Πα. Απρ 26th, 2024

Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά στο Ηράκλειο: Οι πολίτες αξιολογούν Αρναουτάκη και Λαμπρινό

*Του Αντώνη Παπαργύρη, Διευθυντή ερευνών GPO

Στην τρίτη κατά σειρά έρευνα του Αυτοδιοικητικού Βαρόμετρου εξετάστηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Ηρακλείου και αξιολογήθηκαν οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής, αυτοδιοικητικής και κεντρικής.

Οπως συνέβη στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, οι πολίτες του Ηρακλείου αξιολογούν ως σημαντικότερα προβλήματα για την πόλη τους τα ζητήματα της καθαριότητας (με 55%), του κυκλοφοριακού / στάθμευσης (45,6%) και της κατάστασης του οδικού δικτύου και των πεζοδρομίων (24,8%).

Γίνεται φανερό ότι στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, ανεξάρτητα από το μέγεθος της πόλης, τα προβλήματα είναι περίπου κοινά, σε διαφορετική, βέβαια, ένταση, και οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ελληνική πόλη έχουν ενιαία μορφή και περιεχόμενο.

Ο δήμαρχος της πόλης του Ηρακλείου, Β. Λαμπρινός, συγκεντρώνει ποσοστό 45,9% των πολιτών που δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το έργο του, έναντι 52,5% που δηλώνουν λίγο και καθόλου. Το έργο του κ. Λαμπρινού καταγράφει σημαντικά ποσοστά ικανοποίησης τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (49,1%) όσο και μεταξύ αυτών του ΣΥΡΙΖΑ (44,3%).

Επιπλέον, το 33,7% του δείγματος αναγνωρίζει βελτίωση των συνθηκών στην πόλη του Ηρακλείου τα τελευταία δύο χρόνια, έναντι 16,9% που θεωρεί ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και την πλειοψηφία, με 48,9%, που πιστεύει ότι παραμένει περίπου η ίδια.

Οι τομείς του πολιτισμού (με 50,8%), της εξυπηρέτησης δημοτών (48,8%), της προβολής της πόλης (43,2%) και της κοινωνικής πολιτικής (41,8%) αναγνωρίζονται από τους δημότες ως τα πεδία στα οποία η δημοτική Αρχή παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα. Στον αντίποδα, οι τομείς της καθαριότητας και των έργων υποδομής παίρνουν χαμηλή βαθμολογία και πρέπει να αποτελέσουν, σύμφωνα με τους πολίτες, προτεραιότητα για τη δημοτική Αρχή και τη δράση της.

Ικανοποιημένοι από τον Αρναούτακη 6 στους 10 κατοίκους του Ηρακλείου

Υψηλό ποσοστό ικανοποίησης καταγράφει η δημοσκόπηση για το έργο του περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη, καθώς περισσότεροι από 6 στους 10 κατοίκους του Νομού Ηρακλείου (62,9%) εμφανίζονται πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι.

Το έργο του κ. Αρναουτάκη τυγχάνει διακομματικής αποδοχής, με σημαντικό βαθμό διείσδυσης στους ψηφοφόρους όλων των πολιτικών χώρων. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφανίζονται ευχαριστημένοι από το έργο και τη δράση της Περιφέρειας Κρήτης στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας (53%) και της Υγείας (48,5%).

Ζητούν μεγαλύτερη προσπάθεια και περισσότερη αποδοτικότητα στο κομμάτι των έργων υποδομής, της κοινωνικής πολιτικής, της διαχείρισης των απορ½½ριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ δεν φαίνεται να γνωρίζουν τις δράσεις της περιφερειακής Αρχής για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Πολιτικοί συσχετισμοί

Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε στην εκλογική περιφέρεια Ηρακλείου μία από τις υψηλότερες επιδόσεις του και η Ν.Δ. μία από τις χαμηλότερες σε σχέση με τα πανελλαδικά ποσοστά της.

Στη δημοσκόπησή μας ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, με 31%, επίδοση όμως κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών. Ακολουθεί η Ν.Δ. με 28%, το ΚΙΝ.ΑΛ. με 9,9%, το ΚΚΕ με 4%, το ΜέΡΑ25 με 3% και η Ελληνική Λύση με 2,8%. Στην πρόθεση ψήφου των βουλευτών των δύο πρώτων κομμάτων δεν καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ισχύουσα κατάσταση, αφού οι νυν βουλευτές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ. συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Ολόκληρη η Δημοσκόπηση της GPO για το Ηράκλειο Κρήτης