Πα. Απρ 26th, 2024

Κουκάς – ΚΕΔΕ: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Πρωταγωνιστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς μίλησε για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ΚΕΔΕ ως πρωταγωνιστή στη χάραξη των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο μέλλον.

Ο επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας και Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς ήταν σήμερα ο «οικοδεσπότης» στη συνεδρίαση του προεδρείου του Κογκρέσου που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του ίδιου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση: 

Με το περάς της συνεδρίασης ο κ. Κουκάς δήλωσε:

«Με πολλή χαρά φιλοξενήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη συνεδρίαση του Προεδρείου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του @councilofeurope .

Μία πρωτοβουλία που εισηγήθηκα ως επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Κογκρέσο και έγινε αμέσως αποδεκτή από τον Πρόεδρο της @kede_gr @dpapastergiou .

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ενίσχυση του ρόλου της ελληνικής αυτοδιοίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρείχε την ευκαιρία για μια ουσιαστική συζήτηση για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Κοινός τόπος των συζητήσεων είναι ότι η αυτοδιοίκηση ως θεσμός έχει καθοριστικό ρόλο στη διάδοση των δημοκρατικών αρχών και αξιών σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.

Ενισχύει τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τους θεσμούς, επιτρέπει και ενθαρρύνει τη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και το κυριότερο αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή της κεντρικής εξουσίας όσον αφορά τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι σε αυτή τη συνεδρίαση ορίστηκαν και οι εισηγητές ώστε να υπάρχει επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων του Κογκρέσου τα επόμενα χρόνια.

Με σοβαρότητα και το βλέμμα στις τοπικές μας κοινωνίες σχεδιάζουμε πολιτικές και δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».