Δε. Απρ 29th, 2024

ΚΕΔΕ: Η απάντηση Κυρίζογλου στον Χάρη Δούκα – Δεν θα τον ακολουθήσουμε στο θεσμικό κατήφορο

Ανακοίνωση- απάντηση εξέδωσε ο επικεφαλής της Αυτοδιοικητικής παράταξης “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι” και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου με αποδέκτη τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος έχει καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΚΕΔΕ.

Στην ανακοίνωση ο κ. Κυρίζογλου αναφέρει:

Με αφορμή το περιεχόμενο χθεσινής ανάρτησης του κ. Δούκα, Δημάρχου Αθηναίων , στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , στην οποία γίνονται μειωτικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κου Λάζαρου Κυρίζογλου επειδή ο τελευταίος “τόλμησε” να αποστείλει ενημερωτική επιστολής προς τους Δημάρχους όλης της χώρας μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τις εκλογές της Κ.Ε.Δ.Ε. , θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χ. Δούκας θα έπρεπε να γνωρίζει πως η θητεία της σημερινής Διοίκησης και του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρου Κυρίζογλου ολοκληρώνεται με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, σε μερικές εβδομάδες , ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ασκούν κανονικά τις θεσμικές αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους.

Στο πλαίσιο αυτών των καθηκόντων, είναι και η διαρκής επαφή με όλους τους εκλεγμένους Δημάρχους της χώρας. Πριν λοιπόν εκδώσει την όποια ανακοίνωση ο κ. Δούκας και στραφεί σε βάρος του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. , για το γεγονός πως επικοινωνεί ως οφείλει εκ του θεσμικού του ρόλου και με την ιδιότητα που δημοκρατικά κατέχει με τους συναδέλφους του δημάρχους, θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί από τους συνεργάτες του για το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του κορυφαίου αυτοδιοικητικού συνδικαλιστικού οργάνου. Αντί να προσφέυγει στη χρήση προσβλητικών εκφράσεων, που δεν συνάδουν ούτε με το αξίωμα που κατέχει ο κ. Δούκας, ούτε με τον αυτοδιοικητικό θεσμό που υποτίθεται ότι θέλει να εκπροσωπήσει, θα όφειλε να είναι πιο προσεκτικός.

Έχοντας λιγότερες από 20 μέρες αυτοδιοικητικής διαδρομής , οφείλει τουλάχιστον να επιδεικνύει περισσότερο σεβασμό σε έναν Δήμαρχο όπως ο Λάζαρος Κυρίζογλου, που εκλέγεται επί 6 συνεχείς θητείες με πολύ υψηλά ποσοστά , ενώ επιπλέον έχει εκλεγεί Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, αλλά και Πρόεδρος στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ζήτημα ήθους ο σεβασμός μεταξύ των αιρετών εκπροσώπων του αυτοδιοικητικού θεσμού και είναι κρίμα να διαπιστώνεται πλεόνασμα αλαζονείας κι έλλειμμα ευπρέπειας, από τις πρώτες κιόλας ημέρες θητείας του κ. Δούκα. Δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτόν το θεσμικό κατήφορο. Αφενός γιατί δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Αυτοδιοίκησης, που είναι η ενότητα των αιρετών της εκπροσώπων, πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Αφετέρου, γιατί δεν ταιριάζει με τον πολιτικό μας πολιτισμό η υποτίμηση των συναδέλφων μας.

Επί της ουσίας του περιεχομένου της επιστολής μας ο κ. Χ. Δούκας ουδέν αναφέρει.