Πε. Μαρ 28th, 2024

Στη Μελβούρνη ο Γιώργος Πατούλης: Συναντήθηκε με τον δήμαρχο και μέλη του Κοινοβουλίου της Αυστραλίας

Η δρομολόγηση συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής με την πόλη της Μελβούρνης, με στόχο την υλοποίηση κοινών δράσεων με αναπτυξιακό πρόσημο σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη με τη Δήμαρχο Μελβούρνης Hon Sally Capp.

Σε αυτό πλαίσιο συμφωνήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο «αδελφοποίησης» της πόλης της Μελβούρνης με την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας που είναι η Αττική, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ένα σαφές πλαίσιο και μία στρατηγική για την υλοποίηση δράσεων, προς όφελος των πολιτών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Πρώτου τριήμερου Παγκόσμιου Συνεδρίου  Ελλήνων Ιατρών της Διασποράς που πραγματοποιείται με επιτυχία στη Μελβούρνη.

Κατά τη συνάντηση o κ. Πατούλης επισήμανε πως η Περιφέρεια επενδύει στην ανάπτυξη μέσα από την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής και εστιάζει στην τόνωση του θεματικού Τουρισμού, όπως είναι ο Τουρισμός Υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση και με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη, επισήμανε τη σημασία ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας με την Μελβούρνη, με σύμμαχο και την Ελληνική Ομογένεια, η οποία έχει ιδιαίτερη δυναμική και διαχρονική βούληση να στηρίζει την Ελλάδα.

Η κα Capp συνεχάρη τον κ. Πατούλη για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει και στον τομέα της διάδοσης της Ιπποκράτειας σκέψης στην Ιατρική αλλά  και στην Περιφέρεια Αττικής με στόχο την τοπική ανάπτυξη και διατύπωσε τη πρόθεση της να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Αττικής σε όλα τα επίπεδα. Στο κλείσιμο της συνάντησης ο κ. Πατούλης της έδωσε ως συμβολικό δώρο, μία ελιά από την Αττική.

Η αναπτυξιακή προοπτική της Αττικής και οι δράσεις που υλοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν και στις επαφές που είχε ο κ. Πατούλης με αξιωματούχους του κοινοβουλίου της Αυστραλίας.

Σύμφωνο Αδελφοποίησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Αυστραλίας

Στο πλαίσιο του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ελλήνων Ιατρών της Διασποράς υπεγράφη Σύμφωνο Αδελφοποίησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Αυστραλίας, από τον Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας Μ. Πυρπυρή.

Στόχος είναι η προώθηση και ενδυνάμωση των επιστημονικών δεσμών μεταξύ των μελών των δύο Ιατρικών συλλόγων, μέσα  από τη δρομολόγηση κοινών δράσεων όπως η δημιουργία ΦΟΡΟΥΜ επικοινωνίας, συνεδρίων, και μετεκπαιδευτικών  προγραμμάτων.

Ο κ. Πατούλης επικαλούμενος  και τις αδελφοποιήσεις του ΙΣΑ με αντίστοιχους Ιατρικούς Συλλόγους της Ν. Υόρκης, του Βερολίνου και άλλων που έχουν προηγηθεί ανέφερε ότι «Το Δίκτυο Αδελφοποίησης μπορεί να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που θα προάγουν τις σχέσεις των δύο Ιατρικών Συλλόγων σε πολλαπλά επίπεδα» και πρόσθεσε πως «Ανοίγει ένας ακόμη καινούργιος δρόμος με μια φίλη χώρα που μας συνδέουν διαχρονικά δεσμοί φιλίας ενώ συγχρόνως  αποτελεί μια φιλόξενη χώρα για τον Ελληνισμό. Στους σκοπούς μας περιλαμβάνονται επίσης η ανταλλαγή φοιτητών Ιατρικής για εκπαιδευτικούς λόγους, η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, η έρευνα και η ιατρική καινοτομία  και η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού».

Από  την πλευρά του ο κ. Πυρπυρής εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή του Συμφώνου αδελφοποίησης, υπογραμμίζοντας τη βούληση του να συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο ιατρικών συλλόγων, προς όφελος της υγείας των πολιτών.

