Πα. Μαρ 29th, 2024

Πατούλης: Στην Αττική εφαρμόζουμε το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης βιοαποβλήτων στην ΕΕ

Τον κομβικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι Περιφέρειες στην εθνική προσπάθεια για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρώπη Γ. Πατούλης, σε παρέμβαση του στην ενημερωτική ημερίδα για τις πρακτικές Βιο-Οικονομιας για όλα τα τοπικά επίπεδα, που διοργανώθηκε από την Q-Plan International, με τη συμμετοχή όλων των εταίρων του Transition2BIO, στο πλαίσιο της 19ης Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Περιοχών και Πόλεων.

Ο κ. Πατούλης αφού επισήμανε πως ζούμε σε μία εποχή μεγάλων απειλών και προκλήσεων εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.

«Με το πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων που εφαρμόζουμε αναμένεται η εξοικονόμηση πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων»

Στην παρέμβαση του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο ρόλο των Περιφερειών και γενικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, εστιάζοντας στη διαχείριση των βιοαποβλήτων, όπου όπως τόνισε, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην Αττική.

«Τα βιοαπόβλητα αποτελούν σχεδόν 40% του συνόλου των οικιακών αποβλήτων και είναι αυτά που δημιουργούν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στους χώρους ταφής όπως βιοάεριο, στραγγίσματα και έντονες οσμές. Επομένως εκτρέποντας βιοαπόβλητα από την ταφή, μειώνουμε στην πράξη τις επιπτώσεις των χώρων ταφής και αυξάνουμε τη διάρκεια ζωής αυτών» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Με αυτό το πρόγραμμα επιδιώκουμε την άμεση και καθημερινή συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας τόσο στην ανακύκλωση των βιοαποβλήτων όσο και στην αξιοποίηση των προϊόντων από την επεξεργασία αυτών. Τα βιοαπόβλητα είναι το μοναδικό ρεύμα αποβλήτων που μπορεί να κλείσει τον κύκλο του τοπικά, δίνοντας σε όλους τους πολίτες την ευκαιρία να συμμετέχουν και να καταλάβουν τι είναι βιο- οικονομία.

Αναπτύσσοντας το δίκτυο των αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Αττική,  επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε την βιο- οικονομία στην πράξη, συνδυάζοντας περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη»

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης βιοαποβλήτων στην ΕΕ, με συνολικό προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνοντας πως το 2022 θα αρχίσουν να δημοπρατούνται πάνω από 15 αποκεντρωμένες μονάδες σε όλη την Περιφέρεια και σημείωσε: « Η ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας και να εξοικονομήσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο δήμων».  

Παράλληλα ανέφερε πως η Περιφέρεια δίνει στους δήμους τα εργαλεία να εφαρμόσουν τοπικά προγράμματα ανακύκλωσης βιοαποβλήτων και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη διανεμηθεί 80 νέα υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα και 9.000 καφέ κάδοι στους δήμους για να επιταχυνθεί η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων ενώ εντός του έτους αναμένεται να αρχίσει η διανομή άλλων 100 απορριμματοφόρων σε όλους τους δήμους.

«Ήδη παράγουμε περίπου 5.000 τόνους κόμποστ το χρόνο από διαλεγμένα βιοαπόβλητα, με πολύ καλή ποιότητα. Το κόμποστ αυτό το ενσακίζουμε και το διαθέτουμε δωρεάν σε δήμους. Επειδή όμως μας ενδιαφέρει όχι μόνο η περιβαλλοντική αλλά και η οικονομική – αναπτυξιακή διάσταση της οικονομίας φροντίσαμε ήδη και πιστοποιήσαμε το κόμποστ ως υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό, από τον κορυφαίο οργανισμό στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κομποστοποίησης» σχολίασε και τόνισε πως η Περιφέρεια επέλεξε τη διαχείριση των βιοαποβλήτων ως μια βασική, αλλά όχι μοναδική, δράση που θα ανοίξει νέους δρόμους.

«Ανάγκη να αναδειχθεί η βιοικονομία»

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη να αναδειχθεί καλύτερα ο ρόλος της βιο-οικονομίας, «δηλαδή της οικονομίας που στηρίζεται σε οικολογικά ευαίσθητα προϊόντα και υπηρεσίες και γενικότερα στη μετατροπή της βιομάζας σε μία γκάμα από προϊόντα που περιλαμβάνουν από τρόφιμα και φάρμακα έως βιομηχανικά προϊόντα και ενέργεια». Σ΄αυτό το σημείο επικαλέστηκε διάφορα παραδείγματα όπως τη δυνατότητα  να παραχθεί ενέργεια από τον ήλιο μέσω ηλιακών συλλεκτών, αλλά και να παραχθούν ενδύματα από πρωτεΐνες γάλακτος που δεν είναι κατάλληλες προς κατανάλωση και πετιούνται αυτή τη στιγμή.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης και αφού υπογράμμισε πως η ΕΕ, έχει επιλέξει τη Βιοοικονομία ως τομέα στρατηγικής προτεραιότητας για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε πως η Βιοοικονομία ήδη συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εξαγωγές που σχετίζονται με τη Βιοοικονομία υπολογίζονται σε 2,5 τρισεκατομμύρια USD, ή σχεδόν 12,6% του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ στον τομέα εργάζονται πάνω από 25 εκατομμύρια επιστήμονες και εργατικό δυναμικό».