Λευτέρης Καραΐσκος : Πρόσφατα έγινε στην Αμοργό κάτι εντελώς πρωτότυπο και παγκόσμια πρώτο!

*Στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Στο νησί του απέραντου γαλάζιου… στην Αμοργό, δεν είναι μόνο τα κρυστάλλινα νερά, η Μονή Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, τα μονοπάτια, η ψημένη ρακί, τα παραδοσιακά ξεροτήγανα, το καθάριο άσπρο…  που σε κερδίζουν, μα και οι άνθρωποί του! Συναντήσαμε στην Αθήνα, όπου είχε έρθει για δουλειές του δήμου, το νέο Δήμαρχο Αμοργού κ. Λευτέρη Καραΐσκο και το διαπιστώσαμε στην πράξη.

Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι ως νέα δημοτική αρχή;

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την αυθεντικότητα, το χρώμα και την ιστορικότητα του νησιού μας. Επιδιώκουμε περισσότερους επισκέπτες όλο το χρόνο αλλά και να αυξήσουμε τον αριθμό των μονίμων κατοίκων. Υλοποιούμε ένα πρόγραμμα με αρκετές υποδομές  και μεγάλα έργα για την ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, ώστε η ζωή μας να γίνει καλύτερη και ευκολότερη.

Τρία βασικά σχέδια προχωράμε. Το πρώτο έχει να κάνει με το χωρικό σχεδιασμό, όπου θα διασφαλίσει τη μοναδική αρχιτεκτονική του νησιού και τους παραδοσιακούς οικισμούς για τις επόμενες γενεές. Δεύτερον, επενδύουμε στο ενεργειακό κομμάτι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή αυτονομία του νησιού και μια σειρά από έξυπνες δράσεις, χαρακτηρίζοντας μας ένα πράσινο νησί καινοτομίας. Τρίτον, δημιουργούμε θέσεις απασχόλησης μέσα από τον τουρισμό. Τουρισμός για εμάς σημαίνει εκτός από παραλίες, και γαστρονομία βοηθώντας παράλληλα την κτηνοτροφία και τη γεωργία στον τόπο μας. Επίσης, η Αμοργός ενδείκνυται για τουρισμό σκαφών γι αυτό αναπτύσσουμε τέτοιες υποδομές φιλοξενίας. Ακόμη, προωθούμε όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο περιπατητικός τουρισμός, αξιοποιώντας ένα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών που διαθέτουμε, το θρησκευτικό και αρχαιολογικό τουρισμό, τον αθλητικό και καταδυτικό τουρισμό.

Κάτι ξεχωριστό στο νησί;

Πρόσφατα είχε γίνει στην Αμοργό κάτι εντελώς πρωτότυπο και παγκόσμια πρώτο! Ο ελεύθερος δύτης και φωτογράφος Στέφανος Κόντος έκανε στο νησί μας την πρώτη υποθαλάσσια έκθεση φωτογραφίας στον κόσμο, στο βυθό της Αμοργού, σε βάθος 17 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Είναι τα κλασικά προβλήματα της νησιωτικότητας. Είμαστε ένα ακριτικό νησί γιατί υπάρχει απόσταση από το κέντρο. Θέλουμε καλύτερη και γρηγορότερη θαλάσσια σύνδεση. Ειδικά το καλοκαίρι με βάση τη δυναμική του νησιού χρειαζόμαστε περισσότερα ταχύπλοα. Και θέλουμε να ξεκινήσουμε σύνδεση και με την Κρήτη με μια νέα ακτοπλοϊκή γραμμή. Επίσης έχουμε σοβαρά θέματα που αφορούν την διασφάλιση της υγείας των κατοίκων. Αναβαθμίζουμε την πρωτοβάθμια υγεία. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε ένα ακτινολογικό κέντρο, ώστε να μη χρειάζεται να μεταβαίνουμε στη Νάξο. Επίσης πολύ σημαντικό θέμα είναι αυτό των αεροδιακομιδών. Είμαστε σε επαφή με τα υπουργεία γιατί υπάρχει μεγάλη δυσκολία στις βραδινές επείγουσες αεροδιακομιδές. Επίσης υπάρχει υποστελέχωση στους εκπαιδευτικούς. Έχουμε κενά στην εκπαίδευση στο νησί. Λείπουν ειδικότητες καθηγητών. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα και ετοιμάζουμε χώρους φιλοξενίας των καθηγητών με πολύ χαμηλό αντίτιμο, αλλά πρέπει και το κράτος να δώσει κίνητρα. Τουλάχιστον να γίνεται τοποθέτηση για τρία χρόνια των εκπαιδευτικών στα μικρά απομακρυσμένα μέρη. Άλλα προβλήματα που έχουμε είναι οι ελλείψεις και η υποστελέχωση στις υπηρεσίες. Κινούμαστε σε μια ψηφιακή διοίκηση αλλά έχουμε ακόμη δρόμο. Να φανταστείτε κάποιος στην Αμοργό δεν μπορεί να βγάλει ταυτότητα! Γιατί το αστυνομικό τμήμα δεν διαθέτει τον σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να συνδεθεί online στο σύστημα του αρμοδίου υπουργείου και αναγκάζονται οι κάτοικοι να πάνε στη Νάξο, χάνοντας μια μέρα εργασίας αλλά και ξοδεύοντας χρήματα και ταλαιπωρούνται.

Ήσασταν δημοτικός σύμβουλος και τώρα για πρώτη φορά είστε στη θέση ευθύνης του δημάρχου κατέχοντας παράλληλα κι άλλη μια σημαντική θέση ευθύνης, αυτή του πατέρα τριών παιδιών! Πως νιώθετε;

Η ευθύνη είναι μεγάλη γιατί ακριβώς τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώσουν σωστά σ αυτόν τον μικρό τόπο, χωρίς να τους λείψει τίποτα και έπειτα αυτός ο τόπος να μπορεί να τα κρατήσει και ως ενήλικες. Είμαστε μια νέα δημοτική αρχή, καθ όλα νέα. Κάποια άτομα της παράταξή μας πρωτοεκλέχθηκαν, προερχόμενα από άλλες θέσεις ευθύνης, γι αυτό τα κίνητρά μας είναι καθαρά και γνήσια με νέες ιδέες.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 25/01/2020