Συνεχίζεται με επιτυχία το τριήμερο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελλήνων Ιατρών της Διασποράς

Με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων Ιατρών της Διασποράς και την παρουσία αξιωματούχων του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Αυστραλίας αλλά  και εκπροσώπων φορέων της Αυτοδιοίκησης συνεχίζεται με επιτυχία το τριήμερο Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελλήνων Ιατρών της Διασποράς στη Μελβούρνη. Το Συνέδριο διοργανώνουν το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και η Ελληνική Ιατρική Ένωση Αυστραλίας, ενώ τη φιλοξενία έχει αναλάβει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ανοίγοντας τις σημερινές εργασίες του Συνεδρίου ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ελληνική Ομογενειακή Κοινότητα και τους Έλληνες Ιατρούς «που διαπρέπουν στην Αυστραλία και καθημερινά σώζουν ζωές συνανθρώπων μας, πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη που υπηρετούμε όλοι οι συνάδελφοι» για τη στήριξη της πρωτοβουλίας διενέργειας του συνεδρίου.

«Το μεγάλο μας όραμα είναι καθιέρωση της Ιπποκρατικής ευαισθητοποίησης στη Διεθνή ιατρική κοινότητα» ανέφερε και εστίασε στη βούληση του να συνεχίσει να εργάζεται για την τόνωση του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.

Παράλληλα επισήμανε πως στόχος είναι αφενός «να προωθήσουμε τον επιστημονικό διάλογο και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μέσα από την ολιστική προσέγγιση στην αξιολόγηση παλαιών και νεότερων ιατρικών εξελίξεων» και αφετέρου η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής και φιλοσοφίας, για τα οποία ζητούμε τη συνδρομή όλων των Ελλήνων γιατρών.

Στην κεντρική του ομιλία με αντικείμενο το ρόλο των κυβερνήσεων στην παγκόσμια υγεία ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως «διαχρονικός στόχος είναι η καλύτερη δυνατή παροχή ιατρικών υπηρεσιών και ιατρικής φροντίδας προς τον ασθενή, είτε είναι Έλληνας, Αυστραλός, Ευρωπαίος, τουρίστας ή μετανάστης».

Αναφερόμενος στην πανδημία τόνισε πως οι τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις αναδείχτηκαν  οι τοπικοί ανταποκριτές για την διαχείριση της κρίσης, με την πρωτοβάθμια περίθαλψη να αναδύεται σημαντικότερη από ποτέ: Για την διάσωση, κατ αρχήν, της 2βαθμιας περίθαλψης από την υπερφόρτωση, και τον κίνδυνο κατάρρευσης των συστημάτων υγείας των χωρών.

«Η θέση μας στην Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας,είναι  ότι η Τ.Α. οφείλει να υλοποιεί δυναμικά τον ρόλο της στο επίπεδο της Πρόληψης και της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας» σημείωσε και ανέφερε πως η Περιφέρεια Αττικής έκανε

σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση, ενδυνάμωσης της πρωτοβάθμιας απόκρισης της Υγείας στις ανάγκες των πολιτών, με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης.

«Στην Περιφέρεια Αττικής θεωρούμε ότι ένα ισχυρό πρωτοβάθμιο μέτωπο της υγείας, ως πολιτική αποφαση σε τοπικό και κρατικό επίπεδο,αποτελεί  θεμέλιο για κάθε βιώσιμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Αποτελεί πεποίθηση μου πως η  πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ο κεντρικός πυλώνας, και μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις», τόνισε κλείνοντας.

Χαιρετισμούς και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του Συνεδρίου απέστειλε με βιντεοσκοπημένη του δήλωση ο Υπ. Τουρισμού της Ελλάδας Β. Κικίλιας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο Συνέδριο ήταν ο Γιώργος Κουφογιάννης, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιατρικής Κοινότητας της Αυστραλίας , ο Μαρίνης Πυρπυρής, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Κοινότητας της Αυστραλίας, ο  Βασίλης Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης , ο Στιβ Δημόπουλος, Υπουργός Τουρισμού της Αυστραλίας, ο  Μανώλης Κακαβελάκης, Γενικός Πρόξενος της Μελβούρνης,  η Hon Sally Capp, Δήμαρχος της Μελβούρνης , ο  Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας , ο Γιώργος Αντωνάκης, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής της Πάτρας.