Στο πλαίσιο των επετειακών εκθέσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νίκαιας, η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» και οι εκδόσεις Μπαλτά, παρουσιάζουν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 στις 7.30 μ.μ, το βιβλίο του Ανδρέα Μπαλτά «Προσφυγικά αθλητικά σωματεία στον Μεσοπόλεμο 1922-1940»
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αλέξανδρος Μακρής, μεταδιδακτορικός ερευνητής Νεότερης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ανδρέας Μπαλτάς, διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκπαιδευτικός, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και συγγραφέας του βιβλίου Τον συντονισμό της βιβλιοπαρουσίασης και τις παρεμβάσεις θα έχει η Κυριακή Παπαθανασοπούλου, διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο του κ. Ανδρέα Μπαλτά φέρει τη ματιά της κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας του αθλητισμού. Μέσα από ένα πλήθος πρωτογενών αρχειακών πηγών διερευνά τη δράση και την ταυτότητα των αθλητικών προσφυγικών σωματείων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου (1922-1940). Πολλές γνωστές ομάδες του σήμερα ιδρύθηκαν τότε, αποτελώντας μέρος των εκατοντάδων αθλητικών σωματείων των προσφύγων. Τα αθλητικά σωματεία αποτέλεσαν φορείς κοινωνικοποίησης και συνάθροισης της προσφυγικής νεολαίας. Στο βιβλίο εξετάζεται τόσο η πρότερη αθλητική εμπειρία των Ελλήνων στη Μ. Ασία όσο και ο αθλητισμός του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα. Η ταυτότητα των αθλητικών σωματείων συγκροτείται μέσα από την κοινωνική σύνθεση, την πολιτική συμπεριφορά και την ιδεολογία των μελών τους. Τέλος τα αθλητικά σωματεία προσεγγίζονται και ως φορείς μνήμης μέσα από την ανάλυση μνημονικών πρακτικών που επιτελούσαν. Ένα μέρος της παρούσας μελέτης αφορά τα αθλητικά σωματεία, τα οποία ιδρύθηκαν στη Νέα Κοκκινιά την περίοδο του Μεσοπολέμου φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας της πόλης.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ
«ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ»
Ραιδεστού 32, 184 53 Νίκαια
Τηλ. 210 4913588
E-mail: pinakothiki.nikaia.rentis@gmail.com
Στην τελική ευθεία φαίνεται πως εισέρχεται η διαδικασία επαναλειτουργίας των σχολείων στο συγκρότημα της Γκράβας,…
Με πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά πραγματοποιήθηκαν εργασίες απολύμανσης στο σχολικό συγκρότημα της πρώην ΣΚΥΠ, με…
Τη σημασία της ανάδειξης του Παλαιού Φαλήρου ως τουριστικού προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του…
Στην ανανέωση και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους προχωρούν ο Δήμος Νέας Σμύρνης και το…
Στην ιστορική διαδρομή και τη διαχρονική προσφορά της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (ΓΕΑ), η οποία συμπληρώνει…
Ένα νέο, σύγχρονο δημαρχιακό μέγαρο, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη…