Πα. Μαρ 1st, 2024

Επίθεση της ΚΕΔΕ στον Βασίλη Κικίλια: «Μεταθέτει ευθύνες και δεν γνωρίζει τις αρμοδιότητες»

Την άμεση αντίδραση της ΚΕΔΕ προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ότι θα προσφύγει σε εισαγγελέα για να ελεγχθεί αν οι δήμοι ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους που αφορούν τον καθαρισμό ρεμάτων και τις φωτιές.Σε ανακοίνωση της, η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι αποτελεί θεσμική υποχρέωση του Βασίλη Κικίλια να γνωρίζει ποιες είναι οι ευθύνες κι αρμοδιότητες κάθε φορέα του Κράτους. «Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, ανήκει στις δασικές υπηρεσίες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, δηλαδή το κεντρικό κράτος. Κι όχι στους δήμους. Αντίστοιχα, ο καθαρισμός των ρεμάτων που βρίσκονται εκτός του χώρου αρμοδιότητας των αποκεντρωμένων διοικήσεων, αποτελεί ευθύνη των Περιφερειών καθώς και του υπουργείου Υποδομών και της αρμόδιας διεύθυνσης του Δ19, όσον αφορά περιπτώσεις που εκτελούνται μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα. Και στην περίπτωση αυτή, οι δήμοι δεν έχουν καμία ευθύνη κι αρμοδιότητα».

Για τις περιπτώσεις των πυρκαγιών, η ΚΕΔΕ τονίζει πως η εμπειρία των τελευταίων ετών αποδεικνύει πως καμία από τις μεγάλες φωτιές δεν ξεκίνησε από αστικές περιοχές που αποτελούν χώρο ευθύνης κι αρμοδιότητας των δήμων, αλλά από δασικές περιοχές, που αποτελούν χώρο ευθύνης του κεντρικού κράτους.

«Οι δήμοι και οι δήμαρχοι ανταποκρίνονται διαχρονικά, με συνέπεια κι ευθύνη στις αρμοδιότητές τους , παρά τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους και τις γνωστές σε όλους ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Η Αυτοδιοίκηση διαχρονικά βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή», δίπλα στους πολίτες, σε κάθε κρίση, σε κάθε δύσκολη κατάσταση, σε κάθε φυσική καταστροφή. Θέλουμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά πως για την ΚΕΔΕ, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας αποτελεί πρωταρχικό στόχο και προτεραιότητα. Και ο στόχος αυτός εξυπηρετείται με ειλικρινή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων του κράτους. Επιτυγχάνεται με σχέδιο κι οργάνωση, με συνεργασίες κι έργα ουσίας, κι όχι με επικοινωνιακή προσέγγιση, που μοναδικό σκοπό έχουν τη μετάθεση ευθυνών κι όχι την επίλυση των προβλημάτων» σημειώνει η ΚΕΔΕ.