Τρ. Μαρ 19th, 2024

Παπαστεργίου: Σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ για τις αντισυνταγματικές διατάξεις- Να γίνουν οι απαπαραίτητες ρυθμίσεις

Δήλωση-παρέμβαση του  Προέδρου της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου για την απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα των δήμων.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρει πως είναι σεβαστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά η νομοθετική παρέμβαση έγινε για να καλύψει τα προβλήματα κυβερνησιμότητας των δήμων και να μπορέσουν να διοικηθούν λόγω έλλειψης πλειοψηφίας των εκλεγμένων δημοτικών αρχών με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο κ. Παπαστεργίου ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Δήμοι απρόσκοπτα με τα νέα δεδομένα.

Αναλυτικά ο κ. Παπαστέργιου αναφέρει:

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις που έδιναν υπερ-ενισχυμένη εκπροσώπηση επι των εδρών στην παράταξη του Δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, είναι καταρχήν σεβαστή.

Αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πώς φτάσαμε στο σημείο να προχωρήσει το 2019 το ΥΠΕΣ, στην θέσπιση αυτών των διατάξεων.

Ο λόγος ήταν προφανής, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να διοικηθούν οι Δήμοι.

Η αιτία του προβλήματος δεν είναι λοιπόν ούτε οι συγκεκριμένες διατάξεις, ούτε η απόφαση του ΣτΕ, αλλά ο πολύ κακός εκλογικός νόμος του 2019, που αποδεδειγμένα δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων και την ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Ακόμη και με τις διατάξεις που ψηφίσθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ακόμη και σήμερα Δήμοι που δεν μπορούν να προχωρήσουν στη λήψη αποφάσεων, ακόμη και για απλά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα.

Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη βούληση των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, οι οποίοι ανεξάρτητα εκλογικού συστήματος και διαδικασιών, στην ουσία ψήφισαν Δήμαρχο και δημοτικές παρατάξεις για να εφαρμόσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα οποία με τη σύνθεση των επιτροπών του 3852 και το σύστημα της απλής αναλογικής, δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν. Αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να μας προβληματίσει .

Όσον αφορά την επόμενη μέρα.

Με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την οποία πίεσε η ΚΕΔΕ, οι επόμενες δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια που θα προκύψουν από τις εκλογές του 2023, θα μπορέσουν να επανέλθουν σε ένα ομαλό μοντέλο λειτουργίας, που θα τους επιτρέπει να ασκούν τις αρμοδιότητές τους και να εφαρμόζουν τα προγράμματα για τα οποία θα ψηφιστούν.

Αυτό που απομένει πλέον με βάση την απόφαση του ΣτΕ, είναι πως θα διασφαλίσουμε πως το επόμενο κρίσιμο διάστημα που απομένει ως τις εκλογές, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι Δήμοι και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να αναλύσει την απόφαση και να προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις.