Τρ. Απρ 23rd, 2024

Δημοσκόπηση: Τι λένε οι Θεσσαλονικείς για Τζιτζικώστα και Ζέρβα – Τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς στην καθημερινότητά τους; Ποια είναι η γνώμη τους για τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και για τον τρόπο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του μετρό; Πώς κρίνουν κάποιες από τις επιλογές της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα; Πώς αξιολογούν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα; Τι λένε για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, τις οικονομικές επιπτώσεις της, αλλά και για την εξέλιξή της τους προσεχούς μήνες;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει η δημοσκόπηση της GPO σε συνεργασία με την Voria.gr. Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα από 25 έως 29 Ιουνίου, σε δείγμα 600 ατόμων, ηλικίας άνω των 17 ετών, στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων επί τη βάσει γραπτού δομημένου ερωτηματολογίου.

Πώς κρίνουν τον Κωνσταντίνου Ζέρβα και τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Θετικές κρίσεις για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας διατυπώνουν περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων στον κεντρικό δήμο, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ειδικότερα, θετική άποψη για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα εκφράζει το 63,6% των δημοτών, έναντι 29,1% που εκφράζεται αρνητικά.

Είναι εντυπωσιακά υψηλό το ποσοστό θετικών απόψεων το οποίο συγκεντρώνει ο κ. Ζέρβας μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (89%), παρότι δεν είχε την επίσημη στήριξη του κόμματος. Θετικά προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης εκφράζεται το 37,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (και αρνητικά το 48,9%), το 47,4% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής (αρνητικά το 47,7%) και το 41,7% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (αρνητικά το 50%).

Όσον αφορά τα φύλα, περισσότερο θετική γνώμη για τον κ. Ζέρβα έχουν οι άντρες (67%) έναντι των γυναικών (61,3%). Σε σχέση με την κοινωνική και δημογραφική κατανομή της δημοφιλίας του δημάρχου Θεσσαλονίκης, εμφανίζεται ισχυρότερος στην ηλικιακή ομάδα 25-54 ετών και στα χαμηλότερα και τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

56τ_5

Ακόμα πιο υψηλά ποσοστά θετικών απόψεων σε σχέση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, καίτοι το δείγμα αφορά μόνο τον κεντρικό δήμο της πόλης. Οι θετικές γνώμες ανέρχονται στο 64,8% έναντι 28,3% αρνητικές. Και ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνει πολύ υψηλά ποσοστά θετικών απόψεων μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (89,8%) η οποία τον στήριξε άλλωστε στις περιφερειακές εκλογές. Μεταξύ των ψηφοφόρων των υπολοίπων κομμάτων ο κ. Τζιτζικώστας συγκεντρώνει θετικές γνώμες από το 37,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (48,9% αρνητικές), 47,4% του ΚΙΝΑΛ (49,7% αρνητικές) και 37,4% του ΚΚΕ (58,3% αρνητικές).

Ο περιφερειάρχης συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες στις ηλικίες άνω των 40 ετών, στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, ενώ παρόμοια ποσοστά δημοφιλίας εμφανίζει μεταξύ των δύο φύλων (65,4% στους άνδρες, 64,3% στις γυναίκες).

υτ54υς45

Συγκοινωνίες και καθαριότητα στην κορυφή

Σταθερά στην κορυφή της αξιολόγησης των προβλημάτων της πόλης συνεχίζουν να παραμένουν τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις καθώς και η καθαριότητα. Πρώτες πρώτες φιγουράρουν οι αστικές συγκοινωνίες τις οποίες σχεδόν δύο στους τρεις (ποσοστό 66%) τις θεωρούν ως το σοβαρότερο πρόβλημα της πόλης.

Ψηλά στον κατάλογο των προβλημάτων παραμένει η καθαριότητα για περίπου έξι στους δέκα (ποσοστό 59,8%). Ακολουθούν άλλα δύο προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τις μετακινήσεις που είναι το κυκλοφοριακό με 38,6% και η στάθμευση με 32,5%.

Πιο κάτω βρίσκονται τα ζητήματα της ασφάλειας των πολιτών και της εγκληματικότητας με 14,8%, η ελλιπής πεζοδρόμηση (14,7%), και η έλλειψη πρασίνου με 10,7%.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζουν κάπως τα ζητήματα της ασφάλειας των πολιτών και της εγκληματικότητας (11,1% σε σχέση με 14,2% αυτών της ΝΔ) και αξιολογούν πιο ψηλά στην κλίμακα τα ζητήματα της ελλιπούς πεζοδρόμησης (22,2%) και της έλλειψης πρασίνου (11,1%).

