slider

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη βελτίωση λειτουργίας των ΟΤΑ

Θ. Λιβάνιος: «Είναι μόνο η αρχή, από μία σειρά παρεμβάσεων που δρομολογούμε, ώστε η νέα αυτοδιοικητική περίοδος να αποτελέσει και μία νέα εποχή για την τοπική διακυβέρνηση»

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, το βράδυ της Τρίτης (3/10/2023), το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Το νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ. για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού έρχεται να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της λειτουργίας τους και στην ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, θεσπίζοντας παράλληλα ένα νέο μοντέλο οργάνωσης των Δήμων και Περιφερειών, με τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακας, αποτελεσματικότερη διοίκηση και ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία.

Όπως ανέφερε, κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος «το νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ. για τους ΟΤΑ μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση και, κυρίως, οι πολίτες».

Ειδικότερα, μέσω του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων:

  • Μπαίνει τέλος στην παρένθεση της απλής αναλογικής.
  • Ενισχύεται η δημόσια λογοδοσία στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.
  • Ενσωματώνονται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και η οικονομική διαχείριση των σχολικών επιτροπών στον πυρήνα των δήμων.
  • Καθιερώνονται δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, σήμερα είναι μόνο η αρχή, από μία σειρά παρεμβάσεων που δρομολογούνται, ώστε η νέα αυτοδιοικητική περίοδος να αποτελέσει και μία νέα εποχή για την τοπική διακυβέρνηση.

«Το παρόν νομοσχέδιο, είναι το πρώτο μίας σειράς νομοσχεδίων που θα ακολουθήσουν για την αυτοδιοίκηση. Έχουμε να συζητήσουμε την εποπτεία των ΟΤΑ, μία ρύθμιση που υπάρχει από το 2010 και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, επίσης το νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, όπου εκεί θα αναλύσουμε το σύστημα διακυβέρνησης, τον τρόπο εκλογής δηλαδή, διαδικασίες που μπορεί να απλοποιηθούν περαιτέρω, την οικονομική διαχείριση, τις αρμοδιότητες, τη δομή του δήμου με τα νομικά του πρόσωπα», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε: «Αυτά είναι τα μεγάλα που θα δούμε και γι’ αυτό σήμερα κάνουμε ένα βήμα, ώστε από την 1/1/2024 να περιοριστούν αυτά τα νομικά πρόσωπα και να μπορέσουμε αμέσως μετά, σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ, να κάνουμε την πραγματική αλλαγή που χρειάζεται η αυτοδιοίκηση. Γιατί η αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που είναι εγγύτερα στον πολίτη και όσο περισσότερο τη φροντίσουμε, τόσο αυτή η φροντίδα θα αποδοθεί στους πολίτες. Ισχυρή αυτοδιοίκηση είναι προς όφελος μίας καλύτερης ποιότητας ζωής».

Share

Τελευταία άρθρα

Αναπλάσεων συνέχεια στη Μυτιλήνη

Τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Προκυμαίας και της πλατείας Σαπφούς της Μυτιλήνης, υπέγραψε ο…

43 λεπτά ago

«Πράσινη» παρέμβαση Γ. Χατζημάρκου για τα νησιά

Την προσπάθεια της ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας και την…

53 λεπτά ago

Δημιουργία Κόμβου Οικονομικής Πληροφόρησης των δήμων

Νέα δεδομένα στον τρόπο υποβολής οικονομικών στοιχείων των δήμων εισάγει η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών,…

1 ώρα ago

Η Πολιτισμική Κληρονομιά της Ελλάδας στην Κεντρική Ασία

Αναδρομή στο πολιτισμικό παρελθόν και στο αποτύπωμα της Ελλάδας στην κεντρική Ασία αποτελεί η εκδήλωση…

2 ώρες ago

Σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο στην Ξάνθη

Ο συντονισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών και η επάρκεια προσωπικού, εξοπλισμού και μέσων, για την σωστή…

2 ώρες ago

Στους δήμους η λειτουργία των κατασκηνώσεων

Στους δήμους ανατίθεται η οργάνωση και η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων, σύμφωνα με την κοινή…

2 ώρες ago