Σα. Απρ 27th, 2024

Κώστας Αγοραστός στα «Π» για την κακοκαιρία Daniel: Μοναδικό μας μέλημα είναι η στήριξη και η ανακούφιση των ανθρώπων

Για την πορεία της καταγραφής των ζημιών μετά τη βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία από τη σφοδρή επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», αλλά και τα μέτρα στήριξης για τους πλημμυροπαθείς πολίτες των περιοχών που επλήγησαν μίλησε στα «Π» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

«Αυτή τη στιγμή το μόνο που μας ενδιαφέρει και κάνουμε είναι να βρισκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας, να ανακουφίζουμε τον πόνο τους και να ξεκινάμε την επίπονη και μακρά προσπάθεια για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε το πρωτοφανές κλιματικό φαινόμενο. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω καμία επικοινωνιακή διαχείριση», δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη» την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην ανυπολόγιστη καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο, προκειμένου «να σταματήσουν τα τερατώδη ψέματα και να λάμψει η αλήθεια», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αγοραστός μίλησε για τα έργα της περιφερειακής Αρχής στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας, διαβεβαιώνοντας πως «τα χρήματα που πήραμε από την Πολιτεία για συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένο αντικείμενο αξιοποιήθηκαν γι’ αυτόν και μόνο τον σκοπό».

Η τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία άνοιξε τη συζήτηση για τις δράσεις της Περιφέρειας στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Τελικά, ποια είναι η αλήθεια; Πόσα αντιπλημμυρικά έργα έγιναν κατά την τελευταία θητεία σας; Ποιος ήταν ο προϋπολογισμός για τα αντιπλημμυρικά και πού οφείλεται η καθυστέρηση στην υλοποίησή τους;

Η Θεσσαλία δοκιμάζεται σκληρά. Ζει μια θηριώδη καταστροφή από ένα πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο, που δεν είχε συμβεί, ούτε θα μπορούσε να προβλεφθεί στην πλήρη έντασή του. Είμαστε από την πρώτη στιγμή με όλες τις δυνάμεις μας στην πρώτη γραμμή της μάχης. Η μάχη συνεχίζεται και είναι δύσκολη σε όλα τα επίπεδα. Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση σε πόλεις και χωριά που είχαν αποκοπεί, συνεχίζουμε την καταγραφή των ζημιών, για να προχωρήσουν οι καταβολές των πρώτων αποζημιώσεων, και, φυσικά, παρέχουμε φροντίδα και τα είδη πρώτης ανάγκης σε όσους το έχουν ανάγκη. Στην ευθύνη της Περιφέρειας ήταν να καθαρίσουμε ρέματα, να κάνουμε διαπλατύνσεις, να υψώσουμε αναχώματα, να επιδιορθώσουμε ό,τι άφησε πίσω του κατεστραμμένο ο «Ιανός». Στο πλαίσιο αυτής της διαχείρισης εντάχτηκαν συγκεκριμένα έργα, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Εχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας περισσότερα από 70 έργα συνολικού ύψους 164,7 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, καθαρίστηκαν ποταμοί, ρέματα, χείμαρροι και ενισχύθηκαν αναχώματα σε μήκος 400 χιλιομέτρων.

Μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ιανός» τον Σεπτέμβριο του 2020, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έλαβε κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών. Ποιες παρεμβάσεις έγιναν στον τομέα των υποδομών και γιατί δεν άντεξαν τη θεομηνία;

Το σύνολο των παρεμβάσεων είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε ολοκληρώνονται, όπως σας ανέφερα πιο πάνω. Τα έργα μας λειτούργησαν, αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις αντοχές τους και προκάλεσε τις καταστροφές που όλοι γνωρίζουμε. Αλλωστε, όπως αναφέρουν εμφατικά οι ειδικοί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Γερμανό μετεωρολόγο του δημόσιου δικτύου ZDF, Εζντέν Τερλί, «καμία περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτόν τον όγκο βροχής χωρίς καταστροφές». Μπροστά σε αυτόν τον κατακλυσμό ποιο έργο μπορούσε να αντέξει; Το βιώνουμε με τον πιο επώδυνο τρόπο. Αυτό μας δείχνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα λόγω της κλιματικής κρίσης και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων που την προκαλούν. Τώρα όσο ποτέ είναι η ώρα των επιστημόνων, των ειδικών, να σχεδιάσουν ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί προστασίας σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τα χρήματα που πήραμε από την Πολιτεία για συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένο αντικείμενο αξιοποιήθηκαν γι’ αυτόν και μόνο τον σκοπό.

Πώς σχολιάζετε την εισαγγελική παραγγελία σχετικά με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία;

Είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη, για να σταματήσουν τα τερατώδη ψέματα και να λάμψει η αλήθεια. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μας ενδιαφέρει και κάνουμε είναι να βρισκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας, να ανακουφίζουμε τον πόνο τους και να ξεκινάμε την επίπονη και μακρά προσπάθεια για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε το πρωτοφανές κλιματικό φαινόμενο. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω καμία επικοινωνιακή διαχείριση. Μόνο μας μέλημα, η στήριξη των ανθρώπων. Είμαι αφοσιωμένος στη διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της Θεσσαλίας. Τίποτε άλλο δεν με απασχολεί. Δεν με ενδιαφέρει αν με στοχοποιούν και με σταυρώνουν. Ζούμε μια μεγάλη τραγωδία. Δουλειά μου είναι να βοηθήσω με κάθε τρόπο τους ανθρώπους μας που ανεβαίνουν έναν μεγάλο «Γολγοθά». Θα έρθει και η ώρα της αποτίμησης.

Πώς χαρακτηρίζετε την αντίδραση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πρωτοφανών πλημμυρών που έπληξαν τη Θεσσαλία;

Από την πρώτη στιγμή, Σώματα Ασφαλείας, Στρατός, πυροσβέστες, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, χειριστές μηχανημάτων, εθελοντές και πολίτες δώσαμε μια μεγάλη μάχη, με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός στάθηκαν δίπλα μας. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που ήρθε δύο φορές στη Θεσσαλία, το Συντονιστικό των υπουργών, που είναι εγκατεστημένο στην Περιφέρεια, και καθημερινά όλοι μαζί αναζητούμε και δίνουμε λύσεις σε πολλά ζητήματα που ανακύπτουν. Τέλος, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλη την Ελλάδα για το κύμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, για το σωσίβιο αγάπης που μας έριξαν στην πιο δύσκολη στιγμή. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σταθεί η Θεσσαλία και πάλι στα πόδια της. Η ελπίδα θα υπερβεί κάθε δυσκολία και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε τη Θεσσαλία καλύτερη.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 16/9/2023