Κυ. Ιούλ 21st, 2024

Περιφέρεια Αττικής: Έργα εκσυγχρονισμού & αναβάθμισης στο λιμάνι της Ραφήνας

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας (Ο.Λ.Ρ. ) Σπ. Χρυσοφώτη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινού για την αναβάθμιση του λιμανιού της Ραφήνας, την ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και της δυναμικής του λιμένα στις νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται στην ναυσιπλοΐα.

Ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ με χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και αντικείμενο την «Αναδιάταξη προβλητών και την αποκατάσταση προστασίας ποδός των προβλητών 3 έως 9», για λογαριασμό της Ο.Λ.Ρ. Α.Ε.

Κατά την διαδικασία υπογραφής της σύμβασης, ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια Αττικής, συνεπής στην υλοποίηση ενός συγκροτημένου σχεδίου για μια δυναμική αναπτυξιακή επανεκκίνηση σε όλη την Αττική μας, συνεχίζει την υλοποίηση εμβληματικών έργων υποδομής. Το λιμάνι της Ραφήνας εκσυγχρονίζεται, ώστε με ασφάλεια και σύγχρονες υποδομές να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που φέρνει η αύξηση του τουρισμού κρουαζιέρας αλλά και γενικότερα οι κανόνες του ασφαλούς ελλιμενισμού και της ναυσιπλοΐας. Ιδιαίτερα για τον Δήμο Ραφήνας, επιδιώκουμε την ανάδειξή του σε έναν κόμβο ανάπτυξης για την Ανατολική Αττική, με την υλοποίηση έργων σε ένα ευρύ πεδίο δράσεων, από τις εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και άλλα έργα για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ασφάλειας του πολίτη, μέχρι την δημιουργία του εμβληματικού Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας-Πικερμίου προϋπολογισμού 36,17 εκ. ευρώ».

Παράλληλα, από την πλευρά του ο κ. Αυγερινός σημείωσε ότι: «Στο πλαίσιο σχεδιασμού αναμόρφωσης της Αττικής μας υπό τον Περιφερειάρχη μας Γιώργο Πατούλη, με την υπογραφή της παρούσας σύμβασης ενισχύουμε την ασφάλεια αλλά και τη δυναμική του λιμένα Ραφήνας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του αυξημένου ρυθμού που παρουσιάζει ο τουρισμός κρουαζιέρας. Παράλληλα όμως, προχωρούμε με έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου και επισημαίνουμε ότι η ανάπτυξη του λιμανιού της Ραφήνας θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να γίνει παράλληλα με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα διευκολύνουν και θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων και την καθημερινότητά τους, όπως χώροι στάθμευσης, οδικό δίκτυο, σύνδεση με προαστιακό και Αττική Οδό κ.ά.».

Το έργο θα δημοπρατηθεί από τη Περιφέρεια Αττικής και θα εκτελεστεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, ενώ οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι:

α. Επισκευή των ύφαλων τμημάτων των κρηπιδοτοίχων και λοιπών κατασκευών στο μέτωπο παραβολής των πλοίων.
β. Αποκατάσταση του ωφέλιμου βάθους στον λιμένα (τουλάχιστον 7,50m), ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον, κατά το δυνατόν, νέες υποσκαφές στα κρηπιδώματα ή/και στους τεχνητούς ογκολίθους προστασίας ποδός.
γ. Αναδιάταξη των προβλητών/θέσεων παραβολής των πλοίων ώστε να δημιουργηθούν προβλήτες με πλάτος της τάξης των 28-30m, στους οποίους να ελλιμενίζονται/πρυμνοδετούν με ασφάλεια τα συμβατικά και τα ταχύπλοα πλοία που έχουν ως λιμένα αφετηρίας την Ραφήνα.