επικράτειας.

Το ευρύ κοινό τον  γνώρισε μέσα από την καθημερινή ενημέρωση των 6 μμ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα στο πλευρό του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, μετά την αναβάθμισή του σε υφυπουργό  Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Η αλήθεια είναι πως η πορεία του Νίκου Χαρδαλιά στην πολιτική είναι πολυετής και έχει τις ρίζες της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την οποία ο υφυπουργός ασχολείται από το 1994.

Διετέλεσε δήμαρχος Βύρωνα για τρεις τετραετίες (2003-2014 ) υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και στην συνέχεια  Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (2014-2016).

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού – ΣΠΑΥ (2003-2014), καθώς και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της  ΚΕΔΕ  από το 2006 έως το 2012.

Ύστερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς μεταπήδησε στη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση ως  περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εκλέγεται βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο από το 2012. Έκτοτε, έχει αναλάβει κομβικά χαρτοφυλάκια όπως του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ενώ έχει διατελέσει  Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος και Τομεάρχης  Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας ωστόσο εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων το 2006, όπου ανέλαβε χρέη προέδρου του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του δήμου. Το 2010 μάλιστα ήταν ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας για την περιφέρεια Αττικής.

Από τον Ιανουάριο του 2011 έως και τον Αύγουστο του 2014 ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στον δήμο Αθηναίων.

Έχοντας περάσει από όλες τις βαθμίδες και μετρώντας πάνω από 34 έτη στον χώρο της Αυτοδιοίκησης , ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της κοινότητας Ζαγκλιβερίου το 1986.

Μέχρι το 2004 όταν αναδείχθηκε βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Θεσσαλονίκης ο Θεόδωρος Καράογλου, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Τοπικής Ένωσης δήμων και κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και  νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης από το 1994 έως το 2004. Στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 μάλιστα ο υφυπουργός εξελέγη με  ρεκόρ ψήφων στη νομαρχία καταγράφοντας 34.000 σταυρούς.

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη πριν την είσοδό της στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2014, ασχολήθηκε ενεργά με την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση στον δήμο Φιλοθέης Ψυχικού.

Από το 1998 έως το 2014 εκλεγόταν δημοτική σύμβουλος του  δήμου Ψυχικού, ενώ το 2005 ανέλαβε χρέη αντιδημάρχου και στη συνέχεια το 2007 ορίστηκε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Από το 2008 μέχρι 2013 η Ζωή Ράπτη ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων (Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, Φιλοθέης – Ψυχικού) για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων, ενώ διετέλεσε μέλος της ΚΕΔΕ.

Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο το 1998 ως στέλεχος επενδύσεων με εξειδίκευση στις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Tο 2003 συνέχισε την καριέρα στη Fidelity International ως Οικονομικός Αναλυτής και μετέπειτα ως Διευθυντής Επενδυτικής Έρευνας, μέχρι το 2010 όπου ο Νότης Μηταράκης ανέλαβε χρέη τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ωστόσο το 2011 εξελέγη περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και ορίστηκε Τακτικό Μέλος της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP).

Από το 2015 μέχρι σήμερα εκλέγεται βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία στην περιφερειακή Ενότητα Χίου, έχοντας διατελέσει επίσης υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από από τον Μάϊο 2014 έως τον Ιανουάριο 2016, ο Γιώργος Κουμουτσάκος  ήταν μέλος του περιφερειακού Συμβουλίου της περιφέρειας Αττικής, επικεφαλής της παράταξης «180° , Η Αττική αλλάζει πρόσωπο!».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών, έχοντας περάσει από τις θέσεις του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, του ευρωβουλευτή και του  εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο 9ος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης είναι υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πριν οριστεί υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2007, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Σητείας από το 1998 έως το 2002, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ηγήθηκε του περιφερειακού συνδυασμού της Νέας Δημοκρατίας στη Κρήτη.

Έκτοτε έχει διατελέσει υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας , ενώ από το 2016 είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

O υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών Γιώργος Γεωργαντάς πήρε διαπιστευτήρια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση πριν εκλεγεί βουλευτής του νομού Κιλκίς.

Συγκεκριμένα, εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Κιλκίς το 2003, ενώ από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006, εκλέγεται νομαρχιακός Σύμβουλος της Ημαθίας, όπου διετέλεσε Α΄ Αντινομάρχης την περίοδο 2007 – 2008 με αρμοδιότητες στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή.

Εν συνεχεία, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, εξελέγη  δημοτικός Σύμβουλος στον δήμο Βέροιας, ενώ από τις εθνικές εκλογές του 2012 εκπροσωπεί την Ημαθία στην Βουλή των Ελλήνων.

Πριν εκλεγεί βουλευτής Κυκλάδων το 2007 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης πέρασε από κομβικές θέσεις στην Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού.

Συγκεκριμένα, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα το 1990, ενώ εκλεγόταν νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών από το 1994 έως το 2007.

Το 1999 εξελέγη πρόεδρος του νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών – Πειραιώς, ενώ το 2007 αντιπρόεδρος του νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών.

Νομάρχης Καρδίτσας ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την περίοδο 1987-1989.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει αναλάβει υπουργικά χαρτοφυλάκια στις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Σημίτη και σήμερα ορίστηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο μετά τον μίνι ανασχηματισμό Μητσοτάκη τον περασμένο Αύγουστο.

Ο ίδιος οκταετία 2003-2010 διετέλεσε νομάρχης Κορινθίας, ενώ υπηρέτησε το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  ως πρόεδρος της Κοινότητας Χιλιομοδίου (1987-1994) και ως δήμαρχος Τενέας (1999-2002).

Ταυτόχρονα υπήρξε για τέσσερα χρόνια Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) Κορινθίας (1999-2002). Επιπλέον, ήταν αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας εκκίνησε την πολιτική του πορεία και διαδρομή από την Αυτοδιοίκηση όταν διετέλεσε πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου την περίοδο 2006-2010.