Σα. Απρ 20th, 2024

Συνέδριο ΚΕΔΕ – Παπαστεργίου: Κάνουμε δυναμικό ξεκίνημα στην Αυτοδιοίκηση, θέτουμε ψηλά το πήχη

«Κάνουμε ένα δυναμικό ξεκίνημα ως Αυτοδιοίκηση».

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην ομιλία του με αφορμή την έναρξη των τις τριήμερων εργασιών για το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης.

Με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι σύνεδροι της ΚΕΔΕ ξεκίνησαν από σήμερα το μεσημέρι τις  εργασίες, με τον πρόεδρο της Ένωσης και δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου να τονίζει πως «θέτουμε τον πήχη των προσδοκιών μας ψηλά και με ευκαιρία το συνέδριο, κάνουμε ένα δυναμικό ξεκίνημα ως Αυτοδιοίκηση».

«Ο κόσμος αλλάζει κι εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε από τη θέση του θεατή. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε τολμηρές αλλαγές, που θα μας λύσουν τα χέρια και θα είμαστε πιο χρήσιμοι στους πολίτες», είπε στον αρχικό του χαιρετισμό ο κ. Παπαστεργίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους κατοίκους της Κρήτης που, όπως είπε, «έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους», αναφερόμενος στις σεισμικές δονήσεις, ενώ ευχήθηκε και στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά να «βγει πιο δυνατή από την περιπέτεια της υγείας της».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1, που εκπέμπουν ζωντανά από τη Θεσσαλονίκη, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι «Είχαμε να βρεθούμε τρία χρόνια λόγω εκλογών στην αυτοδιοικηση, εκλογών στην ΚΕΔΕ και μετά βέβαια ήρθε ο covid και τα τελείωσε όλα. Τρία χρόνια μετά και πάλι από κοντά με συνθήκες ιδιάζουσες, με κακοκαιρία σήμερα και αυτό εμπόδισε κάποιους συναδέλφους να ανέβουνε αλλά είμαστε αρκετοί, θα είμαστε πάνω από 500 άτομα».

Για το ποσοστό των εμβολιασμένων δημάρχων ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι «Είναι στο 99%, είχαμε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι ήταν μόνο τρεις οι συνάδελφοι που δεν είχαν εμβολιαστεί και νομίζω ότι εμβολιάστηκαν και αυτοί».

Ερωτηθείς ποιος τίτλος θα έμπαινε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο ίδιος υποστήριξε ότι «Ο τίτλος είναι ο προφανής, την ώρα που βλέπουμε ότι ο κόσμος αλλάζει δεν μπορεί εμείς να μείνουμε στάσιμοι, πρέπει να αλλάξει και η αυτοδιοίκηση. Και για να αλλάξει η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να πιαστούμε από τα βασικά. Να υπάρχουν αρμοδιότητες, να βάλουμε χρονοδιαγράμματα. Όλη αυτή η ιστορία που ταλαιπωρεί εμάς και τους δημότες μας με αρμοδιότητες σε εμάς, περιφέρειες, και τις αποκεντρωμένες πρέπει να τελειώνει. Πρέπει να καθίσουμε να δούμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες, αν πρέπει να υπάρχουν αυτές ως αρμοδιότητες κοινές, να ξεκαθαρίσουμε και να πετάξουμε περίπου τις μισές. Πρέπει να συντονιστούμε και να δούμε ότι μπορούμε μέχρι το Δεκέμβριο να κάνουμε αυτό και το Φλεβάρη να κάνουμε εκείνο».

Ψηφιακή εποχή

Ερωτηθείς αν μπορεί η ψηφιακή εποχή να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, ο κ. Παπαστεργίου απάντησε ότι «Η πανδημία αυτό μας έδειξε. Οι «έξυπνες» πόλεις είναι πόλεις οι οποίες σκέφτονται τους δημότες, κάνουν τη ζωή τους ασφαλέστερη και ευκολότερη. Απόφαση χρειάζεται και πολιτική τόλμη». Και συμπλήρωσε πως δεν χρειάζονται πολλά χρήματα.

«Έξυπνες» πόλεις

Ερωτηθείς πόσες «έξυπνες» πόλεις έχει η Ελλάδα, ο ίδιος είπε πως «Όσο ταλαιπωρούμε ακόμα τους δημότες μας, τους φέρνουμε στο δημαρχείο κάθονται στην ουρά του ΚΕΠ και του Ληξιαρχείου δεν θεωρώ ότι είμαστε «έξυπνοι». Θέλει πολύ δουλειά ακόμη. Προσπαθούμε να μάθουμε να γίνουμε «έξυπνοι» αλλά έχουμε δρόμο ακόμα. Θα ήταν προσβολή για τον κοινό νου να πούμε ότι την ώρα αυτή οι πόλεις μας είναι «έξυπνες». Κάνουμε πολλά πράγματα, κάνουμε δοκιμές, τρέχουμε πιλοτικά, αρχίζουμε και μεγαλώνουμε πιλοτικά και κάνουμε οριζόντιες εφαρμογές αλλά έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει επιστροφή νέων από τα αστικά κέντρα, ο κ.Παπαστεργίου απάντησε ότι «Όχι όσοι θα ήθελα να επιστρέψουν γιατί ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί τόσες πολλές δουλειές αλλά ο νέος ορίζοντας των αυτοκινητοδρόμων, ο Ε65 που πλέον προχωράει φέρνει τα Τρίκαλα πιο κοντά και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και πλέον πολλές εταιρείες έρχονται και συζητάνε, ψάχνονται για logistic center, για data center για διάφορα νέα επαγγέλματα και επιχειρήσεις που θα δώσουν διέξοδο και στο πρόβλημα της ανεργίας».