Δε. Απρ 29th, 2024

«Voltάρω 7»: Στη μεγάλη πράσινη γιορτή της ηλεκτροκίνησης, ο Α. Τζιτζικώστας

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διοργάνωσε τη μεγάλη πράσινη γιορτή της ηλεκτροκίνησης στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκα, που οργάνωσε το «Voltάρω 7», πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ηλεκτροκίνηση και την ανακύκλωση, αλλά και να δει από κοντά τα σύγχρονα πράσινα επιτεύγματα και καινοτόμες εφαρμογές για μια πιο βιώσιμη και ανθρώπινη καθημερινότητα.

Οι χιλιάδες επισκέπτες του «Voltάρω 7» ενημερώθηκαν και γνώρισαν από κοντά τις δυνατότητες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων, scooters και πατινιών, αλλά και ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Επίσης, στη φετινή διοργάνωση προβλήθηκαν καινοτόμες προτάσεις πολυενεργειακής εξοικονόμησης, με πρωτοποριακές προσαρμογές φωτοβολταϊκών συστημάτων, έξυπνες εφαρμογές μέσω κινητών τηλεφώνων για την εκκίνηση ή το κλείδωμα ηλεκτρικών οχημάτων και την ενίσχυση της ασφάλειας των οδηγών τους, καθώς και πράσινες καλές πρακτικές, όπως η ανακύκλωση καφέ και η μετατροπή του σε βιοκαύσιμο.

 

Η φοιτητική ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Aristurtle, παρουσίασε το 7ο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιό της, την «Καλυψώ», ενώ πραγματοποιήθηκε και μεταφορά ηλεκτρικών πατινιών από αέρος με τη βοήθεια drones.

Στο πλαίσιο του «Voltάρω 7» διεξήχθη το 1ο #gopafree, με την παρουσίαση ειδικών κάδων ανακύκλωσης αποτσίγαρων και το κοινό ενημερώθηκε για το σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης δράσης.

Στο φετινό «Voltάρω» συμμετείχαν μάλιστα με ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως ο ΟΣΕΘ, ο ΟΑΣΘ, ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Τροχαία Θεσσαλονίκης, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και άλλοι.

Οι επισκέπτες επίσης είχαν τη δυνατότητα να στηρίξουν το σπουδαίο κοινωνικό έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού» και του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Νομού Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής», γράφοντας χιλιόμετρα στα 40 spin bikes, που φιλοξενήθηκαν στο «Voltάρω 7».