Τρ. Απρ 23rd, 2024

Συνέδριο ΚΕΔΕ – Ο Δ. Παπαστεργίου στο e-ota: Προτεραιότητα το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το Ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του την ερχόμενη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο στις 16 του μήνα.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο e-ota χαρακτήρισε το επικείμενο συνέδριο κρίσιμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά και τις αλλαγές που επέφερε στη λειτουργία του θεσμού η υγειονομική κρίση.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που θα βρεθούμε δια ζώσης. Λόγω της πανδημίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν αλλάξει πολλά, έχουν δημιουργηθεί νέες ανάγκες και προτεραιότητες», αναφέρει στο e-ota ο πρόεδρος της Ένωσης και Δήμαρχος Τρικκαίων.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαστεργίου στο Συνέδριο θα συζητηθούν τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους δήμους της επικράτειας, ενώ όπως τόνισε το βασικό διακύβευμα του Συνεδρίου θα είναι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, το βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Η ΚΕΔΕ άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι την αναγκαιότητα για ένα πλαίσιο που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ κράτους, Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, προκειμένου οι δήμοι και οι περιφέρειες να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικοί και λειτουργικοί. Επομένως, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο – οι οποίοι λόγω κορονοϊού θα είναι μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες- αναμένουν με προσμονή όσα θα έχει να ανακοινώσει για την επόμενη των ΟΤΑ στην ομιλία του ο Μάκης Βορίδης.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κομβικό ρόλο στη συζήτηση για την αποσαφήνιση των νέων αρμοδιοτήτων, έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. «Έχουμε πει με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων. Κυρίως σε ο,τι αφορά τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι οποίες αποτελούν τον θύλακα των μεγάλων καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας», αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου.

Στο επικείμενο συνέδριο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις αναπτυξιακές προοπτικές των δήμων αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΟΤΑ. Μάλιστα για το θέμα της μετάβασης των δήμων στην ψηφιακή εποχή σε αυτό το θέμα θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο workshop στο περίπτερο του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα: «Smart Cities – Η νέα μεγάλη πρόσκληση για την Αυτοδιοίκηση. Τα νέα εργαλεία για άμεσα αποτελέσματα», όπου εισηγητής θα είναι ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