Πε. Μαρ 28th, 2024

Ζέρβας: Έργα με προϋπολογισμό – ρεκόρ για τη Θεσσαλονίκη το 2022 – Αγγίζει τα 36,5 εκατ. το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου

Έργα με προϋπολογισμό – ρεκόρ, που αγγίζει τα 36,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη νέα χρονιά, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας στην κεντρική τοποθέτησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα συζητήσει το θέμα στην χθεσινή συνεδρίασή του.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για ένα “ρεαλιστικό και αναπτυξιακό” τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί στην κατεύθυνση της οικονομικής ανασυγκρότησης της πόλης. Το τεχνικό πρόγραμμα για την καινούρια χρονιά είναι υψηλότερο κατά περίπου 11 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτό του 2020, ενώ παλαιότερα οι προϋπολογισμοί για τεχνικά έργα κυμαίνονταν μεταξύ 20 και 22 εκατ. ευρώ, στο ύψος δηλαδή στο οποίο διαμορφώνεται σήμερα ο προϋπολογισμός μόνο για το σκέλος των έργων που αφορούν τον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας.

Ισορροπία ανάμεσα σε εμβληματικά έργα και σε παρεμβάσεις καθημερινότητας

Μιλώντας για τη φιλοσοφία του τεχνικού προγράμματος που έχει συνταχθεί για την καινούρια χρονιά, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι υπάρχει μια “ισορροπία ανάμεσα σε μεγάλα εμβληματικά έργα αλλά και σε παρεμβάσεις καθημερινότητας”. Όπως πρόσθεσε, προβλέπονται παρεμβάσεις σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, που μάλιστα στο μεγαλύτερο μέρος τους θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, δίδεται έμφαση στην ωρίμανση και στην κατασκευή μεγάλων έργων, όπως η πλατεία Αριστοτέλους, η πλατεία Διοικητηρίου, η επέκταση της παλιάς παραλίας με ντεκ, το κτιριακό συγκρότημα των πρώην Στάβλων Παπάφη, κ.ά. Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, υλοποιείται ένα τεράστιο κατασκευαστικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την ανασυγκρότηση της οικονομικής δραστηριότητας στις γειτονιές της πόλης.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα, εκτός από ρεαλιστικό, “φιλόδοξο”, γιατί, όπως είπε, στοχεύει να προσδώσει νέο πρόσωπο στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα αποτελεί βάση διεκδίκησης μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων.

Απομακρύνονται οι λαμαρίνες από την πλατεία Ελευθερίας

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες από την πλατεία Ελευθερίας κι ο χώρος να αποδοθεί και πάλι στους δημότες, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την οριστική αξιοποίησή του. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει τη διερεύνηση της δυνατότητας να δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ παράλληλα με την επιφανειακή διαμόρφωση και ανάδειξη του χώρου σε πάρκο μνήμης και αναψυχής.
Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξάλλου, ο κ. Ζέρβας έκανε ξεχωριστή αναφορά στην απομάκρυνση των λαμαρίνων από τους σταθμούς του μετρό, υπογραμμίζοντας ότι “η πόλη ανασαίνει”.