Συνέδριο ΚΕΔΕ – Ζέρβας: Υποδομές, καινοτομία και αποκένρωση οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού και τρία χρόνια από το τελευταίο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι Αυτοδιοικητικοί όλης της χώρας «συναντήθηκαν», διά ζώσης, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, για το ετήσιο τακτικό συνέδριο τους.

Ο δημαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ως οικοδεσπότης καλωσόρισε στην πόλη όλους τους συνέδρους.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τα θέματα καθημερινής ανάγκης, τα οποία θα συζητηθούν στο συνέδριο και μεταξύ άλλων είναι, όπως είπε, η διοικητική μεταρρύθμιση, το μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετατροπή των πόλεων σε έξυπνες πόλεις, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και η αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αποτύπωμα που έχει αφήσει η πανδημική κρίση στα οικονομικά των ΟΤΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι δήμοι έχουν κληθεί να λύσουν μια πολύ δύσκολη εξίσωση, την οποία συνθέτουν η υστέρηση εσόδων με την παράλληλη αύξηση των δαπανών αλλά και με την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα σειράς αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση με επίκεντρο την αποκέντρωση, την επένδυση στη γνώση και στην καινοτομία, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και τις υποδομές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, ειδικά για τον δήμο Θεσσαλονίκης το επιπλέον κόστος κατά την τελευταία διετία υπερβαίνει τα 12 εκατ. ευρώ, με τις έκτακτες επιχορηγήσεις προς τον δήμο από την κυβέρνηση να ανέρχονται σε περίπου οκτώ εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για τη στήριξη της κοινωνίας μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θέτοντας ως παράδειγμα μεταξύ άλλων τις μειώσεις κατά 25% στις οποίες προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης στα δημοτικά τέλη αλλά και τις απαλλαγές και τις ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες καθώς και το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη στήριξη του επιχειρείν.

Ξεχωριστή αναφορά, εξάλλου, έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις πρόσθετες πιέσεις που δημιουργεί η άνοδος του ενεργειακού κόστους, ζητώντας από τη μία πλευρά οικονομική ενίσχυση για τις καταναλώσεις ενέργειας προς τους ΟΤΑ και προτείνοντας από την άλλη στρατηγικές με στόχο τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται από τη διοίκησή του. «Δουλεύουμε καθημερινά για αλλαγές στη Θεσσαλονίκη σε μεγάλη, μεσαία και μικρή κλίμακα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «στο τέλος της δεκαετίας οφείλουμε να παραδώσουμε μια αναβαθμισμένη, βελτιωμένη πόλη στις επόμενες γενιές. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε πως το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όχι μόνο θα αναδείξει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα προτείνει και συγκεκριμένες λύσεις με βασικό γνώμονα την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.