Πα. Οκτ 11th, 2024

Παπαστεργίου: Κανείς μας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχει έστω κι ένας άστεγος συνάνθρωπος μας

Η «Αναγκαιότητα της Στεγαστικής Πολιτικής και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ήταν το θέμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε, διαδικτυακά, την Πέμπτη (16/12) με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνδιοργάνωση με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ ΑΟΤΑ και το Ίδρυμα Heinrich Boell.

Τη διαδικτυακή εκδήλωση χαιρέτησαν ο κος Δημήτρης Παπαστεργίου – Πρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Τρικκαίων, η κα Μαρία Καραγιάννη – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, ο κος Σίμος Δανιηλίδης – Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Αντιπρόεδρος ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής ΚΕΔΕ και ο κος Μιχάλης Κούπκας – Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Θεσσαλονίκης. Ανέδειξαν τις πολύπλευρες διαστάσεις του ζητήματος της στέγασης και τις αστικές προκλήσεις με τις οποίες συνδέεται, την ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών πολιτικών στέγασης που μπορούν να απαντήσουν στον στεγαστικό αποκλεισμό, όπως και η αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια.

Όπως επισήμανε ο κος Δ. Παπαστεργίου, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της αστεγίας και της στεγαστικής επισφάλειας. Απαιτείται η ένωση όλων των δυνάμεων για τη λύση του προβλήματος, που απειλεί την κοινωνική συνοχή των πόλεων μας. Ο κος Παπαστεργίου έκανε λόγο για τη δημιουργία νέας γενιάς επισφαλώς στεγασμένων ή εν δυνάμει αστέγων, που λόγω της οικονομικής κρίσης, του αυξημένου κόστους ζωής ή του αυξημένου ενεργειακού κόστους, συναντώνται τακτικότερα πλέον στα συσσίτια και τις κοινωνικές δομές των Δήμων.

Η κα Μαρία Καραγιάννη αναφέρθηκε διεξοδικά στην πρωτοβουλία της ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ να διεξάγει σε συνεργασία με το ΑΠΘ, μελέτη για την κοινωνική και προσιτή κατοικία στη Θεσσαλονίκη, το 2020, η οποία παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή συζήτηση. Τόνισε ότι η συνεργασία της ΜΑΘ με την ΚΕΔΕ στοχεύει στη διάχυση της πληροφορίας σε Δήμους και κοινωνικούς εταίρους έτσι ώστε να υπάρχει κοινή αντίληψη και κοινή προσπάθεια στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου του στεγαστικού αποκλεισμού και να εξασφαλιστεί το θεμελιώδες δικαίωμα στη στέγαση.

Η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, ως επιχειρησιακός βραχίονας των Δήμων της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, ανέλαβε σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις της πόλης, τον σχεδιασμό της Στρατηγικής του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Κοινωνική και Προσιτή Κατοικία και την καταπολέμηση του κοινωνικού αυτού φαινομένου. Ο σχεδιασμός αυτός υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT III και το δίκτυο Ευρωπαϊκών πόλεων ROOF. Για τις ενέργειες συμμετοχικού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο, η ΜΑΘ έλαβε, τον περασμένο Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Βραβείο στεγαστικής καινοτομίας από το Habitat International. Κλείνοντας, ενημέρωσε ότι η σημαντικότερη δομική παρέμβαση που υλοποιείται ήδη, είναι η δημιουργία ενός Φορέα Παροχής Κοινωνικής και Προσιτής Κατοικίας. Ο Φορέας επικεντρώνεται στη δημιουργία δεξαμενής κατοικιών με σκοπό να διατεθούν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, με προσιτές τιμές και με κοινωνικά κριτήρια.

Ο κος Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εξασφάλιση του δικαιώματος στην στέγαση πρέπει να αναδειχθεί σε κεντρικό, τονίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση την τελευταία δεκαετία αποτελεί το μοναδικό θεσμό άσκησης κοινωνικής πολιτικής στη χώρα, έχοντας υλοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της στέγασης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Ο κος Μιχάλης Κούπκας αναφερόμενος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι η διοίκηση έχει εγκαίρως αντιληφθεί ότι το στεγαστικό ζήτημα είναι κομβικό για μια ισορροπημένη αστική ανάπτυξη και επισήμανε ότι η στεγαστική πολιτική του Δήμου περιλαμβάνει δομικές παρεμβάσεις καθώς δομικά είναι και τα προβλήματα και οι προκλήσεις που εστιάζονται ουσιαστικά στην έλλειψη κοινωνικής και οικονομικά προσιτής κατοικίας στην πόλη.

Παράλληλα στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν μελέτες για το στεγαστικό ζήτημα που έχουν ολοκληρωθεί στη Θεσσαλονίκη και στη Νάουσα, καθώς και προτάσεις διαμόρφωσης αποτελεσματικών παρεμβάσεων και πολιτικών για μια ολιστική απάντηση στην πρόκληση που επηρεάζουν όλο και πιο διευρυμένα στρώματα της κοινωνίας μας, με τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναδεικνύεται καίριας σημασίας στη χάραξη στεγαστικής πολιτικής και στην υλοποίηση συναφών δράσεων και παρεμβάσεων.