Πα. Απρ 19th, 2024

Έξυπνες πόλεις: Σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα σε πολλούς δήμους της χώρας

Από τον Οκτώβριο του 2021 η εταιρεία DOTSOFT AE λειτουργεί μαζί με την ανώνυμη εταιρεία του Δήμου Τρικκαίων – e-trikala AE το πρώτο επιχειρησιακό κέντρο λειτουργίας έξυπνης πόλης, όπως ανακοίνωσε η DOTSOFT AE.

Η εταιρεία ξεκίνησε την ανάπτυξη πλατφόρμας διαχείρισης και αξιοποίησης δεδομένων έξυπνης πόλης το 2015 και πλέον περισσότερες από είκοσι ελληνικές πόλεις την αξιοποιούν καθημερινά. Με έδρα την Θεσσαλονίκη και γραφεία στα Ιωάννινα, στα Τρίκαλα και στο Ηράκλειο απασχολεί περισσότερους από 50 εξειδικευμένους μηχανικούς Η/Υ, αναλυτές και ειδικούς στην επεξεργασία δεδομένων που παράγονται από εφαρμογές έξυπνης πόλης. Η πλατφόρμα SmartisCity (www.smartiscity.gr) έχει εγκατασταθεί σε μεγάλους Δήμους όπως η Καλαμαριά, η Πάτρα, η Πρέβεζα, η Αλεξανδρούπολη, η Ρόδος, η Δράμα και σε μικρότερους Δήμους όπως η Ζίτσα, το Πωγώνι, το Ζαγόρι και οι Φιλιάτες ικανοποιώντας τις πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις των ελληνικών Δήμων.

Το όραμα της εταιρείας από τα πρώτα βήματα ήταν η ανάπτυξη μιας λύσης βασισμένης σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (big data) που όμως θα λειτουργούσε στο ιδιαίτερο περιβάλλον των ελληνικών Δήμων γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπήρχαν και υπάρχουν έως σήμερα. Η πορεία της εταιρείας έως σήμερα δείχνει ότι η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των Δήμων είναι μεγάλο.

Η DOTSOFT AE έχοντας σήμερα πάνω από είκοσι (20) παραγωγικά έργα με την πλατφόρμα έξυπνης πόλης SmartisCity γρήγορα αντιλήφθηκε ότι το μεγάλο στοίχημα αυτών των έργων δεν είναι απλά η εγκατάσταση μιας τέτοιας λύσης έξυπνης πόλης, αλλά η καθημερινή λειτουργία των συστημάτων και η αξιοποίηση των δεδομένων που παράγονται και βοηθούν στην λήψη αποφάσεων κάνοντας πιο αποδοτικούς τους σύγχρονους Δήμους. Η επένδυση σε λύσεις έξυπνων πόλεων όταν οι εφαρμογές δεν είναι καθημερινά σε χρήση καταλήγει να μην είναι άμεσα κατανοητή η αξία της επένδυσης από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με σύνθημα της την φράση: «Τα έξυπνα συστήματα μιας πόλης παράγουν αξία μόνο όταν τα λειτουργούμε σωστά» και σε πλήρη συνεργασία με την e-trikala AE και τον Δήμο Τρικκαίων η εταιρεία DOTSOFT AE εγκαινίασε το πρώτο κέντρο λειτουργίας έξυπνης πόλης στην Ελλάδα αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της αλλά και την εμπειρία των στελεχών της αναπτυξιακής δημοτικής επιχείρησης στον σχεδιασμό ενός ευέλικτου και παραγωγικού κέντρου λειτουργίας. Τα εξειδικευμένα στελέχη που λειτουργούν καθημερινά το κέντρο ελέγχου έξυπνης πόλης ονομάζονται Datagers (είναι οι Managers των data), είναι οι ειδικοί data experts που κάνουν τις έξυπνες πόλεις να λειτουργούν. Είναι οι data managers. Οι Datagers (www.datagers.gr) είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια που προσφέρουν υπηρεσίες data management ειδικά για έξυπνες πόλεις.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το πρώτο κέντρο λειτουργίας έξυπνων πόλεων επισκέφτηκαν ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, οι υφυπουργοί Γιώργος Γεωργαντάς και Θοδωρής Λιβάνιος και ο γενικός γραμματέας Λεωνίδας Χριστόπουλος, με τον δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και είδαν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του με τους Datagers (https://www.voria.gr/article/pierrakakis-xekiname-to-programma-ton-exipnon-poleon).

To Κέντρο Λειτουργίας Έξυπνης Πόλης αποτελεί τον εγκέφαλο μιας σύγχρονης και ψηφιακής πόλης, ενσωματώνοντας και διασυνδέοντας πληροφορίες και διαδικασίες από διαφορετικά συστήματα. Είναι μία πρωτοποριακή υπηρεσία της εταιρείας DOTSOFT AE η οποία διασφαλίζει την πλήρη αξιοποίηση των συστημάτων και των έξυπνων εφαρμογών αποδεσμεύοντας τους Δήμους από την οργάνωση μίας τέτοιας δομής.

Ποιοι είναι και τι υπηρεσίες προσφέρουν οι Datagers και το κέντρο λειτουργίας έξυπνης πόλης της DOTSOFT:

  • Υποστήριξη, λειτουργία και διαχείριση κάθε πλατφόρμας έξυπνης πόλεις ανεξάρτητα από πάροχο
  • Διαχείριση, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, με σύνταξη αναφορών για κάθε έξυπνη πόλη ώστε να υπάρχει όσο πιο σωστή λήψη αποφάσεων
  • Χρήση συστημάτων επιχειρησιακής ευφυίας (ΒΙ) και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για την οπτικοποίηση και ανάλυση των δεδομένων της έξυπνης πόλης
  • Δυνατότητα να λειτουργήσουν απομακρυσμένα τα συστήματα της έξυπνης πόλης με το μοντέλο Smart City Operation Center as a Service
  • Διαχείριση όλων των δεδομένων της έξυπνης πόλης από το επιχειρησιακό κέντρο GiSeMi στα Τρίκαλα, την πόλη της καινοτομίας και της τεχνολογίας