Πα. Απρ 26th, 2024

Έχοντας µπει στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, τα κοµµατικά επιτελεία έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην επιλογή των κατάλληλων προσώπων που θα καταφέρουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους δήµους και περιφέρειες χωρίς να δίνουν σε πολλές περιπτώσεις επίσηµα κοµµατικά «χρίσµατα», αλλά να εκφράζουν τη στήριξή τους.

Στελέχη της Νέας ∆ηµοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια κάνουν «αγώνα δρόµου», στην κυριολεξία, ώστε να βγάλουν στο προσκήνιο όσο περισσότερα άφθαρτα πρόσωπα γίνεται, προκειµένου να σηµατοδοτήσουν την ανανέωση στους αυτοδιοικητικούς συνδυασµούς. Ενα από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής των κατά τόπους οργανώσεων των κοµµάτων είναι να έχουν «άρωµα» γυναίκας τα επιτελεία τους, καθώς και τα ψηφοδέλτια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Ελλάδα έχει από τους χαµηλότερους δείκτες συµµετοχής γυναικών στην πολιτική, ενώ σε άλλους τοµείς κατέχουν καίριες θέσεις, πετυχαίνοντας σηµαντική καριέρα.

Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει και στις ηγεσίες των κοµµάτων την επιθυµία να παροτρύνουν όλο και περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν µε τα κοινά, όχι απλώς ως υποψήφιες, αλλά ως επικεφαλής παρατάξεων στην Αυτοδιοίκηση. Στις επερχόµενες εκλογές φαίνεται ότι τα κόµµατα αλλά και οι Τοπικές Οργανώσεις ανά την Ελλάδα βγάζουν µπροστά γυναίκες που συνδυάζουν ανανέωση και εµπειρία.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στην Πειραιώς φαίνεται ότι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση του ποσοστού των γυναικών που θα είναι στην πρώτη «γραµµή» του προεκλογικού αγώνα, τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια ανά την Ελλάδα για τις επόµενες εθνικές εκλογές. Επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να υπάρξει µια νέα «φουρνιά» γυναικών που, ναι µεν, έχουν εµπειρία στη Αυτοδιοίκηση, αλλά δεν ανήκουν στο παλαιό πολιτικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικά παραδείγµατα τέτοιων γυναικών από πλευράς της Νέας ∆ηµοκρατίας, που διεκδικούν δηµαρχιακό θώκο, είναι η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, στον ∆ήµο Βόλου, η πρώην βουλευτής Ηµαθίας Γεωργία Μπατσαρά για τον ∆ήµο Βέροιας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, στον ∆ήµο Καλαµάτας, η Ρένα Καραλαριώτου στον ∆ήµο Λάρισας, η νυν δήµαρχος Καβάλας, ∆ήµητρα Τσανάκα, που θα είναι εκ νέου υποψήφια, η Τατιάνα Καλογιάννη στον ∆ήµο Ιωαννιτών, η Μερόπη Υδραίου στην Κέρκυρα, η πρώην βουλευτής Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, που διεκδικεί τον ∆ήµο Βέλου – Βόχας, καθώς και η Τζοβάνα Γκόγκου στον ∆ήµο ∆ιρφύων – Μεσσαπίων.

Το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης «ρίχνεται» στη µάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών µε δύο γυναίκες επικεφαλής σε περιφερειακούς συνδυασµούς, και συγκεκριµένα µε τη νυν περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, που διεκδικεί εν νέου την Περιφέρεια. Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει λάβει την ανοιχτή στήριξη της Πειραιώς η πρώην ευρωβουλευτής της Ν.∆. Ρόδη Κράτσα, για την οποία, µάλιστα, έχει επισκεφθεί ήδη την περιοχή ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειµένου να εκφράσει την ένθερµη στήριξη της κεντροδεξιάς παράταξης.

ΣΥΡΙΖΑ

 

Σε σοβαρό «πονοκέφαλο» έχει εξελιχθεί, εδώ και αρκετό διάστηµα, για το κυβερνών κόµµα η επιλογή των προσώπων για τους δύο µεγάλους δήµους, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ωστόσο για τη συµπρωτεύουσα βρήκαν την υποψήφια και δεν είναι άλλη από την «εκλεκτή» του Αλέξη Τσίπρα, τη σηµερινή υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου. Η νεαρή υπουργός ξεκίνησε ήδη τις προετοιµασίες για τη συγκρότηση του συνδυασµού, ωστόσο φαίνεται να γνωρίζει και η ίδια ότι είναι «σκούρα» τα πράγµατα για τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι µέχρι στιγµής φαίνεται ότι θα έχει ως αντίπαλο τον υποψήφιο της Ν.∆. Νίκο Ταχιάο, ωστόσο, αν τελικά επιβεβαιωθεί το σενάριο της υποψηφιότητας της Εύας Καϊλή µε τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ., τότε η «µάχη» θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, µε την κατάσταση για την κ. Νοτοπούλου να δυσκολεύει ακόµα περισσότερο. Επίσης, στον ∆ήµο Λιβαδειάς, η νυν δήµαρχος, Γιώτα Πούλου, διεκδικεί εκ νέου τον δηµαρχιακό θώκο µε τη στήριξη της Κουµουνδούρου.

Η Αιµιλία Τζίβα είναι υποψήφια στον ∆ήµο Ηρακλείου Αττικής, έχοντας και αυτή τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Περιφέρεια Αττικής είναι εκ νέου υποψήφια η νυν περιφερειάρχης, Ρένα ∆ούρου, για την οποία, όµως, το κλίµα γίνεται όλο και χειρότερο, κάτι που αποτυπώνεται και σε µια σειρά δηµοσκοπήσεων.

Στην αρνητική εικόνα που έχουν πλέον οι πολίτες της Αττικής µετά τις τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι έχει προστεθεί η υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος τη «σφυροκοπάει» µε κάθε τρόπο, ασκώντας σφοδρή κριτική για τα πεπραγµένα της.

ΚΙΝ.ΑΛ.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. φαίνεται ότι µέχρι στιγµής δεν έχει ιδιαίτερη δυναµική -ως προς τις γυναίκες- στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας µεγαλύτερη βαρύτητα στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Στη Στερεά Ελλάδα η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή διεκδικεί την Περιφέρεια απέναντι στον νυν αντιπεριφερειάρχη, Φάνη Σπανό, που στηρίζεται από τη Νέα ∆ηµοκρατία.