Τε. Απρ 24th, 2024

Δήμος Ασπροπύργου: Στην Βαρκελώνη ο δήμαρχος, Νικός Μελετίου, ως τακτικός εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ

Για την άμεση και οργανωμένη ανταπόκριση της ΚΕΔΕ, προς την διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης, που έπληξε πρόσφατα την Τουρκία και την Συρία, και για την αρμόζουσα συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους,  μίλησε ο Δήμαρχος Ασπροπύργου,  κ. Νικόλαος Μελετίου, στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, ως τακτικός εκπρόσωπος  της ΚΕΔΕ, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ηνωμένων Πόλεων & Τοπικών Αρχών (World Organization of United Cities and Local Governments – UCLG).

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σε συνεργασία με τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.) και όλους τους Δήμους της χώρας, διοργάνωσε μια μεγάλη δράση ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης, συγκεντρώνοντας ανθρωπιστική βοήθεια για την στήριξη των πληγέντων της πρωτοφανούς τραγωδίας που έπληξε με σφοδρότητα την Τουρκία και την Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώθηκαν από  Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 έως και την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, σε όλα τα Δημαρχεία της χώρας, 240 τόνοι με είδη πρώτης ανάγκης.

Εμείς οι Δήμαρχοι της Ελλάδας θεωρήσαμε καθήκον μας να συνδράμουμε στην ανακούφιση του ανθρωπίνου πόνου που προκλήθηκε μετά την πρωτοφανούς μεγέθους ανθρώπινη τραγωδία που δοκιμάζει την Τουρκία και την Συρία και μας συγκλονίζει όλους. H αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα, θρησκεία κι εθνικότητα.

Βέβαια, το μεγάλο μας ευχαριστώ το οφείλουμε στους χιλιάδες Έλληνες πολίτες των τοπικών κοινωνιών όλων των Δήμων, που μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα ανθρωπιάς που απευθύναμε, αποδεικνύοντας το πλεόνασμα αλληλεγγύης που διαθέτει η ελληνική κοινωνία.

Την Τετάρτη 15/2 από το λιμάνι του Πειραιά ανέχωρησε το πλοίο που μετέφερε  το πρώτο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία.

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ, συνεχίζει και υποδέχεται τα πρόσθετα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και τους Δήμους όλης της χώρας ώστε σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ να οργανωθούν οι επόμενες αποστολές της ανθρωπιστικής βοήθειας σε μια πρωτοφανή πανελλαδική συστράτευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς ανακούφιση των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό.

Η πρώτη αποστολή του ανθρωπιστικού υλικού συλλέχθηκε από τους Δήμους της Αττικής, και έφθασε στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας. Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και η αποστολή του υλικού που συλλέγεται από τις υπόλοιπες 12 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων.

Το μεγάλο κόστος μεταφοράς κάλυψε η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κα. Μελίνα Τραυλού, που διέθεσε το πλοίο για την μεταφορά των αγαθών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης χρωστάμε στα ικανότατα στελέχη της ΕΜΑΚ, που τα τελευταία έτη έχουν δοκιμαστεί δια πυρός και σιδήρου, και τώρα επιχείρησαν ηρωικά στις προσπάθειες απεγκλωβισμού των συνανθρώπων μας, στις απέναντι χώρες. Αρκετές οικογένειες στην Τουρκία και τη Συρία, δεν θα τους ξεχάσουν ποτέ !

Τέλος, έχοντας μια μακρά πορεία στην αυτοδιοίκηση, ως μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, θα ήθελα να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά σε όλους και όλες, το μεγαλείο της Ελλάδας, τη μεγαλοψυχία της, το φιλότιμο της. Μετά από ένα μακρύ χρονικό διάστημα επιθετικών δηλώσεων και απειλητικών κινήσεων, από επίσημα Τουρκικά χείλη και θεσμούς, μόλις εκδηλώθηκε ο σεισμός, προσευχηθήκαμε, δακρύσαμε, ενεργοποιηθήκαμε, και δε σταματήσαμε να σώζουμε ζωές μέχρι να σβήσει η ελπίδα. Ο μέσος Έλληνας, και ενώ έχει να αντιμετωπίσει μία ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, από το υστέρημα του, έπαιξε άμεσα, ξανά, και με μεγάλη επιτυχία, τον ρόλο του καλού Σαμαρείτη. Αυτή είναι η κουλτούρα της Ελλάδας, ο πολιτισμός της, η καρδιά της, η ψυχή της. Ήρθαμε εμείς, ειρηνικά και σωστικά, και ήταν μέρα …. Ελπίζουμε η Τουρκία να μη ξεχάσει ποτέ αυτή την καθαρή εξήγηση μας, το ντόμπρο μας αυτό φέρσιμο…»