Πε. Μαρ 28th, 2024

Συνάντηση Ζέρβα – Βορίδη: Η Θεσσαλονίκη έχει μια εντυπωσιακή ατζέντα και προχωράει μπροστά

Με αυτοδιοικητική αλλά και με ατζέντα πόλης συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κι ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι συνολικά οι δήμοι της χώρας λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και τα έργα που συγκροτούν μια ολοκληρωμένη ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030.

«Λέμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ατζέντα. Πράγματι, έχει μια εντυπωσιακή ατζέντα. Αξίζει, βέβαια, να αναρωτηθεί κανείς γιατί ξαφνικά η Θεσσαλονίκη έχει ατζέντα. Γιατί, δηλαδή, δεν είχε τόσα χρόνια κι έχει τώρα και τι είναι εκείνο το οποίο έχει αλλάξει; Και η αλήθεια είναι ότι έχουν αλλάξει δύο πράγματα: η κυβέρνηση κι ο δήμαρχος. Έτσι απέκτησε ατζέντα η Θεσσαλονίκη και προχωράει τα θέματα. Έτσι πρέπει να το κρατήσουμε, σε αυτήν την κατεύθυνση και με αυτούς τους συσχετισμούς», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Βορίδη για τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής και για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη. «Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον μια ατζέντα, την ατζέντα του 2030. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, βελτιώνεται σε υποδομές, σε υπηρεσίες, σε ελκυστικότητα, στον τουρισμό και σε όλα όσα η πόλη μπορεί να αναγνωρίσει ως επιτυχίες», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Το ενεργειακό κόστος

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Υπουργό Εσωτερικών ο κ. Ζέρβας έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση. «Οι δήμοι θα έχουν μεγάλη δυσκολία να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους αυτή τη χρονιά, κατά την οποία παρουσιάζεται πολύ αυξημένο το ενεργειακό κόστος αλλά και το κόστος των έργων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι με τον Υπουργό Εσωτερικών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πιθανές κοινές λύσεις, σε συνεργασία και με την ΚΕΔΕ, ώστε οι δήμοι να βοηθηθούν και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία, για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης διαβεβαίωσε ότι «θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας να στηρίξουμε τους δήμους στο επίπεδο αυτό και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».
»Έχουμε δυσκολίες μπροστά μας, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και τη γνώση και τη θέληση και την ικανότητα να ανταπεξέλθουμε σε αυτές», τόνισε ο κ. Βορίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ενισχυθεί με επιπλέον κονδύλια, με μια πρόσθετη ΚΑΠ 50 εκατ. ευρώ άμεσα και με ακόμη 50 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Παράλληλα, δίνουμε σημασία στην ενεργειακή εξοικονόμηση και με πολλή χαρά άκουσα τα μέτρα τα οποία έχει ήδη λάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ώστε να επιτύχει αυτόν τον κοινό μας στόχο», επεσήμανε ο κ. Βορίδης.

Αναφερόμενος μάλιστα ειδικά στα αυξημένα κόστη που προκύπτουν για τα σχολεία, ο Υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε ότι θα δοθεί ένα πρόσθετο κονδύλι 6 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας των σχολικών αιθουσών, που πηγάζουν κυρίως από τη διευρυμένη λειτουργία στα σχολεία. Ανέφερε ακόμη ότι θα προβλεφθούν πρόσθετα κονδύλια, για να καλυφθούν και οι αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.