Τρ. Μαρ 19th, 2024

Σύσκεψη Θεοδωρικάκου – Παπαστεργίου για την οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση και ο σημαντικός της ρόλος στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής μέσα στην κρίση αλλά και μετά από αυτή ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημ. Παπαστεργίου.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση διαδραμάτισε και διαδραματίζει έναν πολύ θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στηρίζοντας την κοινωνία και ενισχύοντας πολιτικές και δράσεις του κράτους.

Διαπίστωσαν ότι έχει παραχθεί σημαντικό έργο αλληλεγγύης με βάση το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που ενίσχυσε το υπουργείο Εσωτερικών και προωθούνται με ταχύτατο ρυθμό ψηφιακές πολιτικές με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επιβεβαιώθηκε ότι με στήριγμα την οικονομική βοήθεια των 28 εκατ. του υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους έχει γίνει πολύ σοβαρή προετοιμασία για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Πέραν όλων αυτών συζητήθηκε το οικονομικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης, όπως διαμορφώνεται με την πανδημία, όπου υπήρξε κοινή δέσμευση για την αντιμετώπισή του με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης και της έκτακτης ενίσχυσης των Δήμων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε Δήμος.

Έγινε, επίσης, ουσιαστική συζήτηση για την επιτάχυνση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο η Αυτοδιοίκηση και η ΚΕΔΕ θα έχουν καθοριστική συμβολή.

Συζητήθηκαν ακόμη θέματα που αφορούν την προετοιμασία της μεγάλης θεσμικής μεταρρύθμισης για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, καθώς κοινή εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ είναι ότι και η κρίση επιβεβαίωσε πόσο ισχυρό ρόλο πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση στον δημόσιο βίο και σε μια σειρά κοινωνικούς τομείς.

Τέλος, συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει, λόγω της κρίσης, στις ΔΕΥΑ και ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες.