Πε. Απρ 18th, 2024

Συνέντευξη του δημάρχου Ηρακλείου στο e-ota: Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, το Ηράκλειο εξακολουθεί να αναπτύσσεται

* Στον Σωτήρη Πολύζο

Λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, και παρά τις δυσκολίες που έχουν δημιουργήσει οι πολλαπλές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, πλέον και ενεργειακή) το Ηράκλειο συνεχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο με σημαντικά έργα υποδομών και μεγάλες αναπλάσεις, όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στο e-ota o Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Ο Δήμαρχος αναφέρεται και στην κοινωνική πολιτική του Δήμου καθώς σε και πρωτοποριακές δράσεις στήριξης των ευπαθών ομάδων, όπως η πρόσφατη  συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη: 

  • Κύριε Δήμαρχε διαβάσαμε πρόσφατα για μια πολύ σημαντική συνεργασία του Δήμου με το ΚΕΘΕΑ. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για αυτήν;

«Πράγματι, τον  Δεκέμβριο του 2021 υπογράψαμε σύμβαση με το ΚΕΘΕΑ με την οποία επισημοποιήθηκε η συνεργασία μας με στόχο την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων.

Συγκεκριμένα, παραχωρήσαμε για τρία χρόνια στο ΚΕΘΕΑ το δικαίωμα εκμετάλλευσης των ελαιοδέντρων που βρίσκονται σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου. Με αυτόν τον τρόπο οι ωφελούμενοι του Κέντρου έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στην καλλιέργεια των ελαιοδέντρων και στη συγκομιδή του ελαιολάδου, πράγμα ιδιαιτέρως χρήσιμο στην προσπάθειά τους για επανένταξη. Μάλιστα, το ΚΕΘΕΑ θα κρατάει το μεγαλύτερο ποσοστό του παραγόμενου ελαιολάδου (75%) ενώ το υπόλοιπο, μέσω των κοινωνικών μας δομών, θα διανέμεται σε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Και μπορώ να σας πω ότι επειδή βρέθηκα πρόσφατα στα συγκεκριμένα ακίνητα,  το κέφι και η όρεξη με την οποία εργάζονται τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ, μας γέμισαν με χαρά και ικανοποίηση. Κατά τη γνώμη μας, τέτοιου είδους δράσεις συνιστούν ουσιαστική κοινωνική πολιτική».

 

  • Ποιες άλλες είναι οι βασικές προτεραιότητες αυτήν την περίοδο, πέρα από την κοινωνική πολιτική;

«Η κοινωνική πολιτική υπήρξε έτσι κι αλλιώς βασική μας προτεραιότητα από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου. Ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια βέβαια, εξαιτίας και της πανδημίας, δώσαμε ακόμα μεγαλύτερο βάρος εκεί, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δομών και υπηρεσιών, ούτως – ώστε ουδείς συμπολίτης μας να νιώθει μόνος και αβοήθητος. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε και μέσα στην νέα κρίση που διανύουμε.

Παράλληλα εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση σε μεγάλα έργα υποδομών, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Για παράδειγμα εδώ και λίγες εβδομάδες, έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση 150 χιλιομέτρων του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στο Ηράκλειο, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Όταν ολοκληρωθεί, μαζί και με άλλα που έχουν εκτελεστεί ή εκτελούνται, θα έχουμε αντικαταστήσει περίπου 250 χιλιόμετρα από το παλιό δίκτυο. Τα παραπάνω, συνδυαστικά με μια σειρά ακόμα έργων της Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ηρακλείου, πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην οριστική επίλυση του σημαντικότερου και σίγουρα του πλέον διαχρονικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη μας, αυτού της ελλιπούς υδρεύσεως».

 

  • Ποια άλλα έργα προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα και ποιο το όραμά σας για το Ηράκλειο;

«Δεν προγραμματίζουμε απλώς, τα εκτελούμε. Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι μέχρι τον προσεχή Μάιο, πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο της αναπλάσεως του κέντρου του Ηρακλείου. Άλλη μια  πολύ σημαντική  παρέμβαση που έχει ήδη  αλλάξει προς το καλύτερο την περιοχή στην οποία υλοποιείται,  ενώ αναμένουμε ότι θα έχει και πολλαπλά οφέλη, οικονομικά, τουριστικά, λειτουργικά, αισθητικά, για ολόκληρη την πόλη.

Γενικά στο Ηράκλειο τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά και σημαντικά έργα: δημιουργούμε νέους κοινόχρηστους χώρους και δεκάδες καινούργιες και σύγχρονες παιδικές χαρές, ετοιμαζόμαστε για την δεύτερη φάση παρέμβασης στα Ενετικά Τείχη , με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του μνημείου και την ένταξή του στην καθημερινότητα των δημοτών, προχωράμε βήμα – βήμα για την δημιουργία ενός πρωτοποριακού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας με έμφαση στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των απορριμμάτων, ετοιμάζουμε αμέσως μετά το Πάσχα το μεγαλύτερο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην πόλη μας, καθώς οι λακκούβες αποτελούν μόνιμο και δίκαιο παράπονο των δημοτών,  και αρκετά ακόμα που δεν μας παίρνει ο χώρος να αναπτύξω,

Θα σας πω εν κατακλείδι ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες και τα δεδομένα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα, το Ηράκλειο εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται σε μια πόλη σύγχρονη, λειτουργική, περιβαλλοντικά φιλική και προσβάσιμη για όλους».

 

  • Κύριε Δήμαρχε, κλείνοντας, με όλα όσα συμβαίνουν αυτήν την στιγμή στον κόσμο, ανησυχείτε για την επερχόμενη τουριστική περίοδο;

«Οι προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2022, όσον αφορά στον τουρισμό, ήταν μέχρι πρότινος ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές για τον τόπο μας. Αλλά από τη μία η πανδημία που επιμένει, από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του, είναι λογικό να μας δημιουργούν ανησυχία.

Εντούτοις παραμένω αισιόδοξος. Το Ηράκλειο έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη  τουριστική δυναμική. Το 2017 μάλιστα αναδείχθηκε ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη ενώ παραμένει ψηλά σε όλες τις σχετικές έρευνες.  Εμείς, ως Δήμος Ηρακλείου εργαζόμαστε καθημερινά και βάζουμε τις βάσεις με έργα αναπτυξιακής προοπτικής σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητάς μας,  ώστε σε συνεργασία πάντα και με τους αρμόδιους φορείς του τουρισμού, να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την προαναφερθείσα δυναμική».

 

* Δημοσιεύτηκε στο ένθετο e-ota του secret της Εφημερίδας Παραπολιτικά