Τρ. Μαρ 19th, 2024

Συνάντηση Τζιτζικώστα με τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη

Ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τρεις πίνακες, που απεικονίζουν την προτομή του Μ. Αλέξανδρου, το στεφάνι και τη λάρνακα της Βεργίνας, οι οποίοι κοσμούσαν τους τοίχους του γραφείου του Περιφερειάρχη και αμέσως ο κ. Τζιτζικώστας τους ξεκρέμασε και τους δώρισε στον κ. Τσούνη.

Συνάντηση με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζ. Τσούνη είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας στη δυτική Θεσσαλονίκη, παρουσία της Γενικής Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Elizabeth KLee.

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Τσούνης συζήτησαν για τις υποδομές στη Θεσσαλονίκη, για το λιμάνι, το αεροδρόμιο τη ΔΕΘ, τα Πανεπιστήμια και το μεγάλο έργο της ενοποίησης και ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, σε μήκος 40 χλμ., αλλά και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η συνεργασία σε επίπεδο επενδύσεων, αλλά και εκπαίδευσηςπολιτισμού και τουρισμού.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να συνεχίσουν την καλή συνεργασία, που υπήρχε και με τον απερχόμενο Πρέσβη Geoffrey RPyatt, αλλά και να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο Περιφερειάρχης υποδέχτηκε τον κ. Τσούνη και την κ. Lee, στο γραφείο του και ξενάγησε τον κ. Τσούνη στη Θεσσαλονίκη, από την ταράτσα του κτιρίου, όπου φαίνεται πανοραμικά το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα.

Μετά το πέρας της συνάντησης των δυο ανδρών ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας καλός φίλος της Ελλάδας, αλλά ένας Έλληνας στην καρδιά. Φεύγω από αυτή τη συνάντηση κατενθουσιασμένος, διότι γνώρισα έναν άνθρωπο που όχι μόνο αγαπάει και πιστεύει στην Ελλάδα και στις δυνατότητές της, αλλά είναι στη διάθεσή μας για να συνεχίσουμε αυτό που έχουμε κάνει όλα τα τελευταία χρόνια. Να ενισχύσουμε δηλαδή περαιτέρω τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, να τις ενδυναμώσουμε, αλλά και ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά στην περιοχή μας, τη Βόρεια Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία, να συνεργαστούμε προκειμένου αυτή η πολύ καλή σχέση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με τον απερχόμενο Πρέσβη, Pyatt, να συνεχιστεί πια και με τον νέο Πρέσβη. Έναν άνθρωπο που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της περιοχής μας.

Παρουσίασα συνοπτικά τόσο το έργο που υλοποιούμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και τα σχέδιά μας για το μέλλον. Υπάρχει ξεκάθαρα συναντίληψη στο ό,τι θα πρέπει να προχωρήσουμε με μια αναπτυξιακή λογική για την περιοχή. Οι πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζουμε την πολιτική μας ως Περιφέρεια, είναι οι πυλώνες που μπορούν να υποστηριχθούν από την περιοχή και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και ο Πρέσβης είναι και θα συνεχίσει να είναι στη διάθεσή μας, προκειμένου να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Κεντρική Μακεδονία. Επενδύσεις που όχι μόνο φέρνουν επιπλέον εισόδημα στον τόπο μας, αλλά δημιουργούν πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Συμφωνήσαμε επίσης με τον Πρέσβη αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, όπως της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού και είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε ακόμη πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μετά τις συναντήσεις που έχουμε κανονίσει και στην Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ, τις οποίες θα επισκεφτώ αρχές Ιουλίου».

Μάλιστα, ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τρεις πίνακες, που απεικονίζουν την προτομή του Μ. Αλέξανδρου, το στεφάνι και τη λάρνακα της Βεργίνας, οι οποίοι κοσμούσαν τους τοίχους του γραφείου του Περιφερειάρχη και αμέσως ο κ. Τζιτζικώστας τους ξεκρέμασε και τους δώρισε στον κ. Τσούνη.

Ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, με το φίλο μου τον Περιφερειάρχη. Είναι όμορφο όταν μια συνάντηση ξεκινά ανάμεσα σε έναν Περιφερειάρχη κι έναν Πρέσβη, αλλά καταλήγει ως μια συνάντηση μεταξύ δυο φίλων, που γνωρίζονται πολύ καιρό μεταξύ τους. Ο Περιφερειάρχης έχει απίστευτη γενναιοδωρία πνεύματος. Τον ευχαριστώ για το δώρο του, που είναι δείγμα της φανταστικής μακεδονικής τέχνης. Θα κρεμάσω τους πίνακες στην κατοικία του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην Αθήνα και είναι το σπίτι του Τζέφερσον, όπου κατοικεί ο εκάστοτε Αμερικανός πρέσβης από το 1947. Θα τους κρεμάσω με υπερηφάνεια στους τοίχους και θα νιώθω την υπερηφάνεια της Μακεδονίας, κάθε φορά που τους βλέπω. Είναι δείγματα μιας όμορφης πόλης, μιας όμορφης κουλτούρας, μιας όμορφης Ιστορίας, που προσωπικά θαυμάζω.

Η Θεσσαλονίκη είναι αγαπημένη μου πόλη, διότι ο πατέρας μου Δημήτρης με έφερε εδώ όταν ήμουν νέος, με πήγε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και μου μίλησε, μου έδωσε μαθήματα που δίνει ένας πατέρας στον γιο του για τις αξίες, για τις ρίζες μου, τις οποίες μου ζήτησε να μην ξεχάσω. Και τώρα ο γιος μου, που του έδωσα το όνομα του πατέρα μου, τελειώνει το σχολείο στην Αμερική και θα είναι εδώ σε ένα μήνα και θα τον φέρω σ’ αυτή την πόλη που αγαπάω τόσο πολύ. Θα τον πάω στον Άγιο Δημήτριο, όπως με πήγε ο πατέρας μου κι εύχομαι να του δώσω τις ρίζες της οικογένειάς μου, της χώρας μου, τις ίδιες ρίζες που μου έμαθε ο πατέρας μου. Είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Είναι τιμή μου και τύχη, που είμαι Πρέσβης την ώρα που οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες είναι τόσο δυνατές. Ενδυναμώθηκαν περαιτέρω την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν στο Οβάλ Γραφείο συζητώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις και λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος επίσης καταλαβαίνει την Ελλάδα και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο πρόεδρο στην Ιστορία των ΗΠΑ. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών στο Οβάλ Γραφείο και το αντικείμενο της συζήτησης καταδεικνύει τον σεβασμό που έχουν οι ΗΠΑ για τον εταίρο τους την Ελλάδα. Οι δυο ηγέτες μίλησαν για τη γεωστρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα στην περιοχή και η Ελλάδα το αξίζει, διότι ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ήταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος και είναι ένας εταίρος με τον οποίο οι ΗΠΑ θέλουν μαζί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις. Θέλω να ενδυναμώσω αυτή τη διμερή σχέση, προσδοκώ να εργαστώ με τον φίλο μου τον Περιφερειάρχη ώστε να αυξήσουμε τις επενδύσεις και τον τουρισμό στην όμορφη Κεντρική Μακεδονία, διότι κάτι τέτοιο σημαίνει περισσότερες δουλειές στις ΗΠΑ, περισσότερες δουλειές στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Σημαίνει ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη κι αυτό θέλουμε να σημάνει αυτή η σχέση. Είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι μαζί σας και ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας».