Πα. Ιούλ 19th, 2024

Αυτοψία Πατούλη στα έργα του δικτύου αποχέτευσης στην Παλλήνη – Ύψους 58 εκατ. ευρώ

Τα υπό εξέλιξη έργα κατασκευής του μεγάλου δικτύου αποχέτευσης στην Παλλήνη συνολικού μήκους 172 χλμ, τα οποία υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μαζί με τον Δήμαρχο Παλλήνης Αθ. Ζούτσο.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 58.000.000 ευρώ χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής), μετά και από σχετική πρωτοβουλία του Δήμου Παλλήνης και τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της Διαχειριστικής της Αρχής στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης.

Οι κύριοι Πατούλης και Ζούτσος ξεναγήθηκαν στο εργοτάξιο από τον Αναπληρωτή Διευθύντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιο Τόσιο και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Αθ. Αυγερινού.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική σύμβαση για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου Παλλήνης υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο και το έργο βρίσκεται πλέον σε πλήρη ανάπτυξη.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που εκτελούνται αυτό το διάστημα στη χώρα μας, το οποίο αναμένεται να βάλει οριστικό τέλος στην, επί δεκαετίες, υποβάθμιση της υγείας, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων ενός εκ των μεγαλύτερων Δήμων της Ανατολικής Αττικής, δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για την περιοχή.

Επιπλέον, θα απαλλάξει τους κατοίκους από το κόστος εκκένωσης βόθρων που φθάνει έως και 2.000 ευρώ το χρόνο, ενώ εξασφαλίστηκε η δωρεάν σύνδεση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο.

Παράλληλα αποτελεί ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο έργο αφού θα κατασκευαστούν παράλληλα, σε μια εργολαβία, το πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο, συνολικού μήκους 172 χλμ., 13 αντλιοστάσια για τη μεταφορά των λυμάτων προς Ψυτάλλεια καθώς και οι πάνω από 9.000 συνδέσεις με τα ακίνητα, προκειμένου μόλις ολοκληρωθεί το έργο να είναι στη διάθεση των πολιτών απολύτως λειτουργικό. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ολοκληρωθεί πλήρως σε 48 μήνες (4 έτη) από την υπογραφή της σύμβασης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Ξεκίνησε ένα έργο πνοής με ισχυρό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο, για το Δήμο Παλλήνης αλλά και ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Ένα έργο που μετά από δεκαετίες αναμονής γίνεται πραγματικότητα και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση των κατοίκων όλης της Αν. Αττικής. Η Αυτοδιοίκηση απέδειξε για άλλη μία φορά πως όταν ενώνει τις δυνάμεις της, τα οφέλη για τους πολίτες είναι πολλά και σημαντικά. Με στοχευμένα έργα συμβάλλουμε στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα αναβαθμίζουμε την αξία γης και μειώνουμε σταδιακά τα πρόστιμα που καταβάλλει το ελληνικό κράτος, λόγω μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ΕΥΔΑΠ για τη στενή συνεργασία που έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη δρομολόγηση και υλοποίηση κρίσιμων αποχετευτικών έργων στην Ανατολική Αττική αλλά και το Δήμο Παλλήνης και προσωπικά τον Δήμαρχο Α. Ζούτσο για την αγαστή συμπόρευση».

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθ. Ζούτσος επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Με την έναρξη αυτού του σπουδαίου έργου εκπληρώνεται το διαχρονικό όραμα και αίτημα, όλων των κατοίκων της Αν. Αττικής και δικαιώνεται ο αγώνας που δώσαμε, ως Δημοτική Αρχή, από το 2011, κόντρα στα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Το έργο της αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση κι ένα έργο πολιτισμού».

Παράδοση κάδων εσωτερικής ανακύκλωσης στο Δήμο Παλλήνης από την Περιφέρεια Αττικής

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Δήμο Παλλήνης ο Περιφερειάρχης παρέδωσε στον Δήμαρχο Αθ. Ζούτσο κάδους ανακύκλωσης, εσωτερικού χώρου για τη χωριστή συλλογή πλαστικών, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών.

Η παράδοση-παραλλαβή έγινε στο Δημαρχείο Παλλήνης, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Θ. Αυγερινού. Οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε κτίρια και εγκαταστάσεις του Δήμου Παλλήνης.

Με την ευκαιρία, οι κ.κ. Ζούτσος και Πατούλης, επισκέφτηκαν και το Κινητό Σημείο Ανακύκλωσης, του προγράμματος The Green City, το οποίο έκανε την εβδομαδιαία στάση του, έξω από το Δημαρχείο Παλλήνης, στον Γέρακα.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης, καλωσόρισε τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον ευχαρίστησε για την συνεργασία και στον τομέα της ανακύκλωσης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Προτεραιότητα και στόχος μας είναι σε συνεργασία με τους Δήμους να γυρίσουμε σελίδα στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και να περάσουμε σε μία νέα εποχή που η διαχείριση τους θα γίνεται με τρόπο βιώσιμο και αποτελεσματικό. Μια διαδικασία η οποία θέλει χρόνο και τη συμμετοχή όλων μας. Εδώ, βρήκαμε ευήκοα ώτα, σε έναν Δήμο που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στον τομέα του περιβάλλοντος. Η προσπάθεια αυτή μας θέλει όλους συμμέτοχους και ενωμένους, ώστε να λειτουργούμε σαν συνεχόμενοι κρίκοι, σε μια μεγάλη αλυσίδα».

Ο κ. Ζούτσος τόνισε: «Ο Δήμος Παλλήνης δίνει προτεραιότητα , στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση κι έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του, προς την κατεύθυνση αυτή. Ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ανακύκλωσης, , έχουμε δημιουργήσει την πλατφόρμα followgreen, που είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, πρωτοπορώντας πανελλαδικά. Παράλληλα, διοργανώνουμε με μεγάλη επιτυχία, εδώ και εφτά χρόνια τους Μαραθώνιους Ανακύκλωσης στα σχολεία μας, όπου συλλέγουμε ανακυκλώσιμα υλικά που υπερβαίνουν κάθε χρόνο τους δέκα τόνους. Συνεχίζουμε και με άλλες δράσεις, με αρωγό την Περιφέρεια Αττικής».

 

 

 

 

Σχολιάστε