4747

ΟΑΣΘ: Χάλια εντός, καλύτερα εκτός

Το συγκοινωνιακό ως υπ’ αρ. ένα πρόβλημα καταδεικνύεται και από τις απαντήσεις των Θεσσαλονικέων σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης από τις αστικές συγκοινωνίες που παρέχει ο ΟΑΣΘ. Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (ποσοστό 84,4%) δηλώνουν λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι από τον ΟΑΣΘ έναντι μόλις 8,2% που εμφανίζονται ικανοποιημένοι.

Πάντως και στο θέμα αυτό η κομματική προτίμηση παίζει ρόλο καθώς το ποσοστό δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι μικρότερο (74,8%) σε σχέση με αυτό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (91,1%), αν και η δυσαρέσκεια παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Επίσης, υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας καταγράφονται στις γυναίκες (87,6%), έναντι των ανδρών (79,8%), ίσως επειδή οι γυναίκες χρησιμοποιούν συχνότερα την αστική συγκοινωνία.

τ43τφγα43

Ωστόσο, αρκετά διαφορετική είναι η εικόνα που έχουν για τις αστικές συγκοινωνίες οι κάτοικοι της Β’ εκλογικής Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης, που ρωτήθηκαν ειδικά για το θέμα αυτό. Το ποσοστό ικανοποίησης σ’ αυτούς ανέρχεται στο 30,1%, έναντι 46% που δηλώνουν δυσαρεστημένοι. Η βελτίωση της εικόνας στην ύπαιθρο του νομού έχει να κάνει ασφαλώς με την απόφαση για εκχώρηση αυτών των λεωφορειακών γραμμών από τον ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ, γεγονός που αύξησε σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης αν και, απ’ ότι φαίνεται, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

53τγ_54υ

Ο απόλυτος διχασμός για το μετρό

Απόλυτα διχασμένοι εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς όσον αφορά τον τρόπο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του μετρό, ένα θέμα το οποίο ταλανίζει την πόλη εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης το 43,9% τάσσεται υπέρ της πρότασης την οποία υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση που προβλέπει την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, έναντι 41,7% που προκρίνει τη λύση την οποία είχε προτείνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για κατασκευή του σταθμού με διατήρηση των αρχαίων στη θέση τους. Και σε αυτή την ερώτηση οι πολίτες τοποθετούνται σε μεγάλο βαθμό με βάση την κομματική τους προτίμηση. Ειδικότερα, το 75,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνεί με τη λύση την οποία προτείνει η σημερινή κυβέρνηση ενώ το 77,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την προηγούμενη λύση.

τ4εαγα5υ5

Διαφωνούν για τα πασαλάκια

Η απόφαση της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα να ξηλώσει τα διαχωριστικά πασαλάκια από ορισμένους δρόμους, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την οδό Ερμού, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους. Για την ακρίβεια, σχεδόν ένας στους τρεις μόνο (ποσοστό 35,3%), συμφωνεί με αυτήν την ενέργεια, ενώ διαφωνεί το 50%. Και σε αυτό το ζήτημα υπεισέρχεται η κομματική προτίμηση καθώς οι ψηφοφόροι της ΝΔ φαίνονται να συμφωνούν με την αφαίρεση των διαχωριστικών σε ποσοστό 50,4%, ενώ αντίθετο εμφανίζεται το 71,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

τα_3

Φόβοι για νέο lockdown

Καλό βαθμό βάζουν οι Θεσσαλονικείς στην κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του covid-19. Ωστόσο εκφράζουν ανησυχία για την επιστροφή της πανδημίας καθώς και για τις οικονομικές επιπτώσεις εξ αιτίας αυτής.

Ειδικότερα, οι πολίτες του δήμου Θεσσαλονίκης κρίνουν θετικά σε ποσοστό 81,1% τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση έναντι 17,2% που την κρίνουν αρνητικά. Συμφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς το 96,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 66,6% του ΣΥΡΙΖΑ, το 84,7% του ΚΙΝΑΛ και το 66,7% του ΚΚΕ, αλλά και το 82,3% των γυναικών και το 79,4% των ανδρών.

Οι Θεσσαλονικείς αξιολογούν επίσης θετικά, αν και σε μικρότερο ποσοστό 58,8% (81,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ και 35,5% του ΣΥΡΙΖΑ) τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας. Αρνητικά τα αξιολογεί το 39,3% (15% ΝΔ και 62,2% ΣΥΡΙΖΑ).

Τέλος, σχεδόν εννέα στους δέκα (ποσοστό 87,1%) φοβούνται το ενδεχόμενο έξαρσης των κρουσμάτων από το φθινόπωρο, ενώ σχεδόν έξι στους δέκα (ποσοστό 59%) θεωρεί πιθανό να υπάρξει ένα νέο γενικευμένο lockdown.

η56θε56

 

τ54τ34ετ_34τ

Δείτε όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης με ένα κλικ ΕΔΩ