Πε. Μάι 2nd, 2024

Κ. Μπακογιάννης: Η εμπιστοσύνη των Αθηναίων προϋπόθεση για να φτάσουμε στον προορισμό μας

Το πρόγραμμα της παράταξης «Αθήνα Ψηλά» για την επόμενη πενταετία παρουσίασε σήμερα ο Κώστας Μπακογιάννης – Μαζί με αναλυτικό απολογισμό της πρώτης θητείας

Το πενταετές πρόγραμμα με το οποίο διεκδικεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου μία νέα θητεία στον Δήμο της Αθήνας, παρουσίασε στο Ωδείο Αθηνών, ο Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά», Κώστας Μπακογιάννης, αναλύοντας ταυτόχρονα το έργο που συντελείται κατά τα τέσσερα χρόνια της θητείας του σε ολόκληρη την πόλη.  Το Πρόγραμμά μας είναι τεκμηριωμένο, ολιστικό και κοστολογημένο. Έχει μετρήσιμους στόχους για το “σήμερα”, αλλά και το “αύριο”, περιέχει δράσεις και παρεμβάσεις με θετικό αντίκτυπο στην πόλη και έχει “τραφεί” από τις δράσεις μας στις 129 γειτονιές, κρατώντας τις επιτυχίες και μαθαίνοντας από τις αποτυχίες. Είναι εφαρμόσιμο, καθώς κάθε προτεινόμενη δράση συνδέεται με τις εν δυνάμει πηγές χρηματοδότησης», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενος στη φυσιογνωμία του νέου Προγράμματος.

Η καθοριστική συμβολή μιας καταρτισμένης ομάδας

Το Πρόγραμμα οργανώθηκε και μορφοποιήθηκε από μία καταρτισμένη και δυναμική ομάδα. Πολεοδόμοι, χωροτάκτες, οικονομολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, συγκοινωνιολόγοι, αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγοι και ειδικοί στην τοπική ανάπτυξη, συνεργάστηκαν μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης με όλα τα ζωντανά κύτταρα της πόλης: Με φορείς, με την Κοινωνία των Πολιτών, με ανθρώπους που ζουν, εργάζονται, επιχειρούν και δημιουργούν στην Αθήνα.

Το κλίμα και η γειτονιά στην «καρδιά» κάθε σχεδιασμού

Δύο είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τον σχεδιασμό του Προγράμματος: Η Ρήτρα Κλίματος και η Ρήτρα Τοπικότητας. Από τα «κάτω προς τα πάνω», από τη γειτονιά στην πόλη.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, ανέφερε πέντε ενδεικτικά παραδείγματα για να περιγράψει τον χαρακτήρα του νέου πολιτισμού που επιδιώκει να πηγάσει από την καθημερινότητα της πόλης και να καθιερωθεί:

  1. Να μην τσακίζεσαι στη λακούβα.
  2. Να υπάρχει κάδος στη θέση του για να πετάς τα σκουπίδια και η υπηρεσία να κάνει την αποκομιδή στην ώρα της.
  3. Να μην παρκάρεις σε ράμπες ΑμεΑ.
  4. Να έχει το παιδί σου χώρο για να παίξει με ασφάλεια και το κατοικίδιο χώρο για να τρέξει.
  5. Να αναπνέεις, να ζεις με προοπτική.

Αναφερόμενος στη δεύτερη βασική αρχή που διέπει τον σχεδιασμό, την κλιματική κρίση, τόνισε ότι αυτή βρίσκεται στην «καρδιά» κάθε μικρού ή μεγάλου έργου, αλλά και κάθε πολιτικής που έχει εφαρμόσει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει η δημοτική αρχή.

Στους βασικούς στόχους έως το 2030, ο κ. Μπακογιάννης έθεσε τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 61% συγκριτικά με το 2018, τη δυνατότητα του 70% των κατοίκων να έχουν πρόσβαση σε 15 λεπτά με τα πόδια σε έναν χώρο πρασίνου, καθώς και το 30% της επιφάνειας της πόλης να καλύπτεται από χώρους πρασίνου.

Οικονομικά δεδομένα και επενδυτικό πρόγραμμα πενταετίας

Το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2023-2028, ανέρχεται στο ύψος του  1.075.589.193,13€. Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι για την υλοποίηση του σχεδιασμού της επόμενης πενταετίας οι προτάσεις έχουν κοστολογηθεί, έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης και θα αξιοποιηθούν ξανά όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι ενδεικτικό ότι το επενδυτικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται σε ποσοστό 84% από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση του δήμου, ο κ. Μπακογιάννης παρέθεσε όλα τα δεδομένα. Το 2023, όπως είπε, ο προϋπολογισμός ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, ποσοστό αύξησης σχεδόν 30% σε σχέση με το 2019. Από το ποσό αυτό, τα 544,5 εκατ. ευρώ διατίθενται για έργα και δράσεις στο κέντρο και τις γειτονιές.

Επίσης, σε σχέση με το 2019 αυξήθηκε κατά 172% η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.  Ταυτόχρονα και εξαιτίας αυτής της διαχείρισης, μειώθηκαν κατά 5% -και μάλιστα οριζόντια- τα δημοτικά τέλη, ενώ θα ακολουθήσει επιπλέον οριζόντια μείωση 5%. Σημειώνεται ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αθηναίων για το 2021 και το 2023.

 Τέσσερις άξονες του Σχεδίου

 Ταυτόχρονα με το σχέδιο της επόμενης πενταετίας, ο κ. Μπακογιάννης παρουσίασε αναλυτικά ανά τομέα, τον απολογισμό της τρέχουσας θητείας. Αναφερόμενος σε όσα κατάφερε η δημοτική αρχή μέσα σε 4 χρόνια, σημείωσε:

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τους 4 άξονες στους οποίους βασίζεται το πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας:

  1. Βιώσιμη Αθήνα, με έμφαση στις αναπλάσεις πρασίνου και τη φύτευση νέων δέντρων, τη ορθή διαχείριση υδάτων, την ενίσχυση του φωτισμού με Led με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την αναβάθμιση της καθαριότητας και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.
  2. Λειτουργική και Ανθεκτική Αθήνα. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το έργο της ψηφιοποίησης (ψηφιοποιήθηκε το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου), την υλοποίηση των έργων «έξυπνης» πόλης με χρηματοδότηση 21,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, τις σύγχρονες υποδομές και τη δημιουργία ασφαλών και προσβάσιμων δημόσιων χώρων, την αναβάθμιση των παροχών Υγείας).
  3. Φιλική και Ανθρώπινη Αθήνα, με έμφαση στο παιδί και την οικογένεια, στη μέριμνα για την 3η ηλικία, στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας, στην ενίσχυση της ισότητας και συμπερίληψης και στην προστασία της αστικής πανίδας.
  4. Ευρωπαϊκή Αθήνα. Περιλαμβάνει την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, την ανάπτυξη του πολιτισμού, του βιώσιμου τουρισμού και των διεθνών συνεργασιών, καθώς και τα εμβληματικά έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της πόλης.

Η εμπιστοσύνη των Αθηναίων προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το έργο, χωρίς πισωγυρίσματα

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι η προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το έργο που η δημοτική αρχή υλοποιεί σε όλους τους τομείς είναι να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των Αθηναίων.

Αναδημοσίευση από το e-0ta της εφημερίδας Παραπολιτικά