slider

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος: Δημιουργία κόμβου Τεχνητής Νοημοσύνης

Δημιουργία κόμβου Τεχνητής Νοημοσύνης στη βιομηχανική παραγωγή, με πρωτοβουλία του Φωκίωνα Ζαΐμη, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Ένα σημαντικό έργο που θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Βιομηχανίας και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για το οικοσύστημα καινοτομίας τόσο της Ελλάδας όσο και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δρομολογεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας, και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου AI-MATTERS (AI Manufacturing Testing and experimentation network For EuRopean industrieS), που αφορά στην δημιουργία ενός δικτύου φυσικών δομών για πειραματισμό και εφαρμογή λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης στην Βιομηχανική Παραγωγή.

Συγκεκριμένα, η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Φωκίωνα Ζαΐμη ήταν καταλυτική στην διεκδίκηση και εξασφάλιση της εθνικής χρηματοδότησης (50% συγχρηματοδότηση από εθνικούς πόρους) του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού από τον εποπτεύοντα φορέα του – Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
«Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη και για τη χώρα καθώς αποτελεί τη ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Βιομηχανική Παραγωγή. Θα προσφέρει διεθνή αναγνωρισιμότητα στη χώρα, διότι θα αποτελέσει έναν κόμβο του δικτύου των υποδομών οι οποίες θα αναπτυχθούν πανευρωπαϊκά. Θα καταστήσει την χώρα ένα σημαντικό εταίρο στην ανάπτυξη και υιοθέτηση λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για τη Βιομηχανία και θα συνεισφέρει στη ενίσχυση της φήμης της χώρας (brandname) ως κέντρο προώθησης της καινοτομίας», ανέφερε ο κ. Ζαΐμης, ο οποίος εργάστηκε αρκετά και συστηματικά για να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.

Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας να υιοθετήσει τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω υποδομών παγκοσμίου βεληνεκούς, στις οποίες θα μπορεί να απευθύνεται το Ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας ώστε να ελέγχει και να επικυρώνει την αξία των αναπτυσσόμενων λύσεων καθώς και συνολικά να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα αλλά και την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της Βιομηχανίας.

Αξίζει να τονιστεί ότι για την υλοποίησή του συμμετέχουν 25 εταίροι από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Δανία, την Ισπανία, την Τσεχία και την Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φθάνει στο ύψος των 60 εκατευρώ. Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο έργο ΑΙ – MATTERS από δύο φορείς, συγκεκριμένα το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, Τμήμα Μηχανολόγων και
Από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Ομότιμος Καθηγητής Γιώργος Χρυσολούρης, συντονίζει τη
δημιουργία του κόμβου εκ μέρους των Ελληνικών συνεργαζόμενων φορέων. Ο Καθηγητής Π. Σταυρόπουλος (Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού) ο Δρ. Σ. Μακρής (Κέντρο Ικανοτήτων TeachingFactoryCompetenceCenter) και ο Δρ. Κ. Αλεξόπουλος (Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού) έχουν καθοριστικό ρόλο στην τεχνική λειτουργία του κόμβου.

Share

Τελευταία άρθρα

Ενεργειακές παρεμβάσεις σε τέσσερα σχολέια των Αγ. Αναργύρων

Στην ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων σχολικών κτιρίων προχωρά ο δήμος Αγίων Αναργύρων- Καματερού, στο πλαίσιο της…

14 ώρες ago

Απολογισμός των 2,5 ετών διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ

Στην Π.Ε. Ροδόπης συνεχίστηκε ο κύκλος των απολογιστικών παρουσιάσεων του Χριστόδουλου Τοψίδη στις πέντε Περιφερειακές…

14 ώρες ago

Το σχέδιό της για τη νέα ΚΑΠ κατέθεσε η Π. Πελοποννήσου

Το πλαίσιο «Πελοπόννησος 2035», θέτοντας μια καθαρή πολιτική προτεραιότητα η νέα ΚΑΠ δεν μπορεί να…

15 ώρες ago

Αύξηση πυρκαγιών και συλλήψεων για εμπρησμό

Για την ανησυχητική αύξηση της συχνότητας των πυρκαγιών στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τον επιχειρησιακό…

15 ώρες ago

Συνεργασία Π. Φαλήρου και Ε.Ε.Σ. για την ασφάλεια στο νερό

Με δράσεις ενημέρωσης για την ασφάλεια στο νερό, Παλαιό Φάληρο και Ερυθρός Σταυρός, τίμησαν την…

16 ώρες ago

Ο Omar Faruk Tekbilek γέμισε μουσική ειρήνη το Ζάππειο

Iδανικά το 1ο Attica Roots Festival έκλεισε o διάσημος πρεσβευτής της παγκόσμιας ειρήνης, Faruk Tekbilek…

16 ώρες ago