Πα. Απρ 26th, 2024

Η Σταυρούλα Αντωνάκου στο e-ota: Κάναμε μεγάλα έργα στον Πειραιά και επιλύσαμε προβλήματα

*Στον Σωτήρη Πολύζο

Στο μεγάλο πρόγραμμα ενταγμένων εκτελεστέων έργων εστιάζει η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου στη συνέντευξή της στο «e-ota».  

Οπως τονίζει, στόχος της διοίκησης Πατούλη στην Περιφέρεια είναι να προχωρήσουν ενταγμένα έργα, τα οποία ουσιαστικά είχαν σταματήσει λόγω ελλιπών μελετών και απουσίας αδειοδοτήσεων. 

 Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά πάνω από 100 έργα τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα. Τι σκοπό έχουν αυτά;  

Ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής το 2019, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και για την κατά προτεραιότητα λήψη μέτρων προστασίας της ζωής και των περιουσιών των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, εντάξαμε στο πρόγραμμα ιδίων εσόδων πέντε μεγάλα έργα κατασκευής αγωγών ομβρίων υδάτων στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 55.542.000,00 ευρώ, έργα που κατά γενική ομολογία αναμένεται να δώσουν οριστικές λύσεις σε πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία για πολλά χρόνια δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και καταστροφές. Πρόκειται για τα έργα: 1. Κατασκευή δικτύου ομβρίων στη Δ.Ε. Νίκαιας – περιοχή μεταξύ Λεωφόρων Γρηγορίου Λαμπράκη και Πέτρου Ράλλη, προϋπολογισμού 7.250.000 ευρώ. 2. Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Περάματος, προϋπολογισμού 4.092.000 ευρώ. 3. Κατασκευή δικτύου ομβρίων στους Δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, προϋπολογισμού 18.600.000 ευρώ. 4. Εργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των οδών Χαλκίδος και Βαλαωρίτου, στον Δήμο Πειραιά, προϋπολογισμού 9.300.000 ευρώ. 5. Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, προϋπολογισμού 16.300.000 ευρώ. Σήμερα, τέσσερα έργα έχουν ήδη δημοπρατηθεί, στα τρία έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος και ήδη υλοποιούνται, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται και η δημοπράτηση του έργου στο Κερατσίνι, το οποίο καθυστέρησε, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα διέλευσης των αγωγών μέσα από τον ΟΛΠ χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία του λιμανιού. Εκτός από την αντιπλημμυρική προστασία, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, προτεραιότητα δόθηκε και στη λήψη μέτρων ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας των πολιτών στο δίκτυο αρμοδιότητάς μας. 

Οι παρεμβάσεις σας περιορίζονται μόνο στα αντιπλημμυρικά και στην οδοποιία;  

Σαφώς και όχι. Εντάξαμε νέα πρωτοποριακά έργα και επιλύσαμε προβλήματα που κρατούσαν καθηλωμένα σημαντικά έργα τα οποία αφορούν την καινοτομία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αστική ανάπλαση σημαντικών περιοχών, την αντιπυρική προστασία και για πρώτη φορά δράσεις για την προστασία και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Ενδεικτικά αναφέρω τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Κέντρου Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», για τη χρονική περίοδο 2022-2024, τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για μια τετραετία με το ποσό του 1.200.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το σημαντικό του έργο ως ισχυρού φορέα πολιτιστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, τη συντήρηση των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης Νίκαιας, που φιλοξενούν παιδιά από τις υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες, την αντιπυρική θωράκιση του όρους Αιγάλεω με την τοποθέτηση τριών μεγάλων δεξαμενών, με δυνατότητα ανεφοδιασμού ελικοπτέρων, και την ενίσχυση του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων με την προμήθεια ασθενοφόρου. Σε συνεργασία με τους δήμους και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και σήμερα πολλά από αυτά τα έργα ολοκληρώθηκαν ή είναι σε στάδιο υλοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρω το έργο «Αστική ανάπλαση περιοχής Αγίου Διονυσίου Δήμου Πειραιά», προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ, για το οποίο από τις 7/6/2019 είχε ζητηθεί αιτιολόγηση των οικονομικών προσφορών και μέχρι την 1η/9/2019, όταν αναλάβαμε, δεν είχε γίνει καμιά ενέργεια. Σήμερα το έργο εκτελείται αλλάζοντας την εικόνα της περιοχής, όπως συνέβη και με το έργο, προϋπολογισμού 5.700.000 ευρώ, που χρηματοδοτήσαμε για την ανάπλαση του Μικρολίμανου. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα προβλήματα, όπως το Πάρκο των Φυλακών Κορυδαλλού, που πρόσφατα παραδόθηκε στους πολίτες και το οποίο εκτελέστηκε και πληρώθηκε εξ ολοκλήρου επί των ημερών μας, το περιβαλλοντικό έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στα Λακκώματα Σχιστού, η ανακατασκευή του «Καπαγέρωφ», το μεγαλύτερο αθλητικό έργο εδώ και δεκαετίες στον Πειραιά, για το οποίο εξασφαλίσαμε την έγκριση λειτουργικότητας από τη ΓΓΑ έπειτα από μεγάλη προσπάθεια στις 6/7/2020, προκειμένου να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε, και η ανάπλαση στο Καστράκι, όπου οι εργασίες είχαν σχεδόν διακοπεί λόγω προβλημάτων στη μελέτη και των αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίστηκαν. 

«Με την καθοδήγηση του Γιώργου Πατούλη
συνεχίζουµε πιστοί στις δεσµεύσεις µας,
παρά τις αντιξοότητες που αντιµετωπίσαµε
ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια»

Εκτός από τα έργα υποδομών, τι παρεμβάσεις υλοποιείτε για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων;  

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά έχει την τύχη να λειτουργεί μια εξαιρετικά χρήσιμη δομή, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στον πεζόδρομο της οδού Ζωσιμάδων, το οποίο επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο, έχοντας φτάσει να δέχεται κάθε μήνα σχεδόν 1.000 επισκέψεις από άστεγους και διαβιούντες σε συνθήκες αστεγίας συμπολίτες μας. Εκτός από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χρηματοδοτούμε από ίδιους πόρους ένα πρόγραμμα στήριξης συμπολιτών μας στον Δήμο Περάματος, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Οταν αναλάβαμε το 2019, δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία δαπάνη, έληγε ο χρόνος υλοποίησης και το πρόγραμμα όδευε προς ακύρωση. Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Περάματος, παρατείναμε τη χρονική του διάρκεια, ανακατανείμαμε τον προϋπολογισμό και σήμερα ωφελούμενες του Κοινωνικού Εστιατορίου είναι 180 οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν δύο γεύματα ημερησίως και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, ενώ ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι 400 οικογένειες. Ακόμα, στο στάδιο της δημοπράτησης είναι το έργο για τη δημιουργία πέντε παιδικών χαρών ΑΜΕΑ, μία σε κάθε δήμο, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000,00 ευρώ, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα ψυχαγωγίας, χωρίς συνθήκες αποκλεισμού, σε μια ευαίσθητη ομάδα συνανθρώπων μας, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ. Τέλος, πρόσφατα ολοκληρώθηκε από την ΚΤΥΠ, έπειτα από πολυετή αναμονή, η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των παθολογικών κλινικών του 1ου ορόφου του Νοσοκομείου της Νίκαιας, έργο για το οποίο έχουμε δεσμεύσει 4.906.000 ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου, το οποίο για όσους έχουν επισκεφθεί τις παθολογικές κλινικές αποτελεί τη μόνη λύση για τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας σε θαλάμους οκτώ και δέκα κρεβατιών. 

Πείτε μας λίγα λόγια για το πλάνο σας για τον Πειραιά, αλλά και για τα έργα της Περιφέρειας μέσω του νέου ΕΣΠΑ.  

Οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, παρά το γεγονός ότι από τη δεκαετία του ’80 έχουν τρέξει πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, παρουσιάζουν σημαντικό έλλειμμα σε κρίσιμες υποδομές σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι μεγαλύτερες επενδύσεις ήταν το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, ο νέος προβλήτας κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, το Χατζηκυριάκειο κτίριο και ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή της Λαχαναγοράς. Αρκετά από τα παραπάνω έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η συνέχισή τους μέσω του νέου ΕΣΠΑ, 2021-2027. Ως νέα διοίκηση, αναμένουμε τη δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων του ΠΕΠ Αττικής και προετοιμαζόμαστε δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στην ένταξη αντιπλημμυρικών έργων, που θα θωρακίσουν την ευρύτερη περιοχή και θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα, αλλά και σε έργα ανάδειξης του παραλιακού μετώπου, από την Πειραϊκή Ακτή και το ΣΕΦ, ώστε μαζί με τα έργα του Φαληρικού Ορμου να αποτελέσουν έναν ενιαίο χώρο περιπάτου, με πράσινο και ήπιες χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. 

Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά;

Θέλω να επισημάνω ότι με την καθοδήγηση του περιφερειάρχη μας, Γιώργου Πατούλη, συνεχίζουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας, παρ’ όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια, τόσο από την πανδημία του COVID-19 όσο και από την ενεργειακή κρίση. Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και επιτέλους να πραγματοποιηθούν τα έργα υποδομών που επί δεκαετίες δεν είχαν γίνει.