Πε. Μαρ 28th, 2024

Ζέρβας: Δεν μπορεί στους δρόμους να επικρατεί μαγκιά και ατιμωρησία

Σε δύο θέματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας ξεκινώντας από την τραγική είδηση του θανάτου της 21χρονης φοιτήτριας στο κέντρο της πόλης εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια αλλά και την ευχή «να είναι το τελευταίο θύμα στους δρόμους της πόλης».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «είναι αδιανόητο να αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες σε αστικό ιστό, που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πεζών. Για το ζήτημα της εγκατάλειψης δεν έχω λόγια να πω – είναι πέρα από κάθε περιγραφή και σκέψη. Απευθύνω κάλεσμα προς όλους τους οδηγούς να αποφεύγουν υψηλές ταχύτητες, να ακολουθούμε τον ΚΟΚ – είναι αδιανόητο να χάνονται ζωές στο κέντρο της πόλης.

Αλλά και στην Πολιτεία για να δούμε άμεσα τι πρέπει να κάνουμε. Η επιτήρηση με ηλεκτρονικά μέσα ίσως πρέπει να καθιερωθεί. Δεν πάει άλλο. Άμεσα εδώ και τώρα να υπάρχει έλεγχος παντού, ιδιαίτερα στα κεντρικά σημεία. Οδηγοί χωρίς διπλώματα είναι πολλοί, αυτοκίνητα χωρίς ασφάλιση και χωρίς συντήρηση. Δεν μπορεί στους ελληνικούς δρόμους να επικρατεί μαγκιά και ατιμωρησία».
Παρουσιάζοντας συνοπτικά τις προσπάθειες της διοίκησης μίλησε για συγκεκριμένα βήματα που γίνονται. «Δίνουμε σημασία σε θέματα κινητικότητας, έχουμε το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με στόχο το 2030 η μείωση του αυτοκινήτου να είναι ραγδαία στην πόλη μας, ενισχύουμε τη μικροκινητικότητα, για ποδήλατα και πατίνια, βελτιώνουμε συστηματικά το οδικό δίκτυο με ασφαλτοστρώσεις» και πρόσθεσε: «μαζί με αναπλάσεις, πεζοδρόμια, έξυπνες διαβάσεις και σήμανση που χρίζει συντήρησης, αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Όσο σημαντικές και να είναι οι υποδομές νούμερο ένα ζήτημα είναι η οδική συμπεριφορά και η οδική κουλτούρα». Κλείνοντας, επισήμανε πως πρέπει να γίνουν καμπάνιες ώστε να αλλάξει «η κουλτούρα στο τιμόνι, να υπάρχει σεβασμός και υπευθυνότητα».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της καθαριότητας τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα είπαμε ότι η καθαριότητα είναι το πρώτο μέλημα μας. Παραλάβαμε μία καθαριότητα χωρίς σακούλες, χωρίς σκούπες, χωρίς οχήματα, με τα σκουπίδια να βρίσκονται παντού». Συνέχισε παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της διοίκησης επισημαίνοντας ότι «καταφέραμε να αποκτήσουμε οχήματα, πάνω από 80 αξιοποιούνται και συνεχίζουμε την προσπάθεια με αμείωτη ένταση, με βελτίωση των υποδομών, με ανανέωση του στόλου». Αναφερόμενος όμως στη συγκυρία τόνισε πως «σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα επιπλέον πρόβλημα, που οφείλεται στην αποχή των εργαζομένων και στην παρεμπόδιση όσων ήθελαν να εργαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μονοψήφιος αριθμός ατόμων σήμερα το πρωί μπλόκαρε στο αμαξοστάσιο την έξοδο των απορριμματοφόρων και ειδικά μετά από μία δύσκολη Κυριακή όπου η αγορά ήταν ανοιχτή».

«Εάν δείτε κάδους γεμάτους πρέπει να ξέρετε ότι αυτό οφείλεται στην παρεμπόδιση δεκάδων οδηγών και εργατών από μονοψήφιο αριθμό συνδικαλιστών. Είναι λάθος το κόστος της όποιας διεκδίκησης – όταν έχει γίνει μια διαρκής συζήτηση – να μετακυλίεται στο κοινωνικό σύνολο» τόνισε κλείνοντας την αναφορά του στο ζήτημα των τελευταίων ημερών.

Στην αρχή της συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης βράβευσε τον Δημήτρη Κυρσανίδη που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παρκούρ που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο της Ιαπωνίας και την 10χρονη Ευαγγελία Σίσκου που έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού στο Μπατούμι της Γεωργίας