Πε. Μαρ 28th, 2024

Ζέρβας στο Delphi Economic Forum: Διεκδικούμε 100 εκατ. ευρώ για να αλλάξουμε τη Θεσσαλονίκη

Πρωταθλητής στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων αναδεικνύεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που διεκδικεί κονδύλια 100 εκατ. ευρώ για έργα στην πόλη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ανακοίνωση για τις χρηματοδοτήσεις που αναμένεται να λάβει ο Δήμος έκανε σήμερα (09/04) από το βήμα του Delphi Economic Forum ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Συναίνεση στη βάση μιας ατζέντας πόλης

Ο κ. Ζέρβας τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός κλίματος συνεργασίας και συναίνεσης στη βάση μιας ατζέντας πόλης και μιας κοινής προσπάθειας για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα πρέπει να έχει «διαχρονικούς συμμάχους».
Απέναντι στη μακρά εμπειρία διχασμού στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ζέρβας αντέταξε αυτό που συνηθίζει να αποκαλεί ως «συμμαχία του καλού και της δημιουργίας». «Αυτό που οφείλουμε στους πολίτες πρέπει να το κάνουμε εφαρμόσιμη πραγματικότητα μέσα στον ορίζοντα αυτής της δεκαετίας, η οποία πιστεύω ότι θα είναι η δεκαετία της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «η πόλη μας είναι πάνω από όλα» και ζητώντας «αξιοπιστία σε αυτά που σχεδιάζουμε, διεκδικούμε και υλοποιούμε».

«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει»
Συμμετέχοντας στη συζήτηση με θέμα «Η Ελλάδα ως επενδυτικός κόμβος: Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης: Υποδομές- Ανθρώπινοι Πόροι – Επενδύσεις», ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη αλλάζει» και έθεσε τον στόχο της ανάδειξης της πόλης σε έναν δεύτερο πόλο ανάπτυξης στη χώρα και σε ένα σημαντικό επενδυτικό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως ενδεικτικά το μετρό, το λιμάνι, τα γήπεδα, η νέα ΔΕΘ και το Μουσείο Ολοκαυτώματος, παρουσιάζοντας συγχρόνως σειρά έργων που προχωρούν από τον Δήμο, όπως ο σχεδιασμός για τη νέα Αριστοτέλους, οι αναπλάσεις στις γειτονιές, κ.ά

Στην τοποθέτησή του ο κ. Ζέρβας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη Cisco στο εμβληματικό κτίριο των παλαιών σφαγείων.
Ο ίδιος τόνισε ότι το Κέντρο αυτό δημιουργήθηκε στοχευμένα στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, «σε ένα κομμάτι της πόλης, στο οποίο πιστεύουμε πάρα πολύ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζέρβας, στις 12 Απριλίου το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων διοργανώνει το πρώτο του μεγάλο συνέδριο για τις πόλεις του μέλλοντος, στο οποίο θα εκπροσωπηθούν 200 δήμοι κι εταιρείες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ακόμη ότι το συγκεκριμένο κέντρο έχει ήδη να παρουσιάσει ένα πολύ σημαντικό έργο, αφού μεταξύ άλλων έχει συνάψει πάνω από 30 μνημόνια με σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες και έχει υλοποιήσει σημαντικά προγράμματα κυρίως για τους νέους.