Πε. Απρ 25th, 2024

Φίλιππος Αναστασιάδης: Η θερμική ενέργεια δίνει στο Παγγαίο ώθηση

*Στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Το Παγγαίο συνδέεται με μύθους, θρησκείες, λατρείες και από την αρχαιότητα ακόμη φέρνει μεγάλες καινοτομίες, κάτι που και σήμερα ακολουθεί ο Δήμαρχός του αλλάζοντας τη ζωή των ανθρώπων που το κατοικούν προς το καλύτερο. Παραδοσιακά χωριά, πολλά νερά, επιβλητικά όρη, ορειβατικά καταφύγια, μοναστήρια, κάστρα, εκλεκτά κρασιά, πυκνά δάση, συνθέτουν την πολυποίκιλη ομορφιά του Δήμου Παγγαίου.

Συναντήσαμε τον Δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη στην ΚΕΔΕ, όπου είναι ο μοναδικός Δήμαρχος από την βορειανατολική Ελλάδα που εκλέχθηκε στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και διανύει τη 2η θητεία του ως Δήμαρχος, αφού επανεκλέχθηκε με υψηλό ποσοστό από την πρώτη Κυριακή.

Ποιες προτάσεις πρόκειται άμεσα να καταθέσετε στην ΚΕΔΕ;

Ένα από τα σημαντικά θέματα που θα εισηγηθώ είναι η πρόταση ανάληψης του κόστους ναυαγοσωστικής κάλυψης από την κεντρική διοίκηση ή από κάποια εταιρεία Δημοσίου. Τα οικονομικά των Δήμων έχουν περικοπεί και κρίνεται επιβεβλημένη η άσκηση πίεσης ώστε το κράτος να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα ελαφρύνουν τους Δήμους από το υπέρμετρο αυτό βάρος, ιδίως όταν αποδεδειγμένα δεν υπάρχει αντίστοιχη ανταποδοτικότητα.

Για ποια από τα έργα που έχετε κάνει μέχρι στιγμής στο δήμο σας νιώθετε ιδιαίτερα περήφανος;

Νιώθω περήφανος για όλα όσα έχουμε πετύχει σαν διοίκηση. Ενδεικτικά:

Προχωρήσαμε στη μίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης και εκμετάλλευσης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου, που είναι ένα από τα σημαντικότερα πεδία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και της χώρας, τόσο για την υψηλή δυναμικότητά του όσο και για τις υψηλές θερμοκρασίες του ύδατος που αγγίζουν τους 90 βαθμούς Κελσίου.

Πετύχαμε τη λειτουργία Υπηρεσίας Δόμησης. Από το Μάιο 2018 ξεκίνησε η έκδοση οικοδομικών αδειών και από τον Δεκέμβριο 2018 ξεκίνησε η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών καθώς και βεβαιώσεων όρων δόμησης και απαραίτητων εγκρίσεων, μέσω πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Οι βεβαιώσεις ελέγχονται και διεκπεραιώνονται περίπου σε μια εβδομάδα.

Είμαστε ο πρώτος Δήμος που ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πετύχαμε την παραχώρηση, με ενοικίαση, ενός ακινήτου, της Λέσχης Αξιωματικών στην Ελευθερούπολη. Το κτίριο, που είναι ένα κόσμημα στο κέντρο της πόλης, θα αναδειχθεί σε ένα πυρήνα πολιτισμού για τον Δήμο μας.

Βέβαια, είμαστε περήφανοι γιατί κατορθώσαμε με συντονισμό και καίριες παρεμβάσεις να είμαστε κοντά στους δημότες, στην καθημερινότητά τους, με στήριξη στις δραστηριότητές τους, τονίζοντας το κοινωνικό προφίλ με έργα αλλά και με δράσεις. Η ικανοποίηση των συνδημοτών μας άλλωστε αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Τι νέο και καινοτόμο έρχεται στο Παγγαίο;

Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου που αναφερθήκαμε νωρίτερα, μέσω της κατασκευής υποδομών άντλησης και τηλεθέρμανσης, τόσο στους κοντινούς οικισμούς όσο και σε ξενοδοχειακές μονάδες που αναμένεται να κατασκευαστούν. Επίσης στο επενδυτικό μας σχέδιο εντάσσεται και η παροχή φθηνής ανανεώσιμης ενέργειας σε εταιρεία που σχεδιάζει την υλοποίηση σημαντικής επένδυσης στον τομέα της επεξεργασίας και της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά και σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και ποιες οι επερχόμενες λύσεις;

Νομίζω πως το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος Παγγαίου, όπως και οι άλλοι Δήμοι της χώρας, είναι η υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Έχουν εκχωρηθεί πάμπολλες αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχα να διατεθούν οι ανάλογοι πόροι. Λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα μπορεί να δώσει μόνο η κεντρική Διοίκηση και σε αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε.

Ήσασταν η Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού για το 2019…

Ο Δήμος Παγγαίου είναι από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που τόλμησαν  να διεκδικήσουν και πέτυχαν τη συμμετοχή στο θεσμό της «Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού». Αποδεικνύουμε πως για εμάς ο αθλητισμός είναι στάση ζωής και αυτό φάνηκε μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων και διοργανώσεων που υλοποιούνται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αν βρισκόμασταν τώρα στο Παγγαίο, που θα μας ξεναγούσατε;

Ο Δήμος Παγγαίου ενδείκνυται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Διαθέτει όμορφη ακτογραμμή και παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Παραδοσιακούς οικισμούς με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ενώ παράλληλα μπορείτε να δοκιμάσετε ξεχωριστές γεύσεις με ντόπια εδέσματα και να περιηγηθείτε και στα φημισμένα οινοποιεία της περιοχής μας. Η εξαιρετική φύση του Παγγαίου και του Συμβόλου Όρους, με τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα θα σας γοητεύσει. Μοναδικά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, μοναστήρια, ναοί, κάστρα και αρχαίες πόλεις ξεπετάγονται από παντού. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η ιστορία του τόπου μας, του Παγγαίου, είναι μεγάλη και χάνεται στην αρχαιότητα. Άλλωστε  αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Αμφίπολης και Φιλίππων. Μένει σε σας να μας επισκεφθείτε και να διαλέξετε όποια διαδρομή σας ενδιαφέρει….

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 14/12/2019