Πα. Μαρ 29th, 2024

ΥΠΕΣ: Επιπλέον 25 εκ. στους δήμους για το ενεργειακό κόστος – Συνάντηση ΚΕΔΕ με Βορίδη

Επιπλέον 25 εκατ. ευρώ στους Δήμους για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δημήτρη Παπαστεργίου, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την αυτοδιοίκηση και συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να αποδοθούν άμεσα στους Δήμους 25 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους και αφορούν την περσινή χρονιά. Οι Δήμοι από την πλευρά τους, θα καταθέσουν – όταν τους ζητηθεί – τα στοιχεία των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας που πραγματοποίησαν.

Στην συνάντηση η ΚΕΔΕ, έλαβε την διαβεβαίωση πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ για την λειτουργία των ΚΔΑΠ.

Αναφορικά με το θέμα τηςναυαγοσωστικής κάλυψης, η πάγια θέση της ΚΕΔΕ παραμένει για άμεση σύσταση και σύγκληση ειδικής επιτροπής που θα εξακριβώνει τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων στο θέμα αυτό. Αναφορικά με τα έξοδα κάλυψης της ναυαγοσωστικής κάλυψης για το έτος 2022, συμφωνήθηκε να καταβληθεί το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο παραμένει ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Σε σχέση με την διαγραφή των βεβαιωθέντων οφειλών στους Δήμους, η ΚΕΔΕ εισηγείται να συμπληρωθεί η διάταξη έτσι ώστε να γίνεται κατανοητό ότι η παραγραφή γίνεται εντός 5 ετών από την δημιουργία της εφόσον δεν έχει γίνει βεβαίωση και δεν έχει συνταχθεί χρηματιστικός κατάλογος, όπως επίσης και μετά την βεβαίωση εντός 5 ετών θα γίνεται παραγραφή της οφειλής εφόσον ο Δήμος δεν έχει προβεί σε καμία πράξη εκτέλεσης της είσπραξης που περιέχει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπως άρση φορολογικής ενημερότητας, δέσμευση ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμός.

Συζητήθηκε διεξοδικά ή διττή ερμηνεία που δίνει η διάταξη σχετικά με τις διαγραφές των εγκεκριμένων αλλά και των ρυθμισμένων οφειλών προ του 2012, ενώ σταθμίστηκε μετά από πρόταση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, η πιθανότητα διακοπής της διαδικασίας παραγραφής οφειλών μέσω εισαγωγής τους στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στη συνάντηση, ζήτησε να υπογραφεί άμεσα ΚΥΑ που προβλέπεται από τον νόμο και αφορά τους Δήμους που δεν διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα και δεν μπορούν να συνάπτουν δάνεια για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Aναφορικά με τις ΔΕΥΑ, συμφωνήθηκε να δοθούν 20 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ωστόσο για να καλυφθούν οι πραγματικές υποχρεώσεις των ΔΕΥΑ, που εκτοξεύτηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως αν δεν δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα, τότε οι περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας θα πτωχεύσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε και φαίνεται πως οι θέσεις της ΚΕΔΕ εισακούστηκαν, αφορά το άρθρο 58 – “Εκλογές δημοτικών αρχών – Κατάρτιση συνδυασμών – Υποβολή υποψηφιοτήτων – Τροποποίηση παρ. 1 και 11 άρθρου 15 ν. 4804/2021” – του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, με την ΚΕΔΕ να επιμένει πως η μείωση από 80% σε 60% των υποψηφίων στις δημοτικές κοινότητες είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Τονίστηκε ότι στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου θα πρέπει να διαγραφεί η πρώτη παράγραφος και οι ομοειδείς δαπάνες να εγγράφονται σε ξεχωριστές πιστώσεις ανά δημοτική ενότητα στον προϋπολογισμό του Δήμου, όπως ισχύει στις Περιφερειακές Ενότητες.

Ζητήθηκε επίσης από τα αρμόδια υπουργεία να μην υπάρχουν περικοπές στις προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα που ζητάνε οι Δήμοι.

Στη σύσκεψη από πλευράς Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συμμετείχαν:

Παπαστεργίου Δημήτρης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Τρικκαίων

Κάρναβος Δημήτρης, Β´ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Καλλιθέας

Καφαντάρης Δημήτρης, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ

Ιωακειμίδης Γιώργος,  μέλος Δ.Σ. – επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» – Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη

Λυμπέρης Γιάννης, μέλος Δ.Σ. – επικεφαλής παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» – Δήμαρχος Ήλιδας

Κωνσταντέλλος Γρηγόρης – Μέλος Δ.Σ. – Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Τσιάμης Γιάννης, μέλος Δ.Σ. – Δημοτικός Σύμβουλος Ορχομενού

Μπίρμπας Δημήτρης, μέλος Δ.Σ. – Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω

Μαρινάκης Γιώργης, Δήμαρχος Ρεθύμνου – Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ (μέσω τηλεδιάσκεψης)

Καραγιάννης Γιάννης, Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