Πε. Μαρ 28th, 2024

ΚΕΔΕ: Συμμαχία Ευθύνης και Αλληλεγγύης – Μεγάλη ανταπόκριση για την στήριξη των πυρόπληκτων δήμων

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε καθημερινή επικοινωνία με τους πυρόπληκτους Δήμους σε μια προσπάθεια να καταγράφει και να συνδράμει στις ανάγκες που δημιουργούνται από την πρωτοφανή καταστροφή.

Από την προηγούμενη Παρασκευή η ΚΕΔΕ έθεσε σε λειτουργία την Ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των πυρόπληκτων Δήμων προκειμένου Δήμοι και ιδιώτες να μπορούν να συνδράμουν έμπρακτα στην κάλυψη των αναγκών τους.

Η συμπαράσταση καθημερινά μεγαλώνει και είναι συγκινητικό το κύμα αλληλεγγύης από το σύνολο των Δήμων της Ελλάδας, ιδιώτες αλλά και εταιρείες.

Όλοι οι Δήμοι της Αττικής συνέδραμαν με υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα τους πληγέντες Δήμους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έμπρακτης συμπαράστασης των Δήμων της Ελλάδας ήταν η αποστολή των Δήμων Παγγαίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, των Δήμων Παλαμά και Λαρισαίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και του Δήμου Κέας οχημάτων και προσωπικού προς τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας, και η πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά που προσέφερε 150 στρώματα τύπου sleeping bag στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή της ΕΤΑΔ μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της, που έθεσε στη διάθεση των Δήμων κτίρια και χώρους ιδιοκτησίας της για την άμεση φιλοξενία πολιτών που έχασαν τις εστίες τους.

Η ΚΕΔΕ απευθύνει τις πιο θερμές ευχαριστίες της σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ιδιώτες που συνδράμουν την πρωτοβουλία στήριξης των πυρόπληκτων Δήμων.

Τονίζει όμως ότι η συγκέντρωση τροφίμων και άλλων οικοσυσκευών θα πρέπει να γίνει ΑΦΟΥ πρώτα πρέπει οι πληττόμενοι Δήμοι είναι σε θέση να κάνουν τις πρώτες καταγραφές των αναγκών τους κάτι που την ώρα αυτή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο λόγω των γενικότερων συνθηκών.

Όσοι Δήμοι έχουν συγκεντρώσει υλικό που δεν είναι άμεσα ζητούμενο, καλό θα είναι να το αποθηκεύσουν και να μην το αποστείλουν ακόμη στους πυρόπληκτους Δήμους, πλην φυσικά των υλικών για τα οποία υπάρχει άμεση ανάγκη, όπως ζωοτροφές για οικόσιτα ζώα και αιγοπρόβατα.

Ενώ οι φλόγες καίνε Δήμοι, ιδιώτες και εταιρείες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΚΕΔΕ και οργανώνουν αποστολές για την κάλυψη των αναγκών των πυρόπληκτων σε τρόφιμα, στρώματα, και ζωοτροφές για οικόσιτα ζώα και αιγοπρόβατα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εταιρείες Nestle, Purina, Praktiker κα.

Η νέα “Συμμαχία ευθύνης και αλληλεγγύης” της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας δείχνει ότι κανείς Δήμος και πολίτης δε μένει μόνος του και σε αυτή τη δοκιμασία.

Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ

Την Τρίτη 10 Αυγούστου πραγματοποιηθηκε έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ με βασικό αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Δήμων που πλήττονται από τις πυρκαγιές αλλά και της παρουσίασης των ενεργειών που ήδη έχει ξεκινήσει η ΚΕΔΕ μέσω της μεγάλης πρωτοβουλίας “Δες το Δάσος” για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.